Ukrainas kara 579. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:42]

© Ģirts Ozoliņš/ F64

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 25. septembrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:42 Krievu okupanti vēlreiz uzbruka Hersonai, kā rezultātā, provizoriski, tika nogalināti trīs cilvēki.

"Krievijas armija vēlreiz uzbruka Dņepras rajonam Hersonā. Pēc sākotnējās informācijas no gūtajām traumām mira divi vīrieši un viena sieviete. Vēl trīs cilvēki tika ievainoti. Viņi nogādāti slimnīcā," sacīja Hersonas apgabala militārās administrācijas vadītājs. Aleksandrs Prokudins sacīja savā Telegram kanālā.

Tajā pašā laikā Hersonas pilsētas militārās administrācijas vadītājs Romāns Mročko rakstīja, ka saskaņā ar provizorisku informāciju gājuši bojā trīs cilvēki un divi ievainoti. Informācija tiek precizēta.

19:49 Uz laiku okupētajā Mariupolē ukraiņu partizāni atslēdza elektrību krievu okupantu bāzei.

Par to telegrammā ziņoja pilsētas mēra padomnieks Pjotrs Andrjuščenko. Viņš norādīja, ka pretestība neitralizēja transformatoru iekārtas starp ZhMR 23 un Stary Krym ciematu, kas nodrošināja elektrību okupantu bāzei.

19:04 Postošais trieciens Krievijas Melnās jūras flotes štābam īslaicīgi okupētajā Krimā nopietni ietekmēja okupācijas spēku potenciālu. Jo īpaši ienaidniekam bija problēmas sazināties ar Maskavas vadību.

Turklāt, kā telekanālā FREEDOM skaidroja jūras spēku eksperts un Defence Express apskatnieks Vladimirs Zablotskis, nevajadzētu aizmirst, ka šo raķešu triecienu nepārtvēra Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēma, kas arī psiholoģiski ietekmēja Krimā esošos krievus.

18:10. Vācijas ministrs Pistoriuss uz jautājumu par tālās darbības raķešu "Taurus" piegādi Ukrainai, atbildēja, ka Vācija šo iespēju apspriež. Pēc Pistoriusa paustā Vācija atbalstot Ukrainu, cik vien spējot.

17:10. Krievijas armija spīdzina ukraiņus, kurus tā tur aizdomās, ka viņi ir Ukrainas puses ziņotāji, pirmdien pavēstīja ANO komisija.

15:44. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdien paziņoja, ka Ukrainas armija ir saņēmusi ASV kaujas tankus "Abrams".

14:44. Pagājušās nedēļas raķešu triecienā Krievijas Melnās jūras karaflotes štābam Sevastopolē nogalināti 34 krievu virsnieki, ieskaitot Melnās jūras karaflotes komandieri admirāli Viktoru Sokolovu, pirmdien paziņoja Ukrainas armijas speciālo operāciju spēki.

14:17. Krievijas uzbrukumā Odesas apgabalam gājuši bojā divi cilvēki, līķi atrasti zem izpostītas klēts drupām, vēsta pravda.com.ua.

12:51. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis augusta vidū paziņoja par nodomu rīkot Ukrainā Aizsardzības nozaru forumu. Uz šo brīdi Ukraina jau ir saņēmusi 165 aizsardzības nozares uzņēmumu apstiprinājumu dalībai forumā, kura norise paredzēta Kijivā, vēsta pravda.com.ua.

12:09. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 276 270 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 420 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī Krievija zaudējusi 4667 tankus, 8927 bruņutransportierus, 6260 lielgabalus, 791 daudzlādiņu reaktīvo iekārtu, 533 zenītartilērijas iekārtas, 315 lidmašīnas, 316 helikopterus, 4895 bezpilota lidaparātus, 1518 spārnotās raķetes, 20 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 8746 automobiļus un autocisternas, kā arī 918 specializētās tehnikas vienības.

11:05. Ķīnas nostāja attiecībā uz Krievijas karu Ukrainā ietekmē tās tēlu pasaulē un apdraud tās reputāciju, pirmdien brīdinājis Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks un tirdzniecības komisārs Valdis Dombrovskis (JV). Pekina ir centusies sevi pozicionēt kā neitrālu pusi Ukrainas konfliktā, bet vienlaikus diplomātiskiem un finansiāliem līdzekļiem atbalsta Krieviju. Abas valstis bieži runā par savu neierobežoto partnerību un ekonomisko un militāro sadarbību.

10:40. Ukraina un ASV ir parakstījušas jaunu memorandu. ASV apņemas sniegt 522 miljoni dolāru lielu atbalstu Ukrainas enerģētikas sistēmas stiprināšanai, vēsta pravda.com.ua.

09:11. Krievijas prezidents Vladimirs Putins uzdevis aizsardzības ministram Sergejam Šoigu līdz oktobrim apturēt Ukrainas pretuzbrukumu, ziņo pravda.com.ua, atsaucoties uz Kara izpētes institūta pausto.

08:13. Krievija naktī uz pirmdienu devusi raķešu triecienu Odesas ostas infrastruktūrai, nodarot postījumus, pirmdien paziņoja Ukrainas amatpersonas. Ukrainas pretgaisa aizsardzība notriekusi visus 19 dronus "Shahed", kā arī 11 raķetes "Kalibr".

Tomēr nenotriektās raķetes trāpījušas ostas infrastruktūrai. Būtiski postījumi nodarīti jūras pasažieru stacijai, savukārt tai līdzās esošajā viesnīcā, kas jau vairākus gadus netiek izmantota, izcēlies ugunsgrēks. Raķetes "Oniks" iznīcinājušas labības noliktavas.

07:49. Šodien Rīgā sāksies pieteikšanās Ukrainas un Latvijas bērnu un jauniešu rudens brīvlaika nometnēm. Nometņu mērķis ir nodrošināt atbalstu Ukrainas bērnu un jauniešu socializācijai un psihoemocionālajai labbūtībai, kā arī latviešu valodas praktizēšanai un prasmju pilnveidei, komunicējot un sadarbojoties gan savā starpā, gan ar Latvijas bērniem un jauniešiem daudzveidīgās radošajās norisēs un izglītojošās aktivitātēs kultūrizglītībā, vides izglītībā, tehniskajā jaunradē, sportā, veselīga dzīvesveida un drošības jautājumos.

07:08. Ukrainas gaisa spēki brīdina, ka Krievijas karaspēks Odesas virzienā palaidis spārnotās raķetes "Oniks" un "Kalibr", kā arī dronus "Shaded", ziņo pravda.com.ua.

00:10. Zelenskis sola, ka drīzumā tiks atbrīvota okupētā Mariupole, vēsta pravda.com.ua.