Putins norādījis, ka ir gatavs sarunām ar Ukrainu ar vienu noteikumu

© Scanpix

Krievijas prezidenta runa Austrumu ekonomiskajā forumā Vladivostokā bija bez īpašiem pārsteigumiem, pilnībā paredzama, izņemot vienu niansi. Putins personīgi, apgalvojot, ka viņa teiktais ir "balta patiesība", apvainoja Lielbritānijas speciālos dienestus, ka tie palīdzot sagatavot ukraiņu "diversantus" teroristisku darbību veikšanai Krievijā. Putins apgalvoja, ka krievi esot notvēruši vienu šādu diversantu grupu, kas gatavojusies spridzināt Krievijas atomelektrostacijas. Noķertie ukraiņu "diversanti" esot apgalvojuši, ka viņus apmācījuši briti.

Par šiem izteikumiem rakstīja teju visa britu prese un apgalvoja, ka tās ir viltus ziņas, kuras kategoriski noliedz Lielbritānijas augstākās amatpersonas. Britu prese arī uzsvēra, ka Putins nav minējis nekādus pierādījumus šādiem apgalvojumiem, izņemot to, ka tie ir "balta patiesība".

Savā runā un intervijās Putins uzsvēra, cik ļoti strauji attīstās Krievijas ekonomika un to vispār neietekmējot Rietumu sankcijas, kas primāri sitot pa eiropiešiem. Tāpat Krievijas prezidents norādīja, ka ir gatavs sarunām ar Ukrainu, ja tā būs ar mieru "dejot tango, kur nepieciešami divi dejotāji, nevis lēkt kazačoku viena pati". Vienlaikus Putins uzsvēra, ka ASV nekad neļaušot Ukrainai iet uz miera sarunām ar Krieviju, jo ASV pret to grib karot "līdz pēdējam ukrainim".

Ukrainas prezidenta padomnieks Mihailo Podoļaks par šādiem Putina izteikumiem sociālajos tīklos rakstīja: "Kad kāda no Krievijas amatpersonām, tostarp Putins, atkal uzsāk nepatiesu sarunu par "miera pārrunām", lūdzu, nereaģējiet uz to. Nepavisam. Nedzīvojiet ilūzijās, ka pašreizējā Krievija ir spējīga kaut kādā veidā noslēgt vienošanos. Neļaujiet sevi maldināt vēlreiz. Putins pats nerunā par sarunām klasiskajā izpratnē, bet tikai par vienu no trim scenārijiem. Pirmkārt: izdarīt spiedienu uz Ukrainu, lai tā kapitulē un mēs iesaldētu konfliktu. Ja tieša "padošanās" neizdodas, tad otrs scenārijs: nodrošiniet mums darbības pauzi, lai mēs varam apbruņoties ar izstumto valstu palīdzību un turpinātu slepkavot ukraiņus. Ja arī tas neizdodas, tad trešais scenārijs: tikai neļaujiet mums zaudēt, pretējā gadījumā mēs piedzīvosim transformācijas revolūciju. Neļaujiet mums zaudēt seju... Tas viss ir ļoti primitīvi, paredzami un banāli, ja runājam par Krievijas plāniem. Tātad vēlreiz - dzīvojiet bez ilūzijām, neklausiet Krieviju, nepievērsiet uzmanību "kolektīvā Putina" genociodālajām vēlmēm".