Ukrainas kara 562. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:00]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 8. septembrī. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:00. Igaunija plāno kļūt par pirmo Eiropas Savienības valsti, kas šogad legalizēs ar Kremli saistīto aktīvu konfiskāciju, lai finansētu Ukrainas atjaunošanu, vēsta unian.net.

20:38. Ukrainas pretuzbrukums notiek ātrāk nekā jaunu sankciju noteikšana Krievijai, piektdien 18.Jaltas Eiropas stratēģijas sanāksmē norādījis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Jo ātrāk Ukraina saņems vairāk jaudīgu tālas darbības ieroču, jo ātrāk notiks pretuzbrukums un okupēto Ukrainas zemju atbrīvošana, uzsvēra valsts galva.

19:00. Ukrainas paziņojumam par starptautisko medicīnisko partnerību pievienojušies 16 valstu veselības ministri, tajā skaitā Latvijas veselības ministre Līga Meņģelsone, aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā (VM).

Partnerības ietvaros slimnīcas no dažādām Ukrainas vietām sadarbosies ar citu valstu vadošajām klīnikām, lai pārņemtu labo praksi un dalītos ar savu profesionālo pieredzi. Ukrainas veselības ministrs atzina, ka neviena medicīnas sistēma nespēj viena pati tikt galā ar izaicinājumiem, ko ikdienā rada pilna mēroga karš, un vienīgais, kas to padara iespējamu, ir uzticams atbalsts

18:02. Krievijas triecienā Hersonas apgabala Odradokamjankā nogalināti trīs cilvēki, pavēstīja apgabala kara administrācijas vadītājs Oleksandrs Prokudins.

17:05. Rumānijas valdība plāno dubultot Ukrainas labības tranzīta ikmēneša apjomu, pavēstīja amatpersonas.

16:25. Lietuvas prezidents Gitans Nausēda uzskata, ka ar Eiropas Komisijas (EK) atbalstu ir nepieciešams rast risinājumus, kas ļautu izmantot Baltijas jūras ostas Ukrainas labības eksportam. "Mūsu pienākums ir palīdzēt Ukrainai eksportēt graudus caur Baltijas jūras ostām. Ar EK atbalstu mums jāatrod administratīvi, finansiāli un infrastruktūras risinājumi, lai izmantotu Baltijas jūras ostu un pārvadātāju iespējas," viņš teica preses konferencē piektdien Viļņā pēc tikšanās ar EK priekšsēdētājas izpildvietnieku un tirdzniecības komisāru Valdi Dombrovski (JV).

15:34. ASV miljardieris Īlons Masks ceturtdien apgalvoja, ka pērn novērsis Ukrainas uzbrukumu Krievijas flotes bāzei Sevastopolē, okupētajā Krimā, noraidot Kijivas lūgumu aktivizēt interneta piekļuvi Melnajā jūrā Krimas piekrastē. Satelītinterneta tīkls "Starlink", ko pārzina Maskam piederošais uzņēmums "SpaceX", sāka darboties Ukrainā drīz pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma. "Bija valdības iestāžu ārkārtas lūgums aktivizēt "Starlink" līdz pat Sevastopolei. Acīmredzamais nodoms bija nogremdēt lielāko daļu noenkurotās Krievijas flotes," sociālajā tīklā "X", kas vēl nesen bija pazīstams ar nosaukumu "Twitter", paziņoja Masks.

14:34. Krievijas mērķis ir iznīcināt Ukrainas valstiskumu un asimilēt ukraiņus, publikācijā britu laikrakstā "The Guardian" brīdina bijušais Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs. "Krievija pieprasa, lai okupētās Ukrainas teritorijas tiktu atzītas par Krievijas teritoriju apmaiņa pret kara pārtraukšanu. Bet tas acīmredzami ir tikai viena iemesla dēļ - iegūt laiku, pārgrupēties un ar jaunu resursu palīdzību beidzot atrisināt ukraiņu jautājumu," skaidroja eksministrs.

14:16. Ukrainas karavīriem bijuši panākumi rajonos uz dienvidiem no Robotines, viņi arī turpina uzbrukuma darbības uz dienvidiem no Bahmutas, nostiprinās sasniegtajās robežās, pavēstīja ģenerālštāba pārstāvis Andrijs Kovaļovs. Ukraiņu karavīri arī turpina atturēt Krievijas karaspēka uzbrukumu Avdijivkas un Marjinkas virzienos.

