Ukrainas kara 572. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:29]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 18. septembrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:29 14.septembrī Ukrainas aizsardzības spēki uzbruka diviem Krievijas patruļkuģiem Melnajā jūrā. Vienam no tiem, "Sergejam Kotovam", saņemto bojājumu dēļ būs jāveic ilgstošs remonts.

Par to komentārā portālam LIGA.net ziņo Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas direkcijas pārstāvis Andrejs Jusovs. Pēc viņa teiktā, paši krievi apstiprina efektīvu uzbrukumu kuģiem.

Vienam no kuģiem tika bojāta dzenskrūve, un kreisajā pusē virs ūdenslīnijas ir arī caurums 50 x 100 cm.

19:56 Ukrainas bruņotie spēki 24 stundu laikā veica triecienus vairākām teritorijām, kur bija koncentrējušies Krievijas okupanti, un trāpīja viņu tehnikai, tostarp sešām artilērijas daļām.

Kā norādīts Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba vēstījumā, naktī Krievija veica kārtējo uzbrukumu Ukrainai ar no gaisa palaižamām spārnotajām raķetēm un Shahed-136/131 tipa uzbrukuma droniem. Visas 17 spārnotās raķetes un 18 no 24 Šahediem tika iznīcinātas.

19:04 Ukrainas aizsardzības spēki virzās Zaporožjes apgabala Tokmakas virzienā, kas ir Krievijas okupācijas spēku aizsardzības mezgla centrs. Ienaidnieka fronte plaisā.

18:30 Ukrainas sauszemes spēku komandieris Oleksandrs Sirskis pirmdien paziņojis, ka ukraiņi pārrāvuši krievu aizsardzības līniju pie Bahmutas.

"Bahmutas rajonā turpinās sīvas kaujas. Pēc (..) Andrijivkas un Kļiščijivkas zaudēšanas pagājušajā nedēļā ienaidnieks no dažādiem virzieniem veic daudzus pretuzbrukumus, neveiksmīgi cenšoties atgūt zaudētās pozīcijas," norādījis Sirskis.

Viņš paskaidrojis, ka šīs no pirmā acu uzmetiena nelielās apdzīvotās vietas bija svarīgs elements pretinieka aizsardzības līnijā, kas stiepās no Bahmutas līdz Horļivkai.

"Mūsu karaspēka veiksmīgu darbību rezultātā ienaidnieka aizsardzības līnija, kuru tas mēģināja aizvērt, metot kaujā visas esošās rezerves, tika caursista," uzsvēris komandieris.

Viņš arī pavēstījis, ka kaujās Bahmutas virzienā sakautas vislabāk sagatavotās krievu vienības - 72.atsevišķā motorizēto kājnieku brigāde, kā arī 31. un 83.atsevišķā desanta triecienbrigāde.

18:00. Bahmuta virzienā ienaidnieks ir zaudējis savas labākās vienības, bet uzbrukumi turpinās, vēsta pravda.com.ua.

17:12. Ukrainas valdība turpina pārkārtojumus Aizsardzības ministrijā, atlaižot sešus aizsardzības ministra vietniekus. Pirms aptuveni divām nedēļām no aizsardzības ministra amata tika atcelts Oleksijs Rezņikovs, kurš šo posteni ieņēma kopš 2021.gada novembra. Viņa vietā amatā stājās Rustems Umerovs. Tagad amatu zaudējusi arī plaši pazīstamā aizsardzības ministra vietniece Hanna Maļara. No līdzšinējiem vietniekiem amatu saglabājis tikai Oleksijs Pavļuks. Umerovs sociālajā tiklā "Facebook" paziņoja, ka ministrijā turpinās pārkārtojumi, taču tā turpina darboties ierastajā režīmā. Skandāli, kas saistīti ar militārajiem iepirkumiem un kukuļņemšanu kara komisariātos, domājams, veicināja Rezņikova atcelšanu no amata, lai gan pats Rezņikovs noliedzis jebkādus pārkāpumus no viņa puses.

