Ķīna ieviesusi sāpīgu aizliegumu Krievijai, kas tieši ietekmēs notiekošo frontē

© Scanpix

Sāpīgu triecienu Krievijai devusi Ķīna, no septembra sākuma pārtraucot jaunu dronu piegādi Krievijas Federācijai, ziņo dialog.ua.

No 1. septembra Ķīna ieviesusi eksporta ierobežojumus bezpilota lidaparātiem, kuru svars ir 4 kg un vairāk un kurus var izmantot militāriem mērķiem - šī iemesla dēļ Krievijas ražotāji saskārusies ar dronu un to detaļu trūkumu, raksta Krievijas izdevums “Kommersant”.

Krievijas Federācijā ir pārtraukta bezpilota lidaparātu piegāde, kuru maksimālā pacelšanās masa ir 7 kg un lidojuma ilgums pārsniedz 30 minūtes. Aizliegti ir arī droni, kas spēj "pārvadāt kravu ar nolaišanas funkciju vai iespēju piestiprināt šādu ierīci".

Tagad, lai piegādātu pat rezerves daļas, Ķīnas uzņēmumiem jāsaņem Ķīnas Tautas Republikas Tirdzniecības ministrijas atļauja, kas pierāda, ka galasaņēmējs nav pakļauts Rietumu sankcijām un neizmantos bezpilota lidaparātus karā pret Ukrainu - šādu atļauju izskatīšana var ilgt pat gadu. Turklāt, ja eksportētājs no Ķīnas pārkāpj licences prasības, viņam draud administratīvā atbildība, bet tīša pārkāpuma gadījumā - kriminālatbildība.

Vairāki Krievijas bezpilota lidaparātu ražotāji, kas strādā ar ārvalstu detaļām, jau brīdinājuši, ka dronu cenas pieaugs vismaz par 20%.