Viena no pasaules invazīvākajām sugām sasniegusi Eiropu

© Scanpix

Sarkanās uguns skudras, kas ir viena no pasaulē invazīvākajām sugām, pirmo reizi atrastaa arī Eiropā, liecina jauns pētījums, raksta cnn.com.

Skudru Solenopsis invicta dzimtene ir Dienvidamerika, bet pēdējā gadsimta laikā tās ir izplatījušās ASV, Meksikā, Karību jūras valstīs, Ķīnā un Austrālijā.

Šie kukaiņi var būt agresīvi, ja tie tiek traucēti, un tie spēj sāpīgi dzelt, kairinot ādu un izraisot alerģisku reakciju. Skudras var kaitēt arī kultūraugiem un vietējām ekosistēmām.

Pētnieki sacīja, ka ir identificējuši 88 sarkano ugunsskudru ligzdas, kas izvietojušās 5 hektāru lielā teritorijā netālu no Sirakūzu pilsētas Sicīlijā, Itālijā.

“Solenopsis invicta ir viena no vissliktākajām invazīvām sugām - tās var izplatīties satraucošā ātrumā,” teica vadošais pētījuma autors Matia Menčeti no Spānijas institūta.

“Šīs sugas atrašana Itālijā bija liels pārsteigums, taču mēs zinājām, ka šī diena pienāks," sacīja Menčeti.

Lai arī sarkanās uguns skudras tika atklātas importētajos produktos Spānijā, Somijā un

Nīderlandē, nekad iepriekš nebija apstiprināta skudru kolonija šajos reģionos.

Nav skaidrs, kā vai kad uguns skudras nonākušas Itālijā - pētnieki uzskata, ka vējš varēja nogādāt kukaiņus uz ziemeļrietumiem no Sirakūzām, kur atrodas tirdzniecības osta.

Skudru ģenētiskā analīze atklāja, ka tās, visticamāk, ir nākušas no ASV vai Ķīnas.

Pētnieki brīdina, ka skudras drīzumā varētu izplatīties visā Eiropā, tostarp lielu pilsētu teritorijās, piemēram, Barselonā, Romā, Londonā un Parīzē - tur ir sugai piemērots klimats.

Svarīgākais