Ukrainas kara 556. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:22]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2. septembrī. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:22. Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Daņilovs uzsvēra, ka ieroči, kas tiek izmantoti mērķiem Krievijā, ir ražoti Ukrainā.

Daņilovs atgādināja par raķešu programmu, kas tiek īstenota kopš 2020.gada, kā arī faktu, ka daudzi uzņēmumi tagad ir iesaistīti dronu ražošanā.

Kijiva uzbrūk tikai militāriem mērķiem, uzsvēra Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs.

19:44. Krievijas Iekšlietu ministrijas Maskavas Galvenā pārvalde sākusi pārbaudi, vai aktrise Lija Ahedžakova nav gadījumā "diskreditējusi" Krievijas armiju, vēsta ziņu aģentūra TASS, atsaucoties uz likumsargu struktūrām.

Pārbaude sākta saistībā 27.jūlijā Brēmenē, Vācijā, notikušās izrādes "Mans mazdēls Venjamins" video. Tajā redzams, ka aktrise uz skatuves ir ar Ukrainas karogu rokās.

Video publicēts tviterī un citos sociālajos medijos.

Ar lūgumu veikt pārbaudi vērsies Federālā drošības un korupcijas apkarošanas projekta vadītājs Vitālijs Borodins.

Viņš uzskata, ka Ahedžakova "diskreditējusi Krieviju, kuras pilsone joprojām ir".

17:52. Iebilstot pret agresorvalstu Krievijas un Baltkrievijas dalību, Latvijas Volejbola federācija (LVF) kopā ar kolēģiem no Igaunijas, Lietuvas, Polijas un Ukrainas nepiedalās Eiropas Volejbola konfederācijas (CEV) kongresā, informē LVF.

Sestdien Beļģijas galvaspilsētā Briselē norisinās CEV ģenerālasambleja, uz kuru devās LVF ģenerālsekretārs Arnis Tunte un valdes loceklis Arturs Vitkovskis.

"Vakar uzzinājām, ka šajā kongresā piedalās arī Baltkrievijas un Krievijas pārstāvji, kas gatavojas sēsties ar mums pie viena galda," teikts LVF paziņojumā.

Baltijas valstu, Polijas un Ukrainas delegācijas ir vienojušās sestdien neapmeklēt kongresu.

16:28. Ukraina tagad spēj sasniegt mērķus Krievijā 1500 kilometru attālumā, izmantojot pati savus ieročus, pavēstīja Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Daņilovs.

Šādi mērķi vairs nav nesasniedzami, jo Ukraina jau kādu laiku ir attīstījusi pati savu raķešu un dronu programmu, amatpersona sacīja Ukrainas radio.

15:04. Tiesa Čehijā ir aizmuguriski piespriedusi 21 gadu cietumsodu snaiperim Alojzam Polākam par karošanu Ukrainā Krievijas pusē un vismaz četru Ukrainas karavīru nogalināšanu, piektdien vēstīja ziņu aģentūra "Česke Noviny".

Prāgas pilsētas tiesa atzina bēguļojošo Čehijas pilsoni un Brno pilsētas iedzīvotāju Polāku par vainīgu un piesprieda viņam sodu. Prokuratūra sākotnēji bija mēģinājusi panākt 25 gadu cietumsodu.

Polāka advokāts Karels Anderle pārsūdzēja spriedumu, apgalvojot, ka klients varbūt jau ir miris, jo vairs nav aktīvs sociālajā tīklā "Facebook".

13:29. Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma Ukrainā pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 4471 tanku, 8637 bruņutransportierus, 5560 lielgabalus, 736 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 501 zenītartilērijas iekārtu, 315 lidmašīnas, 316 helikopterus, 4433 bezpilota lidaparātus, 1447 spārnotās raķetes, 18 kuģus un ātrlaivas, 8043 automobiļus un autocisternas, kā arī 835 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

12:21. Ukrainai ir apstiprināti dati, ka Krievijas pilsoņi ir adoptējuši 386 ukraiņu bērnus, kas bija deportēti uz agresorvalsti, televīzijas ziņu maratonā paziņoja Ukrainas Augstākās radas pilnvarotais cilvēktiesību jautājumos Dmitro Lubinecs.

"Mums ir apstiprināti skaitļi. 386 bērni - ir noskaidrots fakts, ka viņi ievietoti Krievijas ģimenēs un par viņiem ir sākta vai pabeigta adopcijas procedūra," sacīja Lubinecs.

11:17. ASV prezidenta Džo Baidena administrācija pirmo reizi nolēmusi piegādāt Ukrainai bruņusitējus šāviņus, kuros ir noplicināts urāns, liecina dokuments, ar ko iepazinusies ziņu aģentūra "Reuters".

Par lēmuma pieņemšanu aģentūrai paziņoja arī divi oficiāli avoti.

Šāviņi, kas var pārsist krievu tanku bruņas, iekļauti jaunajā ASV militārās palīdzības paketē.

10:20. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 264 060 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 570 iebrucēji.

09:05. Krievija naktī uz sestdienu ir iznīcinājusi trīs Ukrainas jūras dronus, kas mēģināja uzbrukt Krimas tiltam, paziņoja Krievijas Aizsardzības ministrija.

Vispirms tika paziņots, ka viens Ukrainas jūras drons mēģināja uzbrukt Krimas tiltam vēlā piektdienas vakarā, bet tika iznīcināts Melnās jūras akvatorijā.

Otrs drons jeb pusiegremdējams bezapkalpes kuteris ticis iznīcināts ap plkst.2.10 pēc Maskavas laika, bet trešais - 10 minūtes pēc tam. Arī šie droni tika iznīcināti Melnās jūras akvatorijā.

00:10 Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sacīja, ka šodien Augstākā virspavēlnieka štāba sanāksmē tika aplūkota tikai situācija frontē.

Kā telegrammā sacīja valsts vadītājs, situācija Harkovas apgabalā un Donbasā un Ukrainas dienvidos (Zaporižjes un Hersonas apgabala kreisajā krastā) tika izskatīta detalizēti.

Turklāt viņi detalizēti runāja par ievainoto evakuāciju un ienaidnieka plāniem.