Ukrainas kara 581. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:12]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 27. septembrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:12. Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss apliecinājis Baltijas valstīm, ka tās var paļauties uz Berlīni, kad runa ir par Krievijas draudu atturēšanu.

"Vācija uzņemas atbildību. Un Vācija uzņemas vadošo lomu," šodien Ikgadējā Baltijas Aizsardzības konferencē Tallinā paziņoja Pistoriuss. Konferencē piedalās arī citas NATO valstis un Ukraina.

Viņš arī atkārtoti apliecināja, ka Vācija plāno izvietot Lietuvā Bundesvēra brigādi - aptuveni 4000 karavīru ar ģimenēm. Plāns detalizētāk tiks izstrādāts līdz gada beigām.

21:10. Krievijā trīs sabiedrībā zināmi Kremļa propagandisti atraduši pie savām namdurvīm cūku galvas, vēsta mediji.

Cūku galvas piegādātas militārajam ekspertam Konstantīnam Sivkovam, ziņu aģentūras TASS darbiniekam Mihailam Tereščenko un politologam Timofejam Sergeicevam. Sergeicevs, kurš "RIA Novosti" tīmekļa vietnē rakstījis par nepieciešamību deukrainizēt Ukrainu, cūkas galvu pie savām namdurvīm atrada 26.septembrī.

Sergeicevs policijā apgalvoja, ka vairākkārt saņēmis draudus pa tālruni un draudu vēstules.

19:28. Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss apliecinājis Baltijas valstīm, ka tās var paļauties uz Berlīni, kad runa ir par Krievijas draudu atturēšanu.

"Vācija uzņemas atbildību. Un Vācija uzņemas vadošo lomu," šodien Ikgadējā Baltijas Aizsardzības konferencē Tallinā paziņoja Pistoriuss. Konferencē piedalās arī citas NATO valstis un Ukraina.

Viņš arī atkārtoti apliecināja, ka Vācija plāno izvietot Lietuvā Bundesvēra brigādi - aptuveni 4000 karavīru ar ģimenēm. Plāns detalizētāk tiks izstrādāts līdz gada beigām.

Pistoriuss arī apliecināja Ukrainai, ka Vācija ir gatava sniegt tai ilgtermiņa atbalstu cīņā ar Krieviju, un brīdināja par sekām, kādas varētu būt Krievijas diktatora Vladimira Putina mērķu sasniegšanai. "Putins izmanto nicināmas, noziedzīgas un necilvēcīgas metodes," norādīja Pistoriuss.

17:51 Bijušie Vāgnera PMC kaujinieki parādījušies netālu no Bahmutas, lai palīdzētu Krievijas Federācijas okupācijas armijas aizsardzībai.

"Attiecībā uz "Vāgnera PMC atgriešanos Bahmuta virzienā". Atcerieties: Vāgnera PMC vairs nepastāv," Telegram uzsvēra Ukrainas prezidenta kancelejas vadītāja padomnieks Mihails Podoļaks.

Pēc viņa teiktā, PMC beidzās ar tā dibinātāja Jevgeņija Prigožina un komandiera Dmitrija Utkina likvidāciju, kā arī Krievijas aizsardzības ministra Sergeja Šoigu un Krievijas Federācijas Ģenerālštāba priekšnieka Valērija Gerasimova veikto kratīšanu struktūrā.

17:14 Ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS) attālināti parakstījis sadarbības līgumu ar Čerņihivas pilsētas Ukrainā domi par sadarbību humānās palīdzības sniegšanai, aģentūru LETA informēja Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāvji.

Atbilstoši līgumam EM apņemas līdz šā gada beigām piegādāt Čerņihivas pilsētai noteiktu skaitu moduļu māju, kā arī rotaļlaukumu aprīkojumu sistēmas un mēbeles pilsētas bērnudārziem.

Valainis norāda, ka ikviena humānā palīdzība ir vitāli nozīmīga, jo sniedz atbalstu cietušajiem iedzīvotājiem laikā, kad Krievija īsteno militāro agresiju Ukrainā. Latvijas sniegtais atbalsts kaut daļai Čerņihivas ģimeņu ļaus sagaidīt ziemu jaunā un siltā mājoklī, bet bērniem nodrošināt izglītības vajadzības.

Sadarbības līguma ietvaros EM apņēmusies iegādāties un piegādāt Čerņihivas pilsētai 12 moduļu mājas pagaidu uzturēšanās nodrošināšanai Ukrainas teritorijā pārvietotajām personām, kuras Krievijas militārās agresijas rezultātā zaudējušas mājas. Jau ziņots, ka sarunu procedūrā EM ir noslēgusi iepirkuma līgumu ar SIA "CMB Housing Factory" par 12 moduļu māju 55 kvadrātmetru platībā ar gatavu iekšējo apdari, sanitāro mezglu un virtuves daļu izgatavošanu un piegādi Ukrainas Čerņihivas apgabalam līdz šā gada beigām.

