Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

ASV un Eiropas Savienība nosoda Palestīnas līdera nesenos izteikumus par holokaustu

© AFP/Scanpix/Leta

ASV, Vācija un Eiropas Savienība ceturtdien nosodīja Palestīnas pašpārvaldes prezidenta Mahmuda Abasa nesenos izteikumus par holokaustu, apsūdzot viņu vēstures sagrozīšanā un antisemītisku stereotipu veicināšanā.

Abass, augustā sakot runu savas kustības "Fatah" augsta ranga biedriem, pateica, ka Ādolfs Hitlers nogalinājis Eiropas ebrejus nevis antisemītisma dēļ, bet viņu "sociālo funkciju" sabiedrībā dēļ.

"Šie cilvēki tika apkaroti viņu sociālo funkciju, kas saistītas ar naudu, augļošanu, dēļ," sacīja Abass savā runā. "No Hitlera viedokļa viņi bija sabotieri, tāpēc viņš viņus ienīda."

Abasa runu pārtulkoja Izraēlas analītiķu dibinātā Vašingtonas domnīca "Middle East Media Research Institute" (MEMRI), kas tulko runas no arābu un citām valodām rietumnieku vajadzībām. Kritiķi ir apsūdzējuši šo domnīcu, ka tai ir proizraēliski mērķi.

ASV īpašā sūtne antisemītisma novērošanai un apkarošanai Debora Lipštate sacīja, ka ir sašutusi par Abasa "naidīgajiem, antisemītiskajiem izteikumiem". Savā ierakstā sociālajā tīklā "X" Lipštate paziņoja, ka Abass nomelnojis ebrejus un sagrozījis holokausta jēdzienu, un pieprasīja viņam nekavējoties atvainoties.

Vācijas vēstnieks Izraēlā Štefens Zeiberts sacīja, ka Abasa runa ir "apvainojums miljoniem noslepkavotu vīriešu, sieviešu un bērnu piemiņai". "Palestīnieši ir pelnījuši no sava līdera dzirdēt vēsturisko patiesību, nevis šādus sagrozījumus," viņš piebilda.

Eiropas Savienība paziņoja, ka Abasa izteikumi "trivializē holokaustu un tādējādi uzkurina antisemītismu".

Izraēlas holokausta memoriāla "Yad Vashem" vadītājs Dani Dajans apsūdzēja Abasu holokausta noliegšanā un sagrozīšanā, kā arī antisemītisku stereotipu veicināšanā. "Globālajiem līderiem ir nepārprotami jānosoda šie peļamie izteikumi," tvītoja Dajans.

Abass arī iepriekš ir izpelnījies apsūdzības antisemītismā. Vācijas kanclers Olafs Šolcs pērn nosodīja Abasu par to, ka viņš apsūdzējis Izraēlu "50 holokaustu" īstenošanā pret palestīniešiem, un Abass vēlāk atvainojās.