Ēģiptes jaunā valdība nodevusi zvērestu

Ēģiptes jaunās valdības ministri pirmdien nodevuši amata zvērestu Bruņoto spēku augstākajai padomei, kas pēc valsts ilggadējā prezidenta Hosni Mubaraka atkāpšanās pārņēmusi varu valstī.

Valdībā, kuras priekšgalā ir premjerministrs Esams Šarafs iekļauti seši jauni ārlietu, naftas, iekšlietu, kultūras, tieslietu un nodarbinātības ministri.

Par Ārlietu ministru iecelts bijušais ANO starptautiskās tiesas tiesnesis Nabils Elarabi,iekšlietu ministrs Mansurs Elsavi, tieslietu ministrs Muhameds Algindi.

Šarafs, kurš premjerministra amatā tika iecelts ceturtdien pēc sava priekšgājēja Ahmeda Šafika negaidītās demisijas, solījis īstenot demokrātiskas reformas.

Jaunais valdības vadītājs piektdien Kairas Brīvības laukumā uzrunāja tūkstošiem demonstrantu, kas Šarifu uzņēma ar gavilēm.

19.martā Ēģiptē gaidāms referendums par izmaiņām konstitūcijā.

Pēc Mubaraka gāšanas 11.februārī armija izveidoja komisiju, kam tika uzdots izstrādāt grozījumus valsts pamatlikumā.

Komisija rosina ierobežot prezidenta pilnvaru termiņu uz četriem gadiem un liegt vienai personai valsts augstāko amatu ieņemt vairāk nekā divus termiņus.

Saskaņā ar līdzšinējo valsts konstitūciju prezidentu ievēl uz sešiem gadiem un viens cilvēks prezidenta amatu var ieņemt neierobežotu pilnvaru termiņu skaitu.

Svarīgākais