Ukrainas kara 574. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:30]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 20. septembrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:30. Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs, trešdien uzrunājot Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ģenerālo asambleju aicināja uz reformām ANO Drošības padomē un panākt Krievijas atbildību par visiem kara noziegumiem Ukrainā.

Kā aģentūru LETA informēja Prezidenta kanceleja, Rinkēvičs savu uzrunu pamatā veltīja Krievijas pret Ukrainu sāktajam karam. Latvijas politiķis uzsvēra, ka Krievijas sāktais karš pret Ukrainu apdraud pasauli un ir pārbaudījums noteikumos balstītai daudzpusējai sistēmai.

21:46. Ukrainas armija okupētajā Krimā netālu no Sevastopoles īstenojusi veiksmīgu triecienu Krievijas Melnās jūras flotes komandpunktam, platformā "Telegram" pavēstīja Ukrainas Bruņoto spēku Stratēģiskās komunikācijas pārvalde.

"20.septembra rītā Ukrainas Bruņotie spēki netālu no uz laiku okupētās Sevastopoles pie Verhņosadoves īstenoja sekmīgu triecienu okupantu Melnās jūras flotes komandpunktam," teikts paziņojumā.

Ukrainas ziņu aģentūra UNIAN iepriekš vēstīja, ka trešdienas rītā Krimā bija dzirdami sprādzieni.

20:35. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien ANO Drošības padomē uzsvēra, ka Krievijas iebrukums Ukrainā ir noziedzīgs, kā arī mudināja atņemt Maskavai veto tiesības, kādas tai pienākas kā Drošības padomes pastāvīgajai dalībvalstij.

"Pasaules lielākā daļa atzīst patiesību par šo karu," sacīja Ukrainas prezidents.

"Tā ir noziedzīga un neizprovocēta Krievijas agresija pret mūsu valsti, lai sagrābtu Ukrainas teritoriju un resursus," viņš uzsvēra. Zelenskis aicināja ANO atņemt Krievijai Drošības padomes veto tiesības.

19:25. Polijas Ārlietu ministrija trešdien izsaukusi Ukrainas vēstnieku saistībā ar Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska izteikumiem ANO Ģenerālajā asamblejā par domstarpībām labības eksporta dēļ.

Polijas ārlietu ministra vietnieks Pāvels Jabloņskis Ukrainas vēstniekam Vasiļam Zvaričam izteicis kategorisku protestu par Zelenska teikto, ka "Eiropā daži spēlē solidaritāti politiskajā teātrī", pārvēršot labības piegādes trillerī, bet patiesībā palīdzot "sagatavot skatuvi Maskavas aktierim".

"Ārlietu ministra vietnieks norādīja, ka šī tēze attiecībā uz Poliju ir melīga un vēl vairāk - tā ir īpaši nepatiesa attiecībā uz valsti, kas ir atbalstījusi Ukrainu no kara pirmajām dienām", teikts ministrijas paziņojumā.

18:00 ASV prezidents Džo Baidens Ukrainas prezidenta Vladimira Zelenska vizītes laikā Vašingtonā paziņos par jaunu "būtisku" militārās palīdzības paketi Ukrainai. Reuters ziņo par to, atsaucoties uz amerikāņu amatpersonām.

Par to ziņoja arī Amerikas Balss žurnālists Ostaps Jarišs.

17:29 Kopš Vladimira Putina iebrukuma valstī pagājušajā gadā vismaz 25 000 ukraiņu ir zaudējuši locekļus. Precīzus skaitļus ir grūti pārbaudīt, un tie varētu būt daudz lielāki, raksta "Sky News".

Sakropļoto krievu karavīru skaits nav zināms, taču arī tiek uzskatīts, ka tas ir milzīgs. Ne Ukrainas, ne Krievijas amatpersonas oficiāli nevēlas publiskot skaitļus, kas atspoguļo kara zaudējumus.

16:43 Amerikāņu eksperts Ukrainas prizmas ārpolitikas padomē Aleksandrs Krajevs uzskata, ka Amerikas Savienoto Valstu prezidentam Džo Baidenam šobrīd ir neizdevīgi izdarīt spiedienu uz Ukrainu, tostarp jautājumos par sarunām ar Krieviju un pretuzbrukuma darbībām. no Ukrainas armijas.

Komentējot UNIAN cerības no Ukrainas prezidenta Vladimira Zelenska vizītes ASV, Krajevs norādīja, ka Ukrainas armijas panākumi štatos tiek uzskatīti par tiešu Baidena tēla un panākumu papildinājumu.

Tāpēc, pēc eksperta domām, amerikāņiem un Baidenam personīgi šobrīd ir neizdevīgi izdarīt jebkādu spiedienu uz Ukrainu. Jo īpaši viņš uzskata, ka ASV nepieprasīs sarunas ar Krieviju, apturot pretuzbrukumu vai “cementējot” tās rezultātus tādā līmenī, kāds šobrīd ir sasniegts.

