Mediji: Lietuvas uznņēmums iesaistīts lidmašīnu detaļu piegādē Krievijai

© Raitis Plauks/F64

Lietuvas kompānija "Right Direction Aero" iesaistīta shēmā, kas palīdz Krievijai apiet Rietumvalstu noteiktās sankcijas un saņemt lidmašīnu detaļas, vēsta Lietuvas sabiedriskā raidorganizācija LRT, atsaucoties uz Krievijas pētnieciskās žurnālistikas projektu "Važnije istorii".

Analizējot Krievijas muitas datus, "Važnije istorii" noskaidroja, ka no 2022.gada martam līdz šā gada martam Krievija importējusi oriģinālās "Boeing" un "Airbus" detaļas vismaz 18 miljardu rubļu (154 miljoni eiro pēc ECB kursa 2022.gada 1.martā, kad rubļa nestabilitātes dēļ banka pārtrauca publicēt rubļa kursu). Lielākā daļa detaļu Krievijā ievestas caur Apvienotajiem Arābu Emirātiem, Ķīnas un Turcijas, bet daļu no detaļām Krievijai pārdevusi arī Lietuvas "Right Direction Aero".

No Lietuvas uzņēmuma lidmašīnu detaļas iegādājās Krievijas lidsabiedrība "I FLY Airlines". Iegādātas Eiropas un ASV ražotas detaļas, arī "Boeing" lidmašīnām, vairāk nekā (1,5 miljonu eiro) vērtībā. Detaļu vidū ir temperatūras sensori, tualetes, skrūves, uzgriežņi un citas detaļas.

"Right Direction Aero" direktors un īpašnieks Pāvels Čalapovs "Važnije istorii" sacīja, ka detaļas pārdotas Kirgizstānas kompānijai "Cargoline", nevis Krievijas "I FLY Airlines". "Cargoline" reģistrēta mēnesi pēc tam, kad Krievija pērn februārī sāka atkārtoto iebrukumu Ukrainā un noteikto sankciju dēļ Krievijas lidsabiedrības vairs nevarēja saņemt "Airbus", "Boeing" un citu ražotāju detaļas.

Dokumentos norādīts, ka detaļas aizvestas uz Kirgizstānu, tomēr muitas dati apstiprina, ka tās patiesībā nonākušas Krievijā.

Čalapovs uzsvēra, ka "Cargoline" vadītājs Azamats Alkadirovs viņam apliecinājis, ka nekādi nav saistīs ar sankcijām pakļautiem tirgiem un Krieviju, un lidmašīnu detaļas tika pārdotas kompānijai ar nosacījumu, ka to reeksports uz Krieviju nav pieļaujams.

Lietuvas uzņēmuma grāmatvede Irina Šaltis LRT sacīja, ka kompānija izbeigusi sadarbību pēc tam, kad radušās aizdomas par Kirgizstānas uzņēmuma darbību.

"Es zinu tikai to, ka bija kaut kādas aizdomas un attiecības tika sarautas. Pārējo es nezinu," viņa teica, apliecinot, ka "Right Direction Aero" grāmatvedībā nav nevienas Krievijas kompānijas vai naudas plūsmas no Krievijas.