Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Pārspēts pasaulē dārgākā siera rekords

© Scanpix

Spānijas ziemeļos "elitārā" Astūrijas°siera šķirne Cabrales pārspējusi pasaulē dārgākā siera rekordu. Siers par 30 000 eiro pārdots izsolē pazīstamajam restorāna “El Llagar de Colloto” īpašniekam Ivanam Suaresam, vēsta Independent.

2,2 kg zilā siera gabaliņš, kas ieguva labākās šķirnes balvu 51. Astūrijas ikgadējā konkursā, tika ražots vietējā Los Puertos ģimenes rūpnīcā.

Uzņēmums pieder uzņēmējai Rose Wadi. Kā komentēja viņas dēls Giljermo Pendass, ģimene zināja, ka gatavo labu sieru, taču sasniegt šādu rezultātu nebija viegli.

Kā stāsta pati Rosa, šāda veida siera gatavošanas tehnoloģiskais process pieprasa sieru vismaz astoņus mēnešus turēt alā, kas atrodas 1400 metru augstumā, 7 grādu temperatūrā, lai tam būtu atbilstoša garša.

Kā komentēja "siera partijas" ieguvējs Suaresa kungs, uz tik dārgu pirkumu viņu pamudinājusi "aizraušanās ar zemi", kā arī izpratne par siera ražotāju smago darbu.

Mediji atzīmē, ka parasti Cabrales siera pašizmaksa ir robežās no 35 līdz 40 eiro par kilogramu. Siera pagatavošanai izmanto govs svaigpienu vai govs, aitas un kazas piena maisījumu. Siers nogatavojas Picos de Europa nacionālā parka alās.

Iepriekš visdārgākā siera rekords Ginesa rekordu grāmatā tika ierakstīts 2019. gadā. Tad siera gabals izsolē tika pārdota par 20 500 eiro. Interesanti, ka arī toreiz Suaresa kungs bija šī siera gabala pircējs.