"Uz viņa noslaucīja kājas," mediji ziņo par Lavrova fiasko Indijā

© Scanpix

Eksperti un emuāru autori sociālajos tīklos atzīmē, ka Indija “noslaucīja kājas” pret Krieviju, piedāvājot “darījumu” par valstī iestrēgušajām rūpijām, raksta dialog.ua.

Krievija joprojām cer gūt vismaz kādu labumu no naftas piegādēm Indijai, kuras kontos ir iestrēguši desmitiem miljardu rūpiju, ko Maskava nevar izņemt. Sarunās starp Krievijas diplomātu Lavrovu un Indijas premjerministru Modi Krievijas varas iestādēm tika solīts noteikt Maskavas ekonomikas jomas, kurās Kremlis varētu ieguldīt iestrēgušās rūpijas. Par to ziņo ziņu aģentūras, atsaucoties uz Lavrova paziņojumu.

"Tā ir meistarklase par tēmu "Kā iegūt vairāku miljardu dolāru labumu no Krievijas lielvaras kompleksiem un pat publiski noslaucīt kājas pret Krieviju," raksta opozīcijas krievu emuāra autors, komentējot Indijas priekšlikumu.

Amerikāņu aģentūra Bloomberg ziņo, ka Indijas bankas katru mēnesi uzkrāj 1 miljardu dolāru rūpijās. Taču Indijas finanšu sistēma ir veidota tā, lai darījumi ar nacionālo valūtu būtu ierobežoti, tādējādi faktiski tiek bloķēta Krievijas Federācijas nauda. Pēc Krievijas Federācijas okupācijas armijas iebrukuma Ukrainā un Rietumu sankciju ieviešanas Maskava paziņoja par iekšējās ekonomikas un ārējās tirdzniecības “dedolarizāciju”, pasludinot, ka visai iekšējai tirdzniecībai ir jānotiek tikai valsts valūtā. Maskava Indijai sāka pārdot ogļūdeņradi par rūpijām, ko sankciju dēļ ir gandrīz neiespējami pārvērst dolāros. Uz šī fona rubļa kurss pret Amerikas valūtu sāka strauji kristies.