16:23. Nīderlandes Fiskālās informācijas un izmeklēšanas dienests (FIOD) aizturējis kādu Aizsardzības ministrijas amatpersonu, kas tiek apsūdzēta par Eiropas Savienības (ES) noteikto sankciju apiešanu, eksportējot uz Krieviju lidmašīnu rezerves daļas, piektdien pavēstījis FIOD.

15:44. Alūksnes novada pašvaldība Ukrainai ziedos automašīnu "Mercened Benz Sprinter 208", pirmdien Alūksnes novada domes ārkārtas sēdē nolēma deputāti.

15:15. Ukrainas jaunās pret Krieviju izvērstās dronu uzbrukumu kampaņas galveno mērķu vidū ir ienaidnieka pretgaisa aizsardzības novājināšana, kā arī triecieni militārajam transportam un bumbvedējiem, intervijā britu žurnālam "The Economist" sacīja Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes priekšnieks Kirillo Budanovs. Vēl viens dronu kampaņas mērķis ir nodarīt postījumus militārajiem ražošanas objektiem, kā tas, piemēram, bija nesenās operācijas gaitā, kas bija vērsta pret raķešu degvielas ražošanas rūpnīcu Tveras apgabalā uz ziemeļiem no Maskavas, sacīja izlūkdienesta vadītājs.

14:08. ANO Starptautiskā tiesa Hāgā pirmdien sāka izskatīt Ukrainas prasību pret Krieviju, ko Kijiva iesniedza tūlīt pēc Krievijas karaspēka pilna mēroga iebrukuma valstī pagājušajā gadā. Savā prasībā Kijiva pieprasa, lai Maskava tiktu saukta pie atbildības par genocīda jēdziena sagrozīšanu, lai attaisnotu uzbrukumu Ukrainai. Krievija apgalvo, ka tā esot sākusi iebrukumu cenšoties "novērst genocīdu" Ukrainas austrumos, un, ka ANO Starptautiskajai tiesai neesot jurisdikcijas šajā lietā. Trešās puses statusā, atbalstot Ukrainu, šajā prāvā piedalās 32 valstis, to vidū Latvija.

13:00. Latvijas pārstāvji šodien un rīt piedalās ANO ilgtspējas attīstības mērķu (IAM) samitā, kurā ziņo par piecām mūsu valsts prioritātēm - zinātne un inovācijas, pārvaldības modernizācija, nevienlīdzības mazināšana, palīdzība mazāk attīstītām valstīm un atbalsts mieram Ukrainā un pasaulē, aģentūru LETA informēja Valsts kancelejā.

Valsts kancelejas pārstāvji norāda, ka arī atbalsts mieram Ukrainā ir bijis visaptverošs. Latvija ir viena no vadošajām valstīm sniegtās palīdzības apjomā, salīdzinot to pret valsts IKP. Bēgļu vajadzībām piešķirti dažādi pabalsti, atrasti dzīvokļi, nodrošināts sabiedriskais transports, stipendijas. 2023.gadā Latvija sākusi strukturētu atbalstu Ukrainasrekonstrukcijai. Sadarbībā ar "Centrs MARTA" Čerņihivas apgabalā plānots atvērt atbalsta centru vardarbībā cietušām sievietēm, kā arī atbalsta centru jaunietēm jaunajām māmiņām.

12:14. Ukrainas Bruņotie spēki aizvadītajā nedēļā no Krievijas okupācijas atbrīvojuši 7,2 kvadrātkilometrus teritorijas, pirmdien paziņoja Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Hanna Maļara.

