Ukrainas kara 573. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:37]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 19. septembrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:37. Zelenskis sacīja, ka ir informēts par mēģinājumiem noslēgt "aizmuguriskus darījumus" ar Krieviju, taču "ļaunumam nevar uzticēties". "Es zinu par mēģinājumiem aizkulisēs slēgt kaut kādus ēnu darījumus. Ļaunumam nevar uzticēties. Pajautājiet Prigožinam, vai Putina solījumiem ir jāuzticas," tā Zelenskis.

22:03. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis aicināja valstis pievienoties samita sagatavošanai par Ukrainas piedāvāto "miera formulu" kā veidu, kā izbeigt Krievijas karu pret Ukrainu, vēsta pravda.com.ua. Zelenskis piebilda, ka "miera formulu" pilnībā vai daļēji atbalsta vairāk nekā 140 valstis un starptautiskās organizācijas, un tās noteikumi varētu kļūt par pamatu citu pasaules konfliktu izbeigšanai.

21:35. Baltkrievijā otrdien ievesti 48 bērni no Ukrainas apgabaliem, kurus okupējis Krievijas karaspēks, vēsta Baltkrievijas valsts mediji. Bērni ievesti no Krievijas okupētajiem Ukrainas Doneckas, Luhanskas un Zaporižjas apgabaliem. Viņu vidū ir bērni no pilsētām, kuras 2022.gada jūlijā ieņēma Krievijas armija. Pagājušā gada decembrī Maskava pretlikumīgi paziņoja par šo apgabalu aneksiju, taču Krievija tos pilnībā nekontrolē. Baltkrievijas amatpersonas iepriekš noliedza apgalvojumus, ka Baltkrievija ir palīdzējusi nelegāli izvest bērnus no Ukrainas.

20:29. Lielbritānijas aizsardzības ministrs Grants Šapss pēc Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas sanāksmes solīja Ukrainas spēkiem līdz gada beigām piegādāt desmitiem tūkstošu artilērijas šāviņu, vēsta pravda.com.ua.

19:06. Latvija nosūtīs Ukrainai papildu mīnmetējus, pretgaisa aizsardzības sistēmas un liela kalibra munīciju, ierakstā tviterī vēsta Latvijas aizsardzības ministrs Andris Sprūds.

17:58 Ukraina otrdien Starptautiskajai tiesai Hāgā paziņoja, ka Krievija savu karu pret Ukrainu pamato ar šausmīgiem meliem, ka Maskavas iebrukuma mērķis ir izbeigt iespējamo genocīdu. Par to raksta Reuters.

"Starptautiskā sabiedrība pieņēma Genocīda konvenciju, lai aizsargātu. Krievija atsaucas uz Genocīda konvenciju, lai iznīcinātu," tiesnešiem sacīja Ukrainas pārstāvis Antons Korinevičs.

Viņš aicināja Starptautisko tiesu atzīt, ka tai ir jurisdikcija pilnībā izskatīt šo lietu, un galu galā pieņemt lēmumu, ka Krievijai ir jāmaksā reparācijas par iebrukumu, aizbildinoties ar viltus aizbildinājumiem.

17:38 Latvijas nosūtīs Ukrainai papildu mīnmetējus, pretgaisa aizsardzības sistēmas un liela kalibra munīciju, ierakstā tviterī vēsta Latvijas aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).

"Ukrainai jāuzvar un tā uzvarēs," pēc tikšanās ar Ukrainas aizsardzības ministru Rustemu Umerovu pauž Sprūds.

Jau vēstīts, ka Latvija turpina sniegt militāro palīdzību Ukrainas bruņotajiem spēkiem. Ukraiņiem pakāpeniski tiek nodoti vairāki atjaunoti padomju laika helikopteri, kā arī ložmetēji, bezpilota lidaparāti, pašgājējhaubices un cits bruņojums.

Kopš kara sākuma Latvijas militārais atbalsts Ukrainai sasniedzis vairāk nekā 1% no Latvijas iekšzemes kopprodukta, ierindojot mūsu valsti Ukrainas atbalstītāju līderos pret iekšzemes kopproduktu. Tāpat Latvija ir pieņēmusi lēmumu īstenot vērienīgu Ukrainas karavīru apmācību programmu.

Jau pirms Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā pagājušā gada februārī Latvija Ukrainai nogādāja pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas "Stinger", lai stiprinātu Ukrainas bruņoto spēku pretgaisa aizsardzības spējas un spēju aizsargāt savus iedzīvotājus no Krievijas agresijas.