Tāpat EM piegādās Čerņihivas pilsētai 88 bērnu rotaļlaukumu aprīkojuma sistēmas, kā arī mēbeles bērnu pirmsskolas izglītības iestāžu darbības nodrošināšanai, tostarp kopumā 3300 mēbeļu - krēslus, skapjus un gultas.

Jau vēstīts, ka Ministru kabineta 4.jūlija sēdē tika izskatīts un pieņemts zināšanai informatīvais ziņojums "Par Latvijas iesaisti Čerņihivas apgabala, Ukraina, rekonstrukcijā", kas noteica plānotā atbalsta divu miljonu eiro apmērā Čerņihivas apgabala rekonstrukcijai iespējamo izlietojumu un atbilstošu procedūru veikšanu EM.

Atbalsta mērķis atvēlētā finansējuma ietvaros tika noteikts pamatpakalpojumu nodrošināšana Čerņihivas apgabala iedzīvotājiem un apgabala sociālekonomiskajai attīstībai, nodrošinot Ukrainas identificētās vajadzības caur steidzamāko un nepieciešamāko preču piegādi. EM organizēja aptauju pirms sarunu procedūras uzsākšanas, kurā 19 Latvijas uzņēmumi pauda interesi izgatavot un ne vēlāk kā 2023.gada novembrī piegādāt preces vai sniegt pakalpojumus pamatpakalpojumu nodrošināšanai Ukrainas Čerņihivas apgabala iedzīvotājiem un sociālekonomiskai attīstībai.

17:01 Ukraina dara visu, lai nepalielinātu mobilizācijas tempu. Tomēr visiem vīriešiem vajadzētu sagatavoties valsts aizsardzības uzdevumu veikšanai.

To komentārā kanālam “Mēs esam Ukraina” norādīja aizsardzības ministra vietnieks Aleksandrs Pavļuks. Pēc viņa teiktā, mobilizācijas plāni pagaidām nav mainījušies, taču tie var tikt pārskatīti atkarībā no situācijas frontē.

"Tas ir katra cilvēka uzdevums - aizstāvēt savu valsti, mums tam ir jāgatavojas un jābūt gataviem. Mēs darām visu, lai nepalielinātu mobilizācijas tempus, bet jūs pats saprotat, ka viss ir atkarīgs no agresora un frontes. ,” sacīja Pavļuks.

16:02 Zaporožjes apgabala okupētajā daļā Krievijas iebrucēji masveidā ievācas vietējo iedzīvotāju mājās .

Par to Radio Liberty paziņoja Melitopoles mērs Ivans Fjodorovs.

Jo īpaši, pēc viņa teiktā, masīvākā krievu iebrucēju apmetne notiek posmā no Tokmakas (Moločanskaja) līdz Rabotinojai (Novoprokopovka). Tādējādi tiek izveidots dzīvais vairogs no vietējiem iedzīvotājiem.

15:15 Okupētās Krimas teritorijā atmosfēra iebrucēju vidū kļūst arvien nomācošāka, īpaši pēc operācijas "Krabju lamatas".

"Krabju lamatas" deva nopietnu lomu. Var konstatēt, ka pēc uzbrukuma Krievijas Melnās jūras flotes štābam ļoti aktīvi pārvietojās ātrās palīdzības mašīnas, ugunsdzēsēju mašīnas un katafalki. Līdz ar to situācija okupantiem ir satraucoša, un tā paliks krieviem visur Krimā, lai kur viņi slēptu savu kuģu atliekas, štābu vai kādus citus okupācijas klātbūtnes objektus,” sacīja Krievijas Federācijas pārstāvis Andrejs Čerņaks. Galvenajā izlūkošanas direktorātā, kā citē ziņu aģentūra Zashchitnik.

Pēc viņa teiktā, izlūkdienesti fiksē visas Krievijas okupantu kustības Krimā, un Ukrainas bruņotie spēki izmanto šos izlūkošanas datus. Čerņaks ir pārliecināts, ka Krimas okupantiem vienīgā drošā iespēja ir pārcelties ar saviem sarūsējušajiem atkritumiem prom no pussalas. Viņš arī minēja sarakstu ar ienaidnieka prioritārajiem militārajiem mērķiem, kas jāiznīcina.

14:00 Aizvadītajā diennaktī Ukrainas militārpersonas Taurides virzienā iznīcināja 41 Krievijas okupantu un 46 ienaidnieka militārās tehnikas vienības.

