Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Pasaulē

Īlons Masks licis atslēgt Starlink, lai izjauktu Ukrainas uzbrukumu Krimai

© Scanpix

Pagājušajā gadā Īlons Masks slepeni atslēdza Starlink pie Krimas krastiem, lai izjauktu Ukrainas zemūdens bezpilota aparātu uzbrukumu Krievijas flotei. Par to Maska jaunajā biogrāfijā raksta Volters Īzaksons, vēsta CNN.

Tiek atzīmēts, ka tad, kad Ukrainas zemūdens bezpilota aparāti, kas pildīti ar sprāgstvielām, tuvojās Krievijas flotei, tie "pēkšņi zaudēja kontaktu un tika izskaloti krastā".

"Maska lēmumu, pēc kura Ukrainas amatpersonas lūdza viņam atkal ieslēgt satelītus, izraisīja lielas bailes, ka Krievija atriebsies pret Ukrainas uzbrukumu Krimai ar kodolieročiem, kā arī bailes, ko veicināja Maska sarunas ar Krievijas amatpersonām," raksta Īzaksons.

Kā atzīmē CNN, šī epizode atklāj unikālo stāvokli, kādā Masks atradās. Apzināti vai nē, viņš kļuva par varas brokeri, kuru amerikāņu amatpersonas nevarēja ignorēt.

"Starlink nebija paredzēts karam. Tas tika izveidots, lai cilvēki varētu skatīties Netflix, atpūsties, pieslēgties internetam skolā un darīt labus, mierīgus darbus, nevis veikt uzbrukumus ar droniem," sacīja Masks.

Izdevums arī raksta, ka Ukrainas vicepremjers Mihails Fjodorovs lūdzis Masku atjaunot Starlink savienojumu.

"Es tikai vēlos, lai jūs - cilvēks, kurš maina pasauli ar tehnoloģijām - to zināt," ministrs rakstīja Maskam.

Uz to Masks atbildēja, ka ir pārsteigts par zemūdens bezpilota aparātu dizainu, taču Starlink sakarus viņš vairs neieslēgs, jo Ukraina "tagad iet pārāk tālu un var ciest stratēģisku sakāvi".