17:09 Krievijas bezpilota lidaparātu kamikadze uzbrukuma rezultātā Ļvivā nodega noliktava, kurā atradās humānā palīdzība. Par to ziņo ANO humānās palīdzības koordinatore Ukrainā Denīze Brauna.

"Es stingri nosodu Krievijas uzlidojumu, kas šorīt iznīcināja NVO Caritas Spes noliktavu Ļvivā, Ukrainas rietumos. Svarīgs humānās palīdzības objekts, kurā atradās aptuveni 300 tonnas humānās palīdzības, nodega līdz pamatiem," viņa sacīja.

Brauns atzīmēja, ka uzbrukumi humānās palīdzības objektiem Ukrainā pēdējā gada laikā ir kļuvuši biežāki, galu galā skarot tos, kam šī humānā palīdzība ir vajadzīga.

16:47 Dānija ir nolēmusi piegādāt Ukrainai vēl 45 tankus, paziņojis Dānijas aizsardzības ministrs Troels Lunds Pulsens.

Dānija nodos Ukrainai 30 tankus "Leopard 1" un 15 modernizētos padomju tankus "T-72", atklāja ministrs.

"T-72" tanku nodošanas pamatā ir ideja, ka atšķirībā no "Leopard" tankiem tos var nekavējoties iekļaut Ukrainas bruņoto spēku bruņojumā. Lai izmantotu "Leopard", ukraiņu karavīriem nepieciešama papildu apmācība, savukārt ar tankiem "T-72" šādu problēmu nav, skaidroja ministrs.

Tanku piegāde iekļauta aptuveni 777 miljonu eiro vērtajā palīdzības paketē, par kuru Dānija paziņoja pagājušajā nedēļā, tobrīd nesniedzot sīkāku informāciju.

Dānija sadarbībā ar Vāciju un Nīderlandi jau iepriekš ir iegādājusies un nodevusi Ukrainai 100 tankus "Leopard 1". Pirmie desmit no šiem tankiem Ukrainai tika piegādāti septembra sākumā.

16:10 Ukrainas bruņoto spēku gaisa spēku spīkers Jurijs Ignats skaidroja, kāpēc Krievijas okupanti katru nakti uzbrūk Ukrainai ar desmitiem bezpilota lidaparātu Shahed-136.

Visas Ukrainas teletona ēterā viņš atzīmēja, ka iebrucēji regulāri uzbrūk mūsu teritorijai. Šajā gadījumā bezpilota lidaparātu skaits svārstās no desmit līdz vairākiem desmitiem. Krievu okupanti izmanto laika stiepšanas taktiku, lai pieejamais bezpilota lidaparātu skaits kalpotu ilgāk.

Ignats norādīja, ka Krievijas Federācija savos uzbrukumos tiecas pēc diviem mērķiem: tā cenšas trāpīt svarīgiem mērķiem un izdarīt psiholoģisku spiedienu uz iedzīvotājiem.

15:39 Pašpasludinātais Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko pēc sarunām ar diktatoru Vladimiru Putinu runāja par “brīdinājuma faktoriem” un karu Ukrainā.

Vienā no sanāksmēm Lukašenko sacīja, ka Baltkrievijai vairāk uzmanības jāpievērš aizsardzības nozarei, tostarp finansiāli, dodot mājienus, ka karš Ukrainā varētu turpināties, taču citu valstu teritorijā.

13:49 Latvija 20.septembrī kā ieinteresētā puse piedalīsies lietā Starptautiskajā tiesā, kur Ukraina prasa aizliegt Krievijai kara attaisnošanai Ukrainā izmantot konvenciju par genocīda nepieļaujamību un sodīšanu par to, tviterī norāda īpašo uzdevumu vēstniece Ārlietu ministrijā (ĀM) Baiba Braže.

Starptautiskā tiesa no pirmdienas, 18.septembra, pulcējusies kopā, lai rīkotu publiskās uzklausīšanas attiecībā uz Krievijas iebildumiem lietā par genocīda nozieguma novēršanas un sodīšanas konvencijas pārkāpšanu.

Nedēļas sākumā, 18.septembrī, tika uzklausīta Krievija, otrdien, 19.septembrī - Ukraina, savukārt 20.septembrī sekos Vācijas, Austrālijas, Austrijas, Slovākijas un Čehijas, Beļģijas, Horvātijas, Dānijas, Igaunijas, Somijas, Īrijas, Luksemburgas, Zviedrijas, Bulgārijas, Kanādas, Nīderlandes, Kipras, Spānijas, Francijas, Grieķijas, Itālijas un arī Latvijas paziņojumi.