13:03. Krievijai ir jāizbeidz Ukrainas jūras ostu blokāde, ko tā izvērsusi pēc izstāšanās no ANO un Turcijas atbalstītā Melnās jūras labības darījuma, piektdien sacīja Eiropadomes prezidents Šarls Mišels. "Tas ir klaji skandalozi, ka Krievija pēc Melnās jūras labības iniciatīvas apturēšanas bloķē Ukrainas ostas un tām uzbrūk. Tas ir jāizbeidz," žurnālistiem Deli pirms G20 samita sacīja Mišels. "Pasaulē vairāk nekā 250 miljoniem cilvēku draud akūta pārtikas nedrošība, un Kremlis, tīši uzbrūkot Ukrainas jūras ostām, atņem pārtiku, kas viņiem ir ārkārtīgi nepieciešama," piebilda Mišels.

11.54. Krievijas raidīta raķete piektdienas rītā trāpījusi policijas ēkai Krivijrihā, kā rezultātā nogalināts viens policists un vēl 44 cilvēki guvuši ievainojumus, ziņo amatpersonas.

Kā paziņoja pilsētas kara administrācijas vadītājs Oleksandrs Vilkuls, triecienā viens cilvēks gājis bojā, 44 guvuši ievainojumus, no kuriem 19 hospitalizēti. Raķetes sprādzienā nodarīti postījumi trim administratīvajām ēkām un septiņām dzīvojamām mājām, no kurām viena ir daudzdzīvokļu māja.

11.08. Polijas Senāts izveidojis alternatīvu komisiju Krievijas iejaukšanās Polijas politikā izmeklēšanai. Starp jautājumiem, kurus komisija pētīs, ir iespējamās valdošās nacionālkonservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) politiķu saites ar Krieviju, kā arī ogļu un sašķidrinātās gāzes imports no Krievijas kara Ukrainā apstākļos.

10.40. Kubā aizturēti 17 cilvēki aizdomās par saistību ar Krievijas cilvēku tirdzniecības tīklu, kas vervē vīriešus karadarbībai Ukrainā, paziņoja Iekšlietu ministrija. Kubas valdība pirmdien paziņoja, ka tā strādā pie tā, lai likvidētu "cilvēku tirdzniecības tīklu, kas darbojas no Krievijas, lai tur dzīvojošos Kubas pilsoņus un pat dažus no Kubas iesaistītu militārajos spēkos, kuri piedalās militārajās operācijās Ukrainā".

08.43. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 267 540 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 640 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 4529 tankus, 8726 bruņutransportierus, 5753 lielgabalus, 754 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 507 zenītartilērijas iekārtas, 315 lidmašīnas, 316 helikopterus, 4570 bezpilota lidaparātus, 1455 spārnotās raķetes, 19 kuģus un ātrlaivas, 8264 automobiļus un autocisternas, kā arī 860 specializētās tehnikas vienības.

07.12. Ukrainas bruņotie spēki pretuzbrukumā valsts dienvidos sekmīgi novājina ienaidnieka armiju un līdz gada beigām var gūt operatīvus panākumus, teikts ASV Kara studiju institūta jaunākajā apskatā par situāciju frontē.

Kā norāda institūta analītiķi, nākamā Krievijas aizsardzības pozīciju sērija var izrādīties vājāka, mazāk mīnēta un mazāk nokomplektēta nekā tās, kuras jau ir pārrāvuši Ukrainas aizstāvji.

05.43. Bulgārija apbruņo savu krasta apsardzi ar raķetēm, ņemot vērā Krievijas radītos draudus Melnajā jūrā, paziņoja Bulgārijas premjerministrs Nikolajs Denkovs. Premjers atzīmēja, ka tas ir nepieciešams, lai "neviens neuzdrošinātos tuvoties mūsu Melnās jūras pilsētām".

00.10. Uz laiku ieņemtajos Oļeškos Hersonas apgabalā tika uzspridzināta automašīna, kurā atradās Krievijas militārpersonas, vēsta pravda.com.ua. Sprādziena rezultātā viens cilvēks nomira uz vietas, otrs nomira reanimācijā smagā stāvoklī. Trīs krievu karavīri, kas pavadīja automašīnu, tika ievainoti. Kā ziņo mediji, viņi apmeklēja Oļeškus, lai veiktu filtrēšanas pasākumus un arī spīdzinātu Ukrainas pilsoņus.