Olena Zelenska atklātā intervijā: Varbūt tas ir savtīgi, bet man līdzās ir vajadzīgs mans vīrs, nevis vēsturiska personība

© Scanpix

Ukrainas pirmā lēdija Olena Zelenska ļoti personiskā intervijā BBC pastāstīja par kara emocionālo ietekmi uz viņas ģimeni.

"Tas var būt nedaudz savtīgi, bet man līdzās ir vajadzīgs mans vīrs, nevis vēsturiska personība," viņa sacīja.

Viņa runāja arī par to, ka ģimenei trūkst laika, ko pavadīt kopā.

"Taču mēs paliekam stipri, mēs esam spēcīgi gan emocionāli, gan fiziski. Un esmu pārliecināta, ka kopā ar to tiksim galā," viņa piebilda.

Kad Krievija 2022. gada februārī iebruka Ukrainā, sabiedrībai vairākus mēnešus nebija zināma Olenas Zelenskas un viņas bērnu atrašanās vieta.

Ukrainas prezidenta sieva savu emocionālo stāvokli iebrukuma sākumā raksturoja kā "nepārtrauktu adrenalīna sajūtu". Laikam ejot, viņa atklāja, ka ir "nepieciešams" nomierināties un sākt dzīvot "esošajos apstākļos".

Pagājušajā gada notikumi sievieti izvirzīja uzmanības centrā, un kopš tā laika viņa kopār ar vīru ir ceļojusi pa pasauli, lai tiktos ar līderiem un teiktu runas.

Nav šaubu, ka viņas ģimenei ir bijušas jāmaksā lielas nodevas karam, tāpat kā miljoniem ukraiņu, un viņa kļūst emocionāla, kad runā par saviem bērniem.

"Mēs nedzīvojam kopā ar manu vīru, ģimene ir šķirta," BBC sacīja Olena Zelenska. "Mums ir iespēja satikties, taču ne tik bieži, kā gribētos. Manam dēlam pietrūkst tēva."

Viņa sacīja, ka nenoteiktība par dzīvi kara apstākļos ir radījusi emocionālas traumas viņas bērniem.

"Man ir sāpīgi skatīties, ka mani bērni neko neplāno. Manai meitai ir 19. Viņi sapņo par ceļojumiem, par jaunām sajūtām, emocijām. Bet viņai tādas iespējas nav.

Ir laika ierobežojumi tam, ko jūs varat atļauties, tie pastāv, un mēs kaut kā cenšamies dzīvot tajos."

Kad pēkšņi intervijas vidū sāk skanēt uzlidojumu sirēnas, viņa paliek nosvērta un nesatricināma - pacietīgi gaidot, kad tā beigsies. Tā tagad ir ukraiņu ikdienas dzīve visā viņu valstī.

Viņa arī ļoti labi apzinās, kas atrodas Kremļa mērķu saraksta augšgalā - viņas vīrs, bērni un viņa pati.

Pirmā lēdija un Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ir pāris jau kopš vidusskolas, vēlāk viņi turpināja strādāt kopā komēdijas trupā un televīzijas studijā - viņš kā aktieris, bet viņa kā scenāriste.

O. Zelenska saka, ka nekad nav sapņojusi par to, ka viņas vīrs kļūs par "vēsturisku figūru", kāds viņš ir šodien. Neskatoties uz viņas teikto, Olena Zelenska apliecina, ka Ukrainas prezidentam "ir tāda enerģija, gribasspēks, iedvesma un spītība, lai izietu cauri šim karam".

"Es viņam ticu. Un atbalstu. Es zinu, ka viņam ir pietiekami daudz spēka. Es domāju, ka jebkuram citam cilvēkam, kuru pazīstu, šī situācija būtu daudz grūtāka. Viņš tiešām ir ļoti spēcīgs un izturīgs cilvēks. Un šī noturība ir tas, kas mums visiem šobrīd ir vajadzīgs."

Viņas darbs pirmās lēdijas amatā ir vērsts uz to, lai palīdzētu ukraiņiem tikt galā ar kara psiholoģiskajām sekām, un viņa gatavojas palīdzēt organizēt samitu Kijevā, kurā galvenā uzmanība tiks pievērsta garīgajai veselībai. Britu aktieris un rakstnieks Stīvens Frajs - ievērojams aktīvists garīgās veselības jautājumos - būs otrs samita organizētājs.

"Es ļoti ceru, ka varu kādu iedvesmot, dot kādam cerību vai padomu, vai ar savu piemēru pierādīt, ka dzīvojam, strādājam, virzāmies uz priekšu," sacīja Olena Zelenska.

"Neviens nevar zināt, kas viņus sagaida. Neviens nevarēja iedomāties, ka 21. gadsimtā Eiropas vidū izcelsies tāds karš, kas tas būs tik nežēlīgs. Asiņains karš. Tāpēc es nekad nebiju iedomājusies, ka šobrīd būšu šajā lomā."

Viņa skaidroja, ka ukraiņi nevar būt droši par rītdienu vai paļauties uz nākotni, taču viņiem ir cerība.

"Mums ir milzīgas cerības uz uzvaru, taču mēs nezinām, kad tā nāks. Un šai ilgajai gaidīšanai, pastāvīgajam stresam, tam ir sava nodeva."

Svarīgākais