Lietuva: Krievijā reģistrētas automašīnas caur robežu netiks ielaistas

© Raitis Plauks/F64

Caur Lietuvas robežkontroles punktiem valstī netiks ielaistas automašīnas ar Krievijas numura zīmēm, raidorganizācijai BBC pavēstīja Lietuvas Muitas departaments.

Caur Lietuvas robežkontroles punktiem valstī netiks ielaistas automašīnas ar Krievijas numura zīmēm, raidorganizācijai BBC pavēstīja Lietuvas Muitas departaments.

"Krievijā reģistrētas automašīnas caur robežu netiks ielaistas. Skatās nevis uz pilsoņa pasi, bet gan uz automašīnas reģistrācijas numuru," paziņoja departaments. Automašīnas netiek ielaistas kopš pirmdienas, bet neviena nav konfiscēta.

Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite ziņu aģentūrai BNS sacīja, ka valstī iebraucošās Krievijas automašīnas tiks konfiscētas. Tas attieksies gan uz Krievijas, gan ES pilsoņiem. Izņēmums ir tie, kas ceļo tranzītā uz Kaļiņingradu ar nepieciešamajiem dokumentiem.

"Jā, Krievijā reģistrēti transportlīdzekļi būs jākonfiscē, ja tie iebrauks Lietuvā, un šo kontroli nodrošinās muitas iestādes, jo tā ir viņu funkcija un atbildība," viņa sacīja žurnālistiem.

Tajā pašā laikā Latvijas robežsardze BBC korespondentam sacīja, ka Krievijas numura zīmju dēļ "no mūsu puses nebūs problēmu". Arī Igaunijas robežkontroles punktā Luhamā raidorganizācijai apliecināja, ka viņi ļauj automašīnām ar Krievijas numura zīmēm izbraukt no Krievijas.

Somijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka Krievijas automašīnas joprojām var iebraukt valstī.

Tajā pašā laikā Vācijas muitas dienests paziņoja, ka sankciju dēļ atņems automašīnas un personīgās mantas krieviem, ziņoja izdevuma "Agenstvo".

Eiropas Komisija 8.septembrī publicēja skaidrojumus par importu un preču ievešanu no Krievijas. Tajos teikts, ka ir aizliegts ievest personīgās automašīnas un personīgās mantas. Vēlāk Eiropas Komisija paziņoja, ka šim sarakstam ir konsultatīvs raksturs un ES valstīm individuāli jāizlemj, vai noteikt aizliegumus vai nē.