Polija iebilst pret pastāvīgas vietas piešķiršanu Vācijai ANO Drošības padomē

© Scanpix

Polija iebilst pret to, ka Vācijai tiktu piešķirta pastāvīga vieta ANO Drošības padomē, ceturtdien paziņojis Polijas aizsardzības ministrs Marjušs Blaščaks.

Blaščaks intervijā Polijas radio izteicies, ka Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska ierosinājums ir "diezgan dīvains" un "liela vilšanās" no Polijas skatupunkta.

Kijiva, šķiet, ir aizmirsusi, ka Vācija sākotnēji nenāca palīgā Ukrainai 2022.gada februārī, kad sākās Maskavas atkārtotais iebrukums, norādīja Blaščaks.

Zelenskis trešdien izteicās par labu pastāvīgas vietas piešķiršanai Vācijai ANO Drošības padomē.

ANO Ģenerālajā asambleja ir pārstāvētas 193 valstis, no kurām piecām ir pastāvīgas vietas ANO Drošības padomē. Šīs valstis ir ASV, Francija, Krievija, Ķīna un Lielbritānija, un tām ir veto tiesības. Drošības padomē ir arī desmit nepastāvīgās dalībvalstis, kas tiek ievēlētas uz divu gadu termiņu.

Vācijai vispirms būtu jāuzņemas atbildība attiecībās ar Poliju par Otrā pasaules kara laikā nodarītajiem postījumiem, piebilda Blaščaks. "Prasība par kara reparācijām, ko mēs izvirzījām Vācijai, joprojām ir spēkā," uzsvēra ministrs.

Polija pērn oficiāli pieprasīja no Vācijas reparācijas par nacistu nodarītajiem zaudējumiem vairāk nekā sešu triljonu zlotu (aptuveni 1,3 triljoni eiro) apmērā. Šāda summa gandrīz līdzinās Polijas gada iekšzemes kopproduktam.

Vācija uzstāj, ka reparāciju jautājums jau esot atrisināts.