Inese Vaivare: Ir kritiski svarīgi Eiropas līmenī runāt par Ukrainas atbalsta nozīmīgumu

© Ģirts Ozoliņš/f64

Biedrība "Latvijas Platforma attīstības sadarbībai" (LAPAS) aicina Eiropas līmenī turpināt runāt par Ukrainas atbalsta nozīmīgumu, aģentūru LETA informēja LAPAS direktore Inese Vaivare.

Viņa uzsvēra, ka šobrīd ir kritiski svarīgi Eiropas līmenī turpināt runāt par Ukrainas atbalsta nozīmīgumu, īpaši, kontekstā ar Eiropas Savienības ārējo sadarbību, kur šī tiek uztverta tikai kā viena no konfliktu zonām, pat konkurējoša ar citām. Tāpat, viņas vērtējumā, ir jāveido arī izpratne, kā Latvijas nevalstiskās organizācijas darbojas ar ierobežotiem resursiem, ka ir jābūt godīgai piekļuvei ES programmām gan lielajiem, starptautiskajiem tīkliem, gan nacionālajām organizācijām.

Jau ir notikušas tikšanās ar Ārlietu ministrijas pārstāvjiem un Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāju Andri Sprūdu, kā arī ar LAPAS biedru organizācijām "Gribu palīdzēt bēgļiem" un "Tavi draugi", Rīgas atbalsta centru Ukrainas iedzīvotājiem, iepazīstot praktisko pusi Ukrainas bēgļu atbalstam un humānās palīdzības procesiem.

Šodien turpināsies sarunas ar LAPAS biedru organizācijām un ar ārējo sadarbību saistītajām institūcijām, lai meklētu efektīvākus veidus finanšu mehānismiem, pārrunātu Latvijas nevalstisko organizāciju lomu un iespējas starptautiski.

Vaivare informēja, ka pagājušā gadā dēļ Krievijas agresīvā iebrukuma Ukrainā Latvijas ārējā sadarbība strauji pieauga, īpaši, divpusējā - no sešiem miljoniem 2021.gadā līdz 27,4 miljoniem 2022.gadā, tāpat ir paplašinājies sadarbības valstu loks, īstenojot vairākus projektus arī Āfrikā.

"Būtiskais finansējuma pieaugums pieprasa arī lielāku iedziļināšanos efektivitātes un atklātības jautājumos, tāpēc šāda kompetenta eksperta vizītei Latvijā būs ietekme arī uz mūsu pašu starptautiskās palīdzības kvalitātes pieaugumu", atzīmēja Vaivare.

LAPAS ir 35 nevalstisko organizāciju apvienība, kas strādā godīgas ilgtspējīgas attīstības, humānās palīdzības, globālās izglītības, attīstības sadarbības un kopienu noturības jomās. LAPAS veido izglītojošus pasākumus Latvijas sadarbībai, īsteno starptautiskus projektus un arī darbojas NVO interešu aizstāvībai nacionālā, Eiropas un globālā līmenī.

Biedrība "Latvijas platforma attīstības sadarbībai" dibināta 2004.gadā. Tā apvieno 29 Latvijas nevalstiskās organizācijas, kas darbojas, ilgtspējas, attīstības sadarbības un globālās izglītības jomā. LAPAS vīzija: Savstarpēji sadarbojoties un aktīvi rīkojoties, mēs padarām šo pasauli drošāku un ilgtspējīgāku. Globālās krīzes iezīmē pastāvīgu pārmaiņu ceļu, kurā kritiski svarīga loma ir cilvēka atbildībai, kopienu noturībai un pilsoniskās sabiedrības organizāciju iesaistei.