15:43 Ukrainas Bruņoto spēku Jūras spēku komandieris Aleksejs Neižpapa sacīja, ka Ukrainas pretkuģu raķetei "Neptun" nav bijis laika iziet visu testēšanas procesu pirms pilna mēroga Krievijas iebrukuma. Tas tika izdarīts kaujas laukā - uzbrukumu laikā reāliem iebrucēju mērķiem.

Komentārā laikrakstam The Wall Street Journal viņš sacīja, ka raķetei bija jāveic provizoriskie testi pirms iebrukuma sākuma.

Neskatoties uz to, Ukraina no "Neptun" uzbruka Krievijas fregatei "Admiral Essen". Lai gan Krievijas kuģa elektroniskās kara sistēmas izjauca raķetes, fregatei tika nodarīti nelieli bojājumi un vairāki jūrnieki tika ievainoti.

14:18 Krievijas raķete netālu no Zaporožje trāpīja kādas Zviedrijas telekanāla TV4 filmēšanas grupas automašīnai. Kā teikts TSN sižetā, drona uzbrukuma rezultātā tika iznīcināta žurnālistu automašīna un filmēšanas tehnika.

Reportieri plānoja filmēt sižetu par Ukrainas pretuzbrukumu. Par laimi, kad notika sprādziens, ziņotāji neatradās automašīnā, bet gan 20-30 metru attālumā no tās.

13:03. Melnajā jūrā netālu no Rumānijas ostas Sulinas, kas atrodas dažus kilometrus no Ukrainas robežas, noticis sprādziens uz kravas kuģa.

Kuģa apkalpe - 12 cilvēki - ir nogādāti drošībā un nav cietuši, vēsta Rumānijas ziņu aģentūra "Mediafax".

11:11. Ukrainā atklāts Krievijas aģentu tīkls, kurā tostarp ietilpa bijušās militārpersonas un pilsētas domes darbinieks, vēsta UNIAN.

10:50. Polija plāno 2024. gadā samazināt palīdzību Ukrainas bēgļiem, vēsta pravda.com.ua.

10:20. Šodien plkst.12.30 Ukrainas aizsardzības spēkiem tiks nosūtītas Latvijā ražotas militārās preces, aģentūru LETA informēja "Ziedot.lv" komunikācijas vadītāja Ilze Ošāne. Portālā "Ziedot.lv" Ukrainas atbalstam līdz šim brīdim saziedoti 22,8 miljoni eiro, no kuriem 13,2 miljoni eiro Ukrainas aizsardzības spēkiem. Tie ir Latvijas iedzīvotāju un uzņēmumu ziedojumi, lai izteiktu atbalstu Ukrainai un palīdzētu uzvarēt Krievijas aizsākto pilna mēroga karu. Par saziedotajiem līdzekļiem ir sakomplektēts nākošais sūtījums - atmīnēšanas robots "LABAIS" un 400 munīcijas neitralizēšanas komplekti.

09:55. Ukrainas bruņotie spēki naktī uz trešdienu iznīcinājuši 17 no 24 Krievijas palaistajiem lidrobotiem, trešdien paziņojis Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs.

09:09. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 273 980 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 520 iebrucēji.

08:15. Zaporižjas apgabala rietumos ievērojami pieauguši Krievijas karaspēka zaudējumi un trūkst kaujām gatavu vienību, kuras pavēlniecība varētu pārcelt uz šo frontes posmu, vēsta pravda.com.ua.

07:55. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis šodien ANO Drošības padomes sanāksmē varētu pirmo reizi kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā tikties ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu. Zelenskim arī šodien plānota tikšanās ar Vācijas kancleru Olafu Šolcu. Viņi varētu apspriest Ukrainas lūgumu piegādāt tai raķetes "Taurus". Šolcs līdz šim bijis atturīgs pret šādu ideju.

07:11. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, uzrunājot ANO Ģenerālo asambleju, brīdinājis, ka "ļaunumam nevar uzticēties," aicinot pasauli apvienoties, lai izbeigtu Krievijas agresiju pret Ukrainu. Ukrainas prezidents uzsvēra, ka jānovērš iespēja ar kodolieročiem apbruņotajai Maskavai "virzīt pasauli uz pēdējo karu". Viņš arī apsūdzēja Krieviju, ka tā visu izmanto kā ieroci, sākot ar pārtiku un beidzot ar enerģiju. "Bruņošanās ir jāierobežo, par kara noziegumiem ir jāsoda, deportētie cilvēki jāatgriež mājās, un okupantiem jāatgriežas savā zemē," uzsvēra prezidents.

00:10. ASV prezidents Džo Baidens otrdien aicinājis ANO apturēt Krievijas klajo agresiju Ukrainā, brīdinot, ka citas valstis būs apdraudētas, ja pasaule piekāpsies Maskavai. "Mums ir jāstājas pretī šai klajajai agresijai šodien, lai rīt atturētu citus iespējamos agresorus," ANO Ģenerālajā asamblejā Ņujorkā uzsvēra Baidens