Arhitekti no Latvijas iesaistās Mariupoles atjaunošanas projektā

© Scanpix

143 dalībnieki no 14 valstīm ir uzsākuši darbu pie daudz cietušās Ukrainas pilsētas – Mariupoles – atjaunošanas. Idejas autori ir arhitekts no Latvijas – Sergejs Ņikiforovs kurš atzīst, ka Arhitektūras skolu plenērs ir lielisks resurss jaunu ideju radīšanai, lai tādējādi piedāvātu jaunus risinājumus karā nopostīto pilsētu atjaunošanā.

No 11.līdz 15. septembrim norisinās Latvijas Arhitektūras skolu plenērs, kas šoreiz koncentrējas uz Ukrainas ostas pilsētu Mariupoli, kurā vairākus mēnešus ilgušā aplenkuma rezultātā nopostīta gandrīz puse no apbūves. Plenēra mērķis ir piedāvāt savu redzējumu par Mariupoles nākotni. Tajā būs atrodamas gan liecības par šīs vietas 300 gadus vēsturi, gan atgādinājums par piedzīvotajām kara šausmām, gan uz humānām vērtībām un nākotnes tehnoloģijām balstīta pilsētas attīstības vīzija. Katrai šādai komandai tiks piedāvāts sagatavot priekšlikumu par kādu no Mariupoles kvartāliem, galā rezultātā veidojot labu pamatu šīs Ukrainas ostas pilsētas nākotnes attīstības plānam.

Ieņemtajā Mariupolē Krievijas karaspēks ir uzsācis vērienīgu Ukrainas “izdzēšanas” kampaņu, ik dienu nojaucot pa kādai no pašu drupās pārvērstajām pilsētas celtnēm, tostarp arī plaši pazīstamo Mariupoles Drāmas teātri. Aizvākto gruvešu vietā okupanti sākuši būvēt jaunu pilsētu, šādā veidā, visticamāk, mēģinot pēc iespējas drīzāk atbrīvoties no pierādījumiem, kas varētu apliecināt agresorvalsts pastrādātos kara noziegumus.

Pirmajā plenēra dienā vieslektori no Honkongas, Beļģijas, Holandes, Latvijas, Lietuvas, Francijas un Amerikas Savienotajām Valstīm palīdzēja dziļāk izprast tēmas būtību, aicinot studentus ne vien apgūt un likt lietā jaunākās atziņas izpostīto apdzīvoto vietu atjaunošanā, bet ar izpratni lokalizēt tās konkrētajā vidē. Visas nedēļas garumā norisināsies darbs pie Mariupoles vēsturiskā centra atjaunošanas priekšlikumiem, kas noslēgsies ar visu 10 studentu grupu prezentācijām. Kopā ar ekspertiem no Latvijas iesniegto projektu vērtēšanā piedalīsies arī profesionāļi no Honkongas, Amerikas Savienotajām valstīm un Indijas.