Lietuvā aiztur vīrieti par spiegošanu Baltkrievijai - apmaiņā pret informāciju viņam esot solīts atrast sievu

© Pixabay.com

Pēc aptuveni gada Lietuvas likumsargi pabeidza pirmstiesas izmeklēšanu pret Mantu Danieliusu, kurš tiek turēts aizdomās par spiegošanu Baltkrievijas labā, raksta tv3.lt.

Advokāts M. Danieliuss iefiltrējās dažādās Baltkrievijas opozīcijas organizācijās un vāca tur informāciju, ko nodeva baltkrievu propagandistei Ksenijai Ļebedevai, kura savukārt to nodeva Aleksandra Lukašenko režīma apsardzei.

"Šobrīd aizdomās turamais atrodas apcietinājumā un savu vainu noliedz," liecināja Viļņas apgabala prokuratūras pārstāve.

"Viņš teica, ka ir jurists, viņam ir noderīgas zināšanas un var dalīties ar tām lekcijās par to, kā uzsākt uzņēmējdarbību Lietuvā, kā palīdzēt cilvēkiem pareizi samaksāt nodokļus," sacīja Baltkrievijas opozīcijas organizācijas "Dapamoga" vadītāja Natālija Koļegova.

Aizdomās turamais kādu laiku vāca informāciju par Lietuvā dzīvojošajiem baltkrieviem, viņu personas datiem un dzīvesvietām.

Danieliuss aizbildinājās, ka Lietuvā baltkrievu organizācijas aicinājušas viņu strādāt kopā, it kā pat solot atrast sievu. Šī gada februārī viņam tika atcelts 4 mēnešu arests, tomēr vēlāk vīrietis atkal tika arestēts, jo viņš turpināja sazināties ar Baltkrievijas opozīciju.

Par spiegošanu un informācijas vākšanu par Lietuvā dzīvojošajiem baltkrieviem vīrietim draud līdz 15 gadiem cietumā.

Pasaulē

Šokējoša lieta nonākusi sabiedrības redzeslokā Francijā - pagājušajā nedēļā 72 gadus vecā Žizele Peliko tiesai atklāja, ka viņas šķietami mīlošais vīrs patiesībā ir organizējis savas sievas izvarošanu kas tika filmēta un ko paveikuši vairāk kā 80 vietējie vīrieši, raksta “BBC”.

Svarīgākais