Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Pasaulē

Cihanouska: Baltkrievi vēlas dzirdēt to, ka viņu valsts netiks atdota Putinam kā mierinājuma balva

© Scanpix

Baltkrievi vēlas dzirdēt to, ka viņu valsts netiks atdota Putinam kā mierinājuma balva, trešdien Eiropas Parlamenta deputātiem sacīja trimdas baltkrievu opozīcijas līdere.

Uzrunājot plenārsēdes dalībniekus, Baltkrievijas demokrātisko spēku līdere Svjatlana Cihanouska aicināja EP deputātus atbalstīt Baltkrievijas Eiropas perspektīvu un mudināja Parlamentu pacelt jaunā līmenī attiecības ar demokrātisko Baltkrieviju. Viņa ierosināja pirms 2024.gada EP vēlēšanām parakstīt memorandu, kas būtu pamats Eiropas Parlamenta un demokrātiskās Baltkrievijas sadarbībai. "Baltkrievi vēlas dzirdēt, ka mūsu valsts netiks atdota Putinam kā mierinājuma balva," viņa teica.

Cihanouska sacīja, ka baltkrieviem vajadzīgs atbalsts viņu cīņā par demokrātisku Baltkrieviju. Lukašenko nav pelnījis vietu starptautiskajā sabiedrībā, bet gan biļeti uz starptautisko tiesu Hāgā, viņa sacīja. Viņa paziņoja, ka nākamgad Baltkrievijas demokrātiskie spēki sāks izdot savas pases, kas apliecinās Baltkrievijas pilsonību un kalpos kā ceļošanas dokuments trimdas baltkrieviem. Drīzumā viņa lūgs ES valstu valdības atzīt šo jauno ceļošanas dokumentu.

EP priekšsēdētāja Metsola sacīja: "Baltkrievijas iedzīvotājiem ir jābūt iespējai dzīvot brīvībā. Brīviem no autokrātijas. Brīviem no apspiestības. Viņi to vēlas. Viņi to ir izvēlējušies. Viņi to ir pelnījuši. Mēs turpināsim atbalstīt Baltkrievijas demokrātiskos spēkus un aktīvi iesaistīsimies Eiropas Savienības reakcijas veidošanā uz Baltkrievijas politisko krīzi, kas joprojām turpinās. Ir ļoti svarīgi, lai mēs turpinātu paplašināt Eiropas Savienības sankcijas pret šo režīmu un neaizmirstu, ko tas ir nodarījis."

Trešdien Parlaments pieņēma arī jaunu rezolūciju par ES attiecībām ar Baltkrieviju, kurā pauž atbalstu šīs valsts demokrātisko politisko partiju paziņojumiem par baltkrievu Eiropas perspektīvu. EP deputāti aicina Baltkrievijas režīmu atbrīvot visus politieslodzītos un stingri nosoda Minskas līdzdalību Krievijas militārajā agresijā pret Ukrainu. Viņi ar lielām bažām atzīmē, ka Baltkrievija ir pakļauta Maskavai un ir de facto Krievijas satelītvalsts, kurā atrodas Krievijas vadīti taktiskie kodolieroči.

Tekstā EP deputāti aicina noteikt stingrākas ES sankcijas pret Baltkrieviju, vienlaikus uzsverot, ka nesenā Krievijas Vāgnera grupas algotņu ierašanās tās teritorijā rada jaunus drošības riskus Ukrainai, Baltkrievijas ES kaimiņvalstīm un Eiropas Savienībai kopumā.