Somijas prezidents nācis klajā ar satraucošu brīdinājumu

© Scanpix

Somijas prezidents Sauli Nīniste brīdinājis savus Eiropas līderus un pilsoņus nebūt pārāk pašpārliecinatiem, noraidot iespēju, ka Krievija karā pret Ukrainu var uzvarēt, ziņo unian.net.

Intervijā laikrakstam “The New York Times” viņš sacīja, ka karš Ukrainā ilgs vēl ilgu laiku un notikumi var attīstīties pavisam negaidītos veidos. Jo īpaši, ja runājam par kodolieroču izmantošanu.

"Mēs esam ļoti jutīgā situācijā. Pat sīkumi var mainīt situāciju un - diemžēl - uz slikto pusi. Tas ir liela mēroga kara risks. Kodolieroču izmantošanas risks ir milzīgs," teica Nīniste.

Ņemot vērā šos riskus, viņš aicināja kritiķus bez politiskās atbildības mēģināt saprast līderu vilcināšos, runājot pari sarežģītas tālas darbības raķešu un bezpilota lidaparātu piegādi Ukrainai.

"Ir atšķirība starp tiem, kuriem ir atbildība, un tiem, kuriem nav. Somijā mēs arī dzirdam, ka Amerikai ir jādara tas vai tas. Un es tikai gribēju norādīt, ka, ja notiks liela kara eskalācija, tas būs pasaules karš, un kodolrisks acīmredzami kļūst arvien lielāks," viņš teica un aicināja visus "saprast atbildīgo nostāju".

Nīniste atturējās spriest, cik ilgi karš turpināsies, kā tas beigsies un kāda būs dzīve pēc tam. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka pēc kara beigām Krievija nekur nepazudīs un būs jāmeklē jauni veidi, kā ar to sazināties.

"Eiropai ir būtiski pārliecināties, ka Krievija atkal neatgriezīsies pie idejas par karu,” viņš sacīja. Somijas prezidents uzsvēra, ka ir jāveido tādas valstu attiecības, lai "aiz durvīm negaidītu jauns karš".

"Es nerunāju par lielu draudzību, bet gan spēju paciest un pat nedaudz saprast vienam otru," viņš secināja.