Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Pasaulē

Šolcs: AfD vēlas izjaukt Eiropas Savienību

© Scanpix

Vācijas kanclers Olafs Šolcs trešdien runā parlamentā kritizēja euroskeptiķu partiju "Alternatīva Vācijai" (AfD) un brīdināja, ka šis politiskais spēks darbojas Vācijas labklājības iznīcināšanas virzienā.

"Mūsu pilsoņu lielākā daļa zina, ka pašpasludinātā "alternatīva" patiesībā ir nojaukšanas brigāde - mūsu valsts nojaukšanas brigāde," sacīja kanclers.

AfD vēlas izjaukt Eiropas Savienību (ES), kaut arī Vācijas labklājība ir cieši saistīta ar dalību ES, norādīja Šolcs.

Kā skaidroja kanclers, viņš vēlas vadīt valsti pareizajā virzienā, pieņemt "drosmīgus kompromisus" un darīt praktiskas lietas mūsu valsts labā.

"Šādi mēs varam stāties pretī tiem, kas grib gūt politisku labumu no baiļu sēšanas un panīkuma scenārijiem," sacīja Šolcs.

Viņš gan arī atzina, ka trīs partiju koalīcijas valdība "pēdējo mēnešu laikā strīdējusies pārlieku daudz".

Uzrunā Šolcs arī mudināja koncentrēties valsts modernizācijas centieniem un birokrātijas paātrināšanai.

Kanclers skubināja opozīcijas līderus, vietējās amatpersonas un valsts iestādes pievienoties koalīcijas valdības piedāvātajam "Vācijas paktam", lai valsti padarītu izveicīgāku un modernāku, kā tas iecerēts pirms trešdienas budžeta debatēm prezentētajā nostājas memorandā.

Dokumentā visi valdības līmeņi aicināti racionalizēt apstiprināšanas procesus un paātrināt svarīgāko infrastruktūras projektu būvniecību.

Procedūru likums ir jāvienkāršo un apstiprināšanas process jāpārceļ tīmeklī.

Jaunu ēku būvniecības apstiprināšana ir jāpaātrina, teikts dokumentā.

Tajā arī pausts aicinājums digitalizēt atsevišķus birokrātijas sektorus.

Vācieši gadiem sūdzas par nepietiekamo darbinieku skaitu valdības iestādēs un gauso birokrātiju. Dažkārt šķietami vienkārši uzdevumi, arī jaunas adreses reģistrācija pēc dzīvesvietas maiņas, var izrādīties sarežģīta un laikietilpīga.

Politiķi jau ilgstoši sola šo problēmu risināt.