Ukrainas kara 559. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:40]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 5. septembrī. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:40. Turcijas prezidents Erdogans cer, ka viņam tuvākajā laikā izdosies atjaunot Melnās jūras graudu līgumu.

21:34. Pagājušajā diennaktī Krievija veica 32 gaisa triecienus uz Ukrainas karaspēka un apmetņu pozīcijām. Dienas laikā frontē notika vairāk nekā 20 kaujas sadursmes, vēsta pravda.com.ua.

20:17. Polija nākamgad plāno aizsardzībai tērēt vairāk nekā 4% no IKP, otrdien paziņojis Polijas prezidents Andžejs Duda. Aizsardzībai tiks tērēti 137 miljardi zlotu (31 miljards eiro), Kelcē atklājot reģiona lielāko militāro iekārtu gadatirgu MSPO, pavēstīja prezidents. "Kad mēs redzam briesmas, parādāmies aiz mūsu austrumu robežas, mēs to nekļūdīgi zinām, vēsture mums to ir iemācījusi - ir vērts maksāt jebkuru cenu, lai garantētu, ka Polija ir brīva, suverēna un neatkarīga un ka poļi var dzīvot drošībā," uzsvēra Duda.

19:17. Zelenskis šodien apmeklējis kaujas brigādes, kas virzās netālu no Bahmutas.

17:55 Ne tikai ar militāriem līdzekļiem, bet sazvērestība Krievijas armijā vai Kremļa diktatora Vladimira Putina iekšējā lokā var novest pie kara beigām . Šī iespēja ir visticamākā, saka Ukrainas Ārējās izlūkošanas dienesta vadītājs 2020.-2021.gadā ģenerālleitnants Valērijs Kondratjuks.

17:00 Ukrainas neatkarības dienā kļuva zināms, ka Ukrainas flotes sastāvā izveidota atsevišķa jūras dronu brigāde, par ko iepriekš nebija ziņots. Brigāde izmanto dažāda veida bezpilota lidaparātus: zemūdens, virszemes, izlūkošanai, atmīnēšanai un ienaidnieka uguns iznīcināšanai.

16:25 Ukrainas parlaments otrdien oficiāli apstiprinājis aizsardzības ministra Oleksija Rezņikova atcelšanu no amata, par ko nedēļas nogalē paziņoja prezidents Volodimirs Zelenskis.

Kā jau tika sagaidīts, Rezņikova atcelšana tika atbalstīta ar lielu balsu vairākumu.

Rezņikovs aizsardzības ministra amatā atradās kopš 2021.gada novembra, un nopelni par milzīgajām ieroču piegādēm, ko Ukraina saņēmusi no Rietumiem pēc atkārtotā Krievijas iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī, daļēji tiek pierakstīti viņa sarunu vešanas prasmei.

Tomēr Zelenskis, svētdienas vakarā paziņojot par Rezņikova atcelšanu, izteicās, ka Aizsardzības ministrijas darbā nepieciešamas "jaunas pieejas".

Skandāli, kas saistīti ar militārajiem iepirkumiem un kukuļņemšanu kara komisariātos, domājams, veicinājuši viņa atcelšanu no amata, lai gan pats Rezņikovs noliedzis jebkādus pārkāpumus no viņa puses.

Par Rezņokova pēcteci prezidents izvirzījis pašreizējo Valsts īpašumu fonda vadītāju Rustemu Umerovu, paužot cerību, ka parlaments atbalstīs šo kandidatūru.

Parlaments otrdien jau nobalsoja par Umerova atbrīvošanu no līdzšinējā amata, un sagaidāms, ka par viņa iecelšanu jaunajā amatā deputāti balsos trešdien.

15:43 Taurides virzienā ukraiņu karavīri diennaktī neitralizēja vairāk nekā 170 Krievijas iebrucējus un iznīcināja 20 viņu militārās tehnikas vienības.

Kopumā aizvadītajā diennaktī ienaidnieks Ukrainas pozīcijām šajā virzienā uzbruka 13 reizes un veica 788 uzbrukumus, veica vienu raķeti un 24 gaisa triecienus, pastāstīja operatīvi stratēģiskā grupējuma Tavria komandieris brigādes ģenerālis Aleksandrs Tarnavskis.

