Putina meita, par spīti sankcijām, publicējas Rietumu žurnālos

© Scanpix

Krievijas Federācijas prezidenta meita ir ne tikai uzņēmēja, bet arī zinātniece, raksta unian.net.

Vladimira Putina meita Marija Voroncova turpina publicēt savus darbus zinātniskajos žurnālos ASV un Šveicē - Rietumu sankcijas to nekādā veidā nav novērsušas, raksta Krievijas opozīcijas projekts “We Can Explain”.

Voroncova pēc izglītības ir medicīnas zinātņu kandidāte un endokrinoloģe. Maskavas Valsts universitātes tīmekļa vietnē žurnālisti atraduši saites uz viņas publikācijām Rietumu izdevumos.

2022. un 2023. gadā Krievijas diktatora meita publicēja četrus rakstus par endokrinoloģiju un medicīnu izdevniecībā “The Endokrine Society” (ASV) un “MDPI Publishing” (Šveice). Tikai viens no tiem iznāca pirms pilna mēroga iebrukuma pagājušā gada februārī. Pārējie trīs izdoti pēc tā. Visi Voroncovas raksti tika publicēti sadarbībā ar citiem Maskavas Valsts universitātes zinātniekiem.

Kopš 2022. gada aprīļa pret Putina meitu ir piemērotas Rietumu sankcijas, un žurnālisti sazinājās ar izdevējiem, kas publicēja viņas darbu. Tomēr divus mēnešus vēlāk atbildes uz apelācijām vēl joprojām netika saņemtas.

Kāda nenosaukta populārzinātniskā žurnāla redaktors, kurš vēlējās palikt anonīms, “We Can Explain” žurnālistiem paskaidroja, ka noteiktās sankcijas neaizliedz publicēties Rietumos. Tajā pašā laikā nav noslēpums, ka nereti cienījami zinātnieki maksā par iespēju publicēties.

"MDPI Publishing pastāv salīdzinoši nesen - tikai kopš 90. gadu vidus, un tie ir atvērtas piekļuves žurnāli, kas nav īpaši laba zīme. Labi zinātniskie žurnāli ir liels bizness, kur tie iekasē no lasītāja 20-30 ASV dolāru par katru rakstu. Savukārt “The Endokrine Society” ir cienījama organizācija,” sacīja avots un norādīja, ka Putina meitas rakstu publicēšana var sabojāt izdevniecības reputāciju.

Jau iepriekš tika ziņots, ka Putina meitas Marija Voroncova un Katerina Tihonova pagājušajā gadā no sava biznesa guva rekordlielu peļņu - neraugoties uz Rietumu sankcijām un problēmām Krievijas ekonomikā kara uzliesmojuma dēļ, viņām kopā izdevās nopelnīt vairāk nekā 1,2 miljardus rubļu gada laikā.

Svarīgākais