Par to ziņo Taurīdas aizsardzības spēku Apvienotais preses centrs. Tiek atzīmēts, ka OSGV "Tavria" atbildības zonā Avdejevska virzienā Aizsardzības spēki atvairīja ienaidnieka uzbrukumus Doņeckas apgabala Severnojes apmetnes rajonā.

Tajā pašā laikā ienaidnieks Maryinska virzienā veica neveiksmīgas ofensīvas operācijas Doņeckas apgabala Marinkas apgabalā, kur pēdējo 24 stundu laikā viņš veica 13 neveiksmīgus mēģinājumus izspiest mūsu vienības no pozīcijām.

12:56. Kriptovalūtu biržas pārvaldes uzņēmums "Binance" trešdien paziņoja, ka pārdod Krievijas biznesu. Šāds paziņojums publiskots pēc tam, kad maijā ziņu aģentūra "Bloomberg" vēstīja, ka ASV Tieslietu ministrija izmeklē apgalvojumus, ka Krievijā "Binance" izmantots, lai apietu ASV noteiktās sankcijas.

12:41. Ukrainas Futbola asociācija asi nosodījusi UEFA lēmumu atļaut U-17 komandām no Krievijas startēt starptautiskās sacensībās un paziņojusi, ka Ukraina nepiedalīsies turnīros, kuros dalību ņems krievu sportisti, vēstīts pravda.com.ua.

12:23. Lietuvas Jūras spēki otrdien saviem Ukrainas kolēģiem nodeva radiolokācijas iekārtu komplektus, lai ar tiem uzraudzītu jūras teritorijas. Palīdzība tika sniegta pēc Ukrainas lūguma, ziņo pravda.com.ua.

11:02. Irānas dronos "Shahed", ko Krievija izmanto karā pret Ukrainu, ir vairāk nekā 50 Eiropas elektronikas komponentu, vēsta britu laikraksts "The Guardian", atsaucoties uz slepenu ziņojumu, ko Kijiva sniegusi Rietumu sabiedrotajiem.

10:34. Krievija ziemā koncentrēsies triecieniem Ukrainas enerģētikas infrastruktūrai, bet Ukraina tam sniegs atbildi, intervijā telekanālam CNN sacīja Ukrainas aizsardzības ministrs Rustems Umerovs.

09:32. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 276 990 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 320 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 4675 tankus, 8950 bruņutransportierus, 6337 lielgabalus, 792 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 534 zenītartilērijas iekārtas, 315 lidmašīnas, 316 helikopterus, 4948 bezpilota lidaparātus, 1529 spārnotās raķetes, 20 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 8792 automobiļus un autocisternas, kā arī 927 specializētās tehnikas vienības.

09:01. Eiropas Parlamenta (EP) prezidente Roberta Metsola intervijā britu laikrakstam "The Guardian" atzina, ka sagaida Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu oficiālo sarunu ar Ukrainu par tās uzņemšanu blokā sākšanos jau decembrī. ES ir jāsāk nopietns pārmaiņu vilnis, lai sagatavotos Ukrainas uzņemšanai, sacīja Metsola. Cita starpā runa ir par tirdzniecības nodevu atcelšanu, kā arī to, lai nodrošinātu Kijivai piekļuvi iekšējiem tirgiem vēl pirms pilnvērtīgas dalības, norādīja EP prezidente.

EP prezidente vēlas, lai sarunas ar Ukrainu sāktos vēl pirms Ziemassvētkiem.

08:02. Kritika, kas Ukrainas armijai tiek pausta par veikumu karā, ir neprofesionāli un bezjēdzīgi paziņojumi, diskusiju gaitā Vašingtonā paziņojis NATO Eiropas sauszemes spēku bijušais komandieris atvaļinātais ASV ģenerālis Bens Hodžess.

Tiem, kas 8000 kilometru attālumā kritizē to, kā citi iet mīnu laukos un ierakumos, veic atmīnēšanu, vajadzētu kaunēties, norādīja ģenerālis.

07:11. Nīderlande plāno 2024.gadā nodot Ukrainai pirmos iznīcinātājus F-16, paziņojusi Nīderlandes aizsardzības ministre Kajsa Olongrena. Pēc viņas teiktā, valsts pāriet uz iznīcinātājiem F-35, tāpēc tai ir iespēja piegādāt F-16. Viņa norādīja, ka līdzīga situācija ir Norvēģijā un Dānijā.

00:10. Krievija 24 stundu laikā veikusi 73 gaisa triecienus, kas vērsti pret Ukrainu, vēsta pravda.com.ua.