Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Lego atteicies no idejas izgatavot konstruktora klucīšus no otrreizēji pārstrādātām pudelēm

© Scanpix

Populārais rotaļlietu ražotājs Lego ir atteicies no plāniem izgatavot konstruktora klucīšus no otrreizēji pārstrādātām pudelēm, cenšoties samazināt oglekļa emisijas, ziņo bbc.com.

Uzņēmums 2021. gadā paziņoja, ka tā mērķis ir divu gadu laikā ražot klucīšus, kas nesatur jēlnaftu, tomēr nupat Lego nāca klajā ar paziņojumu, ka ir atklājusi, ka jaunā materiāla izmantošana nesamazina oglekļa emisijas, bet joprojām ir apņēmies izgatavot klucīšus no ilgtspējīgiem materiāliem.

Uzņēmums Lego izgatavo apmēram 4400 dažādu formu klucīšus, un pašlaik daudzi no tiem ir izgatavoti, izmantojot akrilnitrila butadiēna stirolu (ABS) jeb plastmasu, kas izgatavota no jēlnaftas.

Tāpat kā daudzi citi uzņēmumi, Lego ir pētījis alternatīvus materiālus plastmasai, jo ilgtspējība klientiem kļūst arvien svarīgāka.

Viens no izaicinājumiem ir bijis atrast materiālu, kas ir pietiekami izturīgs, lai kalpotu paaudzēm, kā to sola Lego ražotāji.

2021. gadā uzņēmums paziņoja, ka ir izstrādājuši klucīšus, kas izgatavoti no PET pudelēm, pievienojot dažas citas ķīmiskas vielas, cerot, ka materiāls varētu kļūt par alternatīvu ABS bāzes klucīšiem. Tomēr, pēc vairāk nekā divus gadus ilgas testēšanas tika atklāts, ka pārstrādāta PET izmantošana nesamazina oglekļa emisijas.

Uzņēmums norādīja, ka iemesls tam bija ražošanas procesa papildus soļi, kas nozīmēja, ka bija jāpatērē vairāk enerģijas.

Šobrīd Lego tiek testēti un izstrādāti klucīši, kas izgatavoti no "vairākiem alternatīviem ilgtspējīgiem materiāliem".

Lego izpilddirektors Nīls Kristiansens sacīja, ka nav "burvju materiāla", lai atrisinātu uzņēmuma ilgtspējības problēmas.

"Mēs pārbaudījām simtiem un simtiem materiālu. Vienkārši nav bijis iespējams atrast tādu materiālu," viņš teica.

Uzņēmuma pārstāvis BBC sacīja: "Mēs joprojām esam pilnībā apņēmušies līdz 2032. gadam izgatavot Lego klučus no ilgtspējīgiem materiāliem.

"Mēs ieguldīsim vairāk nekā 1,2 miljardus ASV dolāru ilgtspējības iniciatīvās līdz 2025. gadam kā daļu no mūsu centieniem pāriet uz ilgtspējīgākiem materiāliem un samazināt oglekļa emisijas par 37% līdz 2032. gadam."