12:46. Trieciendronu uzbrukumā Ukrainas rietumu pilsētā Ļvivā otrdien nogalināts viens cilvēks un viens ievainots, paziņoja Ļvivas mērs Andrijs Sadovijs.

Pēc mēra sniegtās informācijas, uzbrukumā sagrautas trīs noliktavas, kurās tika glabāti logi un sadzīves ķīmija. Sagrautas arī telpas, kurās labdarības misija "Caritas-Spes" glabāja humāno palīdzību.

12:05. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 273 640 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 520 iebrucēji.

11:05. Apvienoto Nāciju Organizācijas augsta līmeņa sanāksmju nedēļā Ņujorkā Igaunija otrdien organizē tikšanos par ukraiņu bērnu situāciju Krievijas agresijas dēļ. Uz sanāksmi Igaunija aicinājusi Ukrainas, ASV, Beļģijas un Eiropas Savienības delegāciju pārstāvjus.

Tikšanās laikā plānots runāt arī par bērnu deportāciju no okupētajām Ukrainas teritorijām uz Krieviju un Baltkrieviju, informēja Igaunijas Ārlietu ministrija.

09:46. Aizvadītajā naktī Krievijas karaspēks uz mērķiem Ukrainā raidījis 30 trieciendronus "Shahed", no kuriem Ukrainas pretgaisa aizsardzība iznīcinājusi 27, teikts Ukrainas gaisa spēku otrdienas rītā publiskotajā operatīvās informācijas kopsavilkumā.

Tajā arī sacīts, ka no okupētās Krimas Krivijrihas virzienā izšauta ballistiskā raķete "Iskander-M".

08:32. Krievijā briest dumpis, tomēr diez vai sagaidāms vēl viens karavīru gājiens uz Maskavu, kāds jūnijā tika pieredzēts algotņu grupējuma "Vagner" dumpja laikā, uzskata Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Daņilovs.

"Es uzskatu, ka tas pat nebūs gājiens," nacionālā telemaratona ēterā sacīja amatpersona.

"Atcerēsimies, kā 1991.gadā notika PSRS sabrukums. Tas ir, kas tur briest, un "VĀSK grupējums", kā tas bija 1991.gada augustā, tur jau briest," sacīja Daņilovs, minot PSRS 1991.gada pučistu - Valsts ārkārtas stāvokļa komitejas - abreviatūru. "Viņi tur jau grupējas, tas ir skaidri zināms fakts. Un mēs saprotam, kas to vada, kā tas notiek," viņš piebilda.

"Jautājums, kad Krievijā notiks kārtējais dumpis, ir neliela laika posma jautājums. Kāds laiks tas būs? Redzēsim, bet procesi jau ir sākti," sacīja Daņilovs.

07:00. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdien ieradās Ņujorkā, lai teiktu runu ANO Ģenerālajā asamblejā un Vašingtonā tiktos ar ASV prezidentu Džo Baidenu.

Šī ir Zelenska otrā vizīte ASV kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā sākuma pērnā gada februārī. "Olena Zelenska un es ieradāmies ASV uz ANO Ģenerālās asamblejas sanāksmi un vizīti Vašingtonā," Zelenskis paziņoja sociālā tīkla platformā "X", pieminot savu sievu.

"Es apmeklēšu Ģenerālās asamblejas, Ilgtspējīgas attīstības mērķu samita un Drošības padomes sanāksmes ANO, kā arī vairākas svarīgas divpusējās sarunas," sacīja Zelenskis.

00:10 Ukraina ir iesniegusi prasību Pasaules Tirdzniecības organizācijā pret Poliju, Slovākiju un Ungāriju saistībā ar to atteikšanos atcelt Ukrainas lauksaimniecības produkcijas aizliegumu, vēsta Ekonomikas ministrija.

"Saskaņā ar vienošanos par strīdu risināšanas noteikumiem un procedūrām Pasaules Tirdzniecības organizācijas dibināšanas līgumā, Ukraina ir iesniegusi pieprasījumus konsultācijām ar Slovākiju, Poliju un Ungāriju PTO ietvaros," teikts paziņojumā.

Tiek atzīmēts, ka Polijas, Slovākijas un Ungārijas vienpusēja Ukrainas lauksaimniecības produktu importa aizlieguma rezultātā vietējie eksportētāji jau ir cietuši un turpina ciest ievērojamus zaudējumus dīkstāves, papildu izmaksu un nespējas pildīt ārējās ekonomiskās vienošanās dēļ. .