Pēc viņa teiktā, Taurīdes virziena Aizsardzības spēku artilērijas vienības diennakts laikā izpildīja 1218 uguns misijas. Aizvadītajā diennaktī ienaidnieka zaudējumi sasniedza 172 cilvēkus, no kuriem 63 tika likvidēti, 106 tika ievainoti, bet vēl trīs tika saņemti gūstā.

15:15 Korupcija Ukrainā negatīvi ietekmē rietumvalstu lēmumu pieņemšanu par ieroču piegādēm Kijivai, norādījis Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.

"Tas ir svarīgs iemesls. Tas ir ļoti svarīgs iemesls. Jo tās valstis, kas atbalsta Ukrainu, ir demokrātiskas, tas nozīmē, ka tām ir jāņem vērā savas sabiedrības noskaņojums un vēlētāju viedoklis," pirmdienas vakarā Lietuvas sabiedriskās televīzijas raidījumā "LRT forums" sacīja Nausēda.

"Iedomājieties, ka vēlētāji vienā vai otrā valstī redz, ka valstī, uz kuru tiek sūtīta palīdzība, ir ļoti pamanāmi korupcijas skandāli. Tas ir milzīgs trieciens šīs valsts reputācijai," viņš piebilda.

Nausēda to sacīja pēc tam, kad Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis svētdien paziņoja, ka nolēmis aizsardzības ministru Oleksiju Rezņikovu nomainīt ar Rustemu Umerovu, kurš kopš pagājušā gada vadījis Valsts īpašuma fondu.

Lai gan Zelenskis nepieminēja korupciju, nesen Ukrainas Aizsardzības ministrijā sākta izmeklēšana par korupciju ieroču iepirkumos.

Nausēda neuzskata, ka tas būtu bijis iemesls tam, ka ir kavēšanās ar ASV iznīcinātāju "F-16" piegādēm Ukrainai.

"Dažkārt tas ir saistīts arī ar to, ka viena lieta ir pieņemt lēmumu, cita - šo lēmumu īstenot," norādīja Lietuvas prezidents.

Viņš arī kritizēja diskusijas par iespējamām miera sarunām bez Ukrainas.

14:43 Bijušais Krievijas armijas Ukrainas operācijas grupējuma komandiera vietnieks ģenerālis Sergejs Surovikins, kas pēc Jevgēņija Prigožina dumpja bija pazudis, atkal parādījies sabiedrībā, vēsta laikraksts "New York Times".

Izdevums atsaucas uz divām amerikāņu amatpersonām un Krievijas aizsardzības ministrijai tuvu avotu.

Iepriekš par to ziņoja arī Krievijas žurnāliste Ksenija Sobčaka.

ASV amatpersonas pieļauj, ka Surovikins zinājis par dumpja gatavošanu, atgādina "New York Times".

Tagad šīs amatpersonas apgalvo, ka Surovikins atbrīvots no ieslodzījuma. Tiesa gan, nav skaidrs, vai ir noteikti kaut kādi ierobežojumi attiecībā uz viņa pārvietošanos un citas sankcijas.

Surovikins atbrīvots dažas dienas pēc tam, kad Prigožins 23.augustā gāja bojā aviokatastrofā Tveras apgabalā, laikrakstam apliecināja Krievijas Aizsardzības ministrijai tuvs avots.

Ģenerālis pagaidām saglabā dienesta pakāpi, bet nekādu karjeras perspektīvu viņam vairs nav, sacījis avots.

Augustā Krievijas mediji vēstīja, ka Surovikins atstādināts no Gaisa un kosmisko spēku komandiera amata.

Sobčakas kanālā platformā "Telegram" pirmdien tika publicēta fotogrāfija, kurā civilajās drēbēs ģērbies Surovikins redzams kopā ar sievu pie sienas, kas apaugusi ar vīteņaugiem.

Pēc fotogrāfijas Surovikina atrašanās vietu nav iespējams noteikt, norāda "New York Times".

13:58 Melnās jūras ziemeļrietumu daļā Ukrainas Bruņoto spēku Jūras spēku jūras aviācijas spēki iznīcināja ienaidnieka KS-701 Tunets tipa kuteri

12.55. Latvijas valdība nolēmusi bez atlīdzības nodot Ukrainai vēl 14 dzērājšoferiem konfiscētos transportlīdzekļus.

12.44. Latvijas valdība otrdien atļāva atļaut Valsts robežsardzei nodot bez atlīdzības Ukrainas Valsts robežsardzes dienestam 32 automašīnas kopā ar to aprīkojumu un degvielu.