No tiem divi kvadrātkilometri atbrīvoti Bahmutas virzienā, bet 5,2 kvadrātkilometri valsts dienvidos, televīzijā sacīja Maļara. Viņa piebilda, ka kopš pretuzbrukuma sākuma Bahmutas virzienā atbrīvots 51 kvadrātkilometrs teritorijas, bet valsts dienvidos - vairāk nekā 260 kvadrātkilometri teritorijas.

11:05. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 272 940 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 620 iebrucēji.

10:00. Kopš septembra sākuma lidmašīna, kas pieder Čečenijas prokremliskajam līderim Ramzanam Kadirovam, trīs reizes lidojusi uz Maskavu, un ar lielu ticamības pakāpi var apgalvot, ka pēdējās trīs dienas viņš atrodas Maskavā, vēsta tīmekļa izdevums "Vjorstka", atsaucoties uz aviopārvadājumu monitoringa vietni.

Lidmašīna ar numuru RA-73417 nolaidusies Maskavā 6. un 9.septembrī. Pēdējo reizi tā lidojusi no Groznijas Maskavas virzienā 15.septembrī un kopš šīs dienas, ja var ticēt monitoringa datiem, Čečenijā nav atgriezusies.

Izdevums "Vjorstka" pievērsis uzmanību informācijai par Kadirova lidmašīnas pārvietošanos laikā, kad medijos parādījušās baumas par Čečenijas līdera veselības stāvokļa strauju pasliktināšanos un viņa ārstēšanos Maskavā Krievijas prezidenta lietu pārvaldes Centrālajā klīniskajā slimnīcā.

09:05. Šodien Ekonomikas ministrija (EM) un SIA "CMB Housing Factory" prezentēs pirmās moduļu mājas Ukrainai, aģentūru LETA informēja EM pārstāvji.

Iepazīties ar "CMB Housing Factory" pirmajām saražotajām moduļu mājām pirms tās tiek gatavotas nogādāšanai Ukrainā varēs plkst.11 "CMB Housing Factory" ražotnē, Granīta ielā 15, Rīgā. Pasākumā piedalīsies "CMB Housing Factory" un EM vadība, uz pasākumu aicināts arī Ukrainas vēstnieks Latvijā Anatolijs Kucevols.

08:05. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis intervijā ASV telekanālam CBS izsakoties par Ukrainas pretuzbrukumu, sacīja, ka ir jāiet uz priekšu un ka Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam nedrīkst dot atelpu.

"Mums ir jāatbrīvo mūsu teritorija pēc iespējas vairāk un jāvirzās uz priekšu, pat ja tas ir mazāk [par kilometru] vai 100 [metriem], mums tas ir jādara. Mēs nedrīkstam dot Putinam atelpu," sacīja prezidents. Zelenskis atzina, ka pretuzbrukuma progress ir lēns, bet atbilstoši viņa teiktajam karaspēks turpina kustību uz priekšu.

Šobrīd frontes līnija ir pārvērtusies par artilērijas dueli, kurā krievi un ukraiņi izšauj 40 000 šāviņu dienā.

07:00. Ķīnas ārlietu ministrs Vans Ji pēc Maltā divas dienas notikušajām konsultācijām ar ASV nacionālās drošības padomnieku Džeiku Salivanu, kur cita starpā tika runāts par Ukrainu, dosies uz Krieviju, pavēstīja Ķīnas Ārlietu ministrija.

Vizīte Krievijā ilgs no 18. līdz 21.septembrim. Sarunās Maltā apspriesti "ASV un Ķīnas divpusējo attiecību jautājumi, kā arī globālās un reģionālās drošības jautājumi, Krievijas karš pret Ukrainu un Ķīnas-Taivānas attiecības", pavēstīja Baltais nams.

00:10. Somijas prezidents Sauli Nīniste aicina Eiropu būt piesardzīgiem saistībā ar Krievijas izvērstā kara pret Ukrainu eskalācijas riskiem un uzskata, ka kodolieroču izmantošanas risks ir ļoti augsts, vēsta pravda.com.ua.

Svarīgākais