Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Marokas zemestrīces videoierakstos pamanītas dīvainas gaismas

© Scanpix

Saņemti vairāki ziņojumi par "zemestrīces gaismām", kas iemūžinātas arī videoklipos. Tie uzņemti pirms piektdien notikušās 6,8 magnitūdu lielās zemestrīces Marokā, vēsta cnn.com.

Šie spilgto, dejojošo gaismu uzliesmojumi, kas laistās dažādās krāsās jau sen ir mulsinājuši zinātniekus, un joprojām nav atrasts izskaidrojums tam, kas tos izraisa, taču tie "noteikti ir reāli," sacīja Džons Ders, pensionēts ģeofiziķis, kurš savulaik strādāja ASV Ģeoloģijas dienestā. Viņš ir līdzautors vairākiem zinātniskiem rakstiem par zemestrīces gaismu jeb EQL.

"EQL redzēšana ir atkarīga no tumsas un citiem faktoriem," viņš paskaidroja.

Ģeofiziķis sacīja, ka nesen internetā publicētais video no Marokas izskatījās tieši tāpat kā zemestrīces gaismas, kas tika fiksētas 2007. gada zemestrīces laikā, kas notika Peru.

Huans Antonio Lira Cacho, Peru Nacionālās universitātes fizikas profesors, kurš ir pētījis šo fenomenu, sacīja, ka mūsdienās mobilo tālruņa video un drošības kameru izmantošana ir atvieglojusi zemestrīces gaismu izpēti.

"Pirms četrdesmit gadiem tas nebūtu bijis iespējams," viņš teica. "Ja jūs tos redzētu ar savām acīm, neviens neticētu tam, ko jūs redzējāt."

Saskaņā ar 2019. gada enciklopēdijas “Solid Earth Geophysics” izdevumā publicēto nodaļu par šo fenomenu, zemestrīces gaismas var izpausties dažādos veidos.

Dažreiz gaismas var šķist līdzīgas parastam zibenim, vai arī tās var būt kā gaismas josla atmosfērā, kas līdzinās polārblāzmai. Citreiz tās atgādina kvēlojošas sfēras, kas peld gaisā. Tās var izskatīties arī kā mazas liesmas, kas mirgo vai ložņā gar zemi vai tās tuvumā, vai lielākas liesmas, kas izplūst no zemes.

Video, kas uzņemts Ķīnā īsi pirms 2008. gada Sičuaņas zemestrīces, parāda, kā debesīs peld gaiši mākoņi.

Pētnieki atklājuši, ka aptuveni 80% no pētītajiem EQL gadījumiem tika novēroti zemestrīcēm, kuru stiprums pārsniedz 5,0. Vairumā gadījumu parādība tika novērota īsi pirms seismiskā notikuma vai tā laikā, un gaisma bija redzama pat 600 kilometrus (372,8 jūdzes) no zemestrīces epicentra.

Frīdemans Freunds, Sanhosē universitātes docents un bijušais NASA pētniecības centra pētnieks, ir nācis klajā ar savu teoriju par zemestrīces gaismām.

Freunds paskaidroja, ka tad, ja daži akmeņu kristālu defekti vai piemaisījumi tiek pakļauti mehāniskai spriedzei, piemēram, tektonisko spriegumu veidošanās laikā pirms lielas zemestrīces vai tās laikā, tie acumirklī sadalās un rada elektrību.

"Pirms zemestrīcēm milzīgi iežu apjomi - simtiem tūkstošu kubikkilometru iežu Zemes garozā - ir noslogoti, un spriedze izraisa minerālu graudu pārvietošanos vienam pret otru," viņš skaidroja.

“Tas ir kā akumulatora ieslēgšana, ģenerējot elektriskos lādiņus.”

Pašlaik seismologu vidū nav vienprātības par mehānismu, kas izraisa zemestrīces gaismas, un zinātnieki joprojām cenšas atklāt šo uzliesmojumu noslēpumus.

Freunds cer, ka kādu dienu varētu būt iespējams izmantot zemestrīces gaismas vai elektrisko lādiņu, kas tos izraisa, kopā ar citiem faktoriem, lai palīdzētu prognozēt spēcīgas zemestrīces tuvošanos.