Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Frakcijas priekšsēdētājs: Kallasai jāsniedz izsmeļošas atbildes par vīra biznesu

© Scanpix

Igaunijas Sociāldemokrātiskā partija vēlas turpināt sadarbību ar Reformu partiju un partiju "Igaunija 200" pašreizējā valdošajā koalīcijā, taču Reformu partijas līderei, premjerministrei Kajai Kallasai jāsniedz izsmeļošas atbildes par sava vīra biznesa attiecībām ar Krieviju, trešdien paziņoja Rīgikogu sociāldemokrātu frakcijas priekšsēdētājs Jevgeņijs Osinovskis.

"Es gribētu uzsvērt divus jautājumus - mēs noteikti vēlamies turpināt sadarbību ar Reformu partiju un "Igauniju 200". Mēs vēlamies turpināt sadarbību ar Kallasu. Bet [mēs arī] ceram, ka pašreizējā premjerministre spēs sniegt izsmeļošas atbildes uz jautājumiem, kas radušies, - līdz šim tas nav izdarīts," sabiedriskās radiostacijas "Vikerraadio" raidījumā "Vikerhommik" sacīja Osinovskis.

"Ceru, ka tuvākajā laikā viņa stāsies Rīgikogu priekšā un atbildēs uz komisiju un Rīgikogu deputātu jautājumiem. Un, ja atbildes būs izsmeļošas, tiks sniegti paskaidrojumi, tad mēs varēsim virzīties tālāk. Ja ne, tad, iespējams, mums būs jādomā par citiem lēmumiem," piebilda Osinovskis.

Pēc viņa teiktā, sociāldemokrātu rīcībā pašlaik nav pietiekami daudz informācijas, lai pieņemtu lēmumu par uzticību Kallasai.

"Kas attiecas uz šo gadījumu, tas ir izņēmums, jo skar konkrētu cilvēku. Tas nav liels konflikts starp politiskajām partijām, kas arī mēdz gadīties, ja ir principiālas domstarpības un nav vēlmes virzīties uz priekšu," sacīja Osinovskis.

"Šī tēma ir uz robežas starp premjerministres privāto un sabiedrisko dzīvi. Cerams, ka viņai izdosies atjaunot uzticību. Tas, vai viņai tas izdosies, ir atkarīgs no viņas pašas, un mēs neko nevaram darīt, lai viņai palīdzētu," teica sociāldemokrātu frakcijas vadītājs.

Uz jautājumu par iespējamo premjerministra maiņu Osinovskis atbildēja: "Varu teikt, ka sociāldemokrātu nostāja gadījumā, ja tas notiks, ir tāda, ka sadarbība ar Reformu partiju un "Igauniju 200" ir sekmīga, un mēs vēlamies turpināt šo darbu. Ja kādā brīdī Reformu partija vai premjerministre nonāks pie tā, ka būs kādas izmaiņas, tad, protams, tas ir viņu lēmums."

Pēc Osinovska domām, premjerministre nav atbildīga par sava vīra rīcību, taču viņai ir godīgi jāatbild uz visiem ar to saistītajiem jautājumiem.

"Protams, viņa nav [atbildīga] par sava vīra rīcību. Jautājums vairāk ir par uzticības mandātu - tas ir, visam, ko sabiedrība dzird, ir jābūt patiesībai," skaidroja sociāldemokrātu politiķis..

"Man jautājums nav par to, kādas automašīnas brauca uz Krieviju, vai tās turpina turp braukt vