Putina ārsts mēģinājis aizbēgt no Krievijas, specdienesti viņu arestējuši

© Scanpix

Vienu no Krievijas labākajiem ārstiem, kurš zināja visus Krievijas prezidenta Vladimira Putina "veselības noslēpumus", Krievijas specdienesti arestēja pēc tam, kad viņš, iespējams, mēģināja aizbēgt no valsts, ziņo laikraksts “The Sun”.

59 gadus vecais Viktors Tručins pēdējos 11 gadus ir bijis Sanktpēterburgas Vakcīnu un serumu pētniecības institūta direktors. Viņš pazuda pirms sešām dienām - tas notika pēc tam, kad viņš tika atlaists no augstākā amata vadošajā valsts institūtā saistībā ar apsūdzībām krāpšanā.

“The Sun” raksta, ka Tručins labi pārzināja jaunākos Krievijas pētījumus un izstrādes vakcīnu, serumu un zāļu jomā. Krievijas Federācijas Federālais drošības dienests Tručinu aizturēja pēc tam, kad viņš mēģināja bēgt uz ārzemēm caur Baltkrieviju.

Tručina vadītais institūts ir daļa no Krievijas Federālās biomedicīnas aģentūras (FMBA), kas ir valsts aģentūra ar uzdevumu nodrošināt valsts radiācijas, ķīmisko un bioloģisko drošību, kā arī vadīt veselības aprūpi.

Krimināllieta pret viņu ierosināta pēc tam, kad kļuva skaidrs, ka Tručins grasās pamest Krieviju un var pastāstīt daudz interesanta par Krievijas vakcīnām.

Jāpiebilst, ka Tručinam bija Nikaragvas pase. Pret viņu ierosinātā lieta saistīta ar it kā 5,53 milj. eiro lielu maksājums kādam biotehnoloģijas institūtam Dienvidamerikā. Viņa vadītais institūts bija viens no līderiem koronavīrusu, hepatīta un seksuāli transmisīvo slimību apkarošanas medikamentu izstrādē, un viņam bija galvenā loma Krievijas vakcīnu eksportā. Viņa lielākais klients bija uzņēmums, kas pieder Putina tuvam draugam Sergejam Čemezovam, bijušajam VDK virsniekam, miljardierim un valstij piederošā augsto tehnoloģiju aizsardzības konglomerāta “Rostec” vadītājam.

Mediji ziņoja, ka 3. septembrī Tručina meita viņu redzēja Maskavā. Viņš uzrakstījis atvadu vēstuli sava institūta darbiniekiem, paziņojot par atkāpšanos no amata un norādot: "Šis lēmums diemžēl nebija mans."