Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Kaja Kallasa atklāj, kur ņēmusi naudu, lai aizdotu vīram

© Scanpix

Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa pirmdien Rīgikogu pretkorupcijas komisijas sēdē, uz kuru viņa tika uzaicināta saistībā ar kravu pārvadājumiem uz un no Krievijas, ko veic viņas vīram Arvo Hallikam līdz šim daļēji piederējušais uzņēmums "Stark Logistics", paziņoja, ka lielie uzkrājumi viņai ir no laikiem, kad strādājusi par advokāti.

Deputāti Kallasai jautāja, no kādiem līdzekļiem viņa aizdevusi 370 000 eiro Hallika investīciju kompānijai "Novaria Consult", kam vēl nesen piederēja 24,8% "Stark Logistics" kapitāldaļu.

Kallasa sēdē norādīja, ka viņas uzkrājumi veidojušies vēl laikā, kad viņa strādājusi par advokāti. Premjere uzsvēra, ka viņas darba stāžs ir 28 gadi, no kuriem 17 gadus viņa strādājusi privātajā sektorā, tostarp bijusi partnere divos advokātu birojos.

"Es biju ļoti laba juriste un labi pelnīju," sacīja Kallasa.

Premjere piebilda, ka viņas ietaupījumi nav veidojušies pēdējos piecos gados, ko viņa pavadīja Igaunijas politikā. Viņa sacīja, ka privātajā sektorā nopelnījusi deviņas reizes vairāk nekā politiskajos amatos un ka politisko karjeru esot izvēlējusies nevis naudas dēļ, bet gan tāpēc, ka gribējusi kaut ko darīt Igaunijas labā.

Jau ziņots, ka Igaunijas premjere izpelnījās kritiku par to, ka 28.augustā neieradās uz parlamenta valsts budžeta kontroles komisijas un pretkorupcijas komisijas kopīgo sēdi, kur viņu bija paredzēts iztaujāt par vīra biznesa sakariem ar Krieviju. Premjere norādīja, ka sēdes laiks viņai paziņots pārāk vēlu un nav bijis saskaņojams ar jau iepriekš izstrādāto darba grafiku.

Vēlāk tika panākta vienošanās, ka viņa piedalīsies pretkorupcijas komisijas sēdē 4.septembrī un drošības iestāžu uzraudzības komisijas sēdē 11.septembrī, informēja premjerministres padomniece Marisa Lindmē.

Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija ERR augustā ziņoja, ka Kallasas vīram daļēji piederošais loģistikas uzņēmums "Stark Logistics" kara Ukrainā laikā turpina pārvadājumus uz un no Krievijas.

Lai gan Krievijai noteiktās sankcijas nav pārkāptas, opozīcija pieprasījusi Kallasas demisiju, norādot, ka premjere pastāvīgi iestājas par to, ka jebkādas biznesa attiecības ar agresorvalsti Krieviju jāpārtrauc.

Savukārt Kallasa aicinājumus atkāpties noraida, uzsverot, ka nekādu pārkāpumu nav izdarījusi.

Sākoties skandālam, Halliks paziņoja, ka pārdos viņam ar investīju kompānijas "Novaria Consult" starpniecību piederošos 24,8% "Stark Logistics" kapitāldaļu.