11.51. Ukrainas dienvidu aizsardzības spēki nav konstatējuši, ka krievu okupanti būtu izvērsuši vērienīgu gatavošanos ziemai, otrdien pavēstīja spēku preses sekretāre Natālija Humeņuka.

11.23. Okupētajā Luhanskas apgabalā uzspridzināta Krievijas Federālā drošības dienesta aģenta Jurija Afanasjevska dzīvesvieta. Šobrīd viņš atrodas reanimācijā, ziņo pravda.com.ua.

10.36. Ukrainas bruņoto spēku kājniekiem izdevies šķērsot prettanku grāvjus un nocietinājumus ar "pūķa zobiem" pie Robotines ciema Zaporižjas apgabala rietumos, teikts ASV Kara studiju institūta jaunākajā apskatā par situāciju frontē.

Tajā pašā laikā eksperti norāda, ka viņi vēl nav gatavi secināt, ka Krievijas aizsardzības līnija šajā rajonā ir pārrauta, jo vēl nav redzējuši materiālus, kas apliecinātu Ukrainas smagās tehnikas klātbūtni šajā vietā.

10.07. Krievijas un Baltkrievijas peldētāji varēs atgriezties starptautiskajās sacensībās, pirmdien paziņoja Starptautiskā Peldēšanas federācija ("World Aquatics").

Vēl jūlijā "World Aquatics" norādīja, ka krievi un baltkrievi sacensībās piedalīties nevarēs, tomēr pirmdienas ziņojumā sacīts, ka "pēc plašām konsultācijām ir pieņemts lēmums par stingru kritēriju kopumu, kas kā neitrāliem sportistiem ļautu atkal startēt pārstāvjiem no Krievijas un Baltkrievijas."

09.40. Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu apstiprinājis, ka šogad stratēģiskās militārās mācības "Zapad-2023" nenotiks, ziņo Krievijas mediji.

Lielbritānijas militārais izlūkdienests 28.augusta ziņoja, ka Krievija, iespējams, ir atcēlusi septembrī paredzētās militārās mācības, jo trūkst ekipējuma un to vērtība ir apšaubāma, kā to apliecina rezultāti kaujas laukā.

08.36. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 265 680 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 560 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 4489 tankus, 8670 bruņutransportierus, 5649 lielgabalus, 747 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 504 zenītartilērijas iekārtas, 315 lidmašīnas, 316 helikopterus, 4512 bezpilota lidaparātus, 1447 spārnotās raķetes, 19 kuģus un ātrlaivas, 8175 automobiļus un autocisternas, kā arī 851 specializētās tehnikas vienību.

07.13. Kuba atklājusi cilvēku tirdzniecības grupējumu, kurš vervē tās pilsoņus karošanai Krievijas pusē Ukrainā, paziņoja Ārlietu ministrija.

04.48. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdien parakstīja likumu par Krimas Autonomās Republikas administratīvi teritoriālās iekārtas sakārtošanu, paziņoja Ukrainas prezidenta pārstāvniecība Krimas Autonomajā Republikā.

Pēc likuma stāšanās spēkā, kas notiks nākamajā dienā pēc tā oficiālas publicēšanas, tiks īstenoti parlamenta 2016. un 2020.gadā pieņemtie lēmumi par Krimas Autonomās Republikas dekomunizāciju un jauna rajonu iedalījuma ieviešanu.

01.54. Ukrainas Harkivas apgabalā apmēram 40% teritorijas ir potenciāli bīstami, paziņoja Ukrainas iekšlietu ministrs Ihors Klimenko, apmeklējot šo apgabalu darba vizītē.

"Saskaņā ar ekspertu aplēsēm 40% Harkivas apgabala teritorijas ir potenciāli bīstami. Valsts ārkārtas dienesta sapieri atmīnēšanas laikā ir neitralizējuši vairāk nekā 76 500 spridzekļu. Šis darbs turpinās," sacīja ministrs.

00.10. Šā gada sākumā Krievijai neizdevās noorganizēt "tanku biatlonu", un tagad tā ir nolēmusi nerīkot liela mēroga militārās mācības "Rietumi 2023". Tā komentārā Krievijas medijiem norādījis Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu.

Uz žurnālistu jautājumu, vai Krievija rīkos mācības "Rietumi 2023", Šoigu atbildēja diezgan īsi: "Nē, šogad mums ir apmācība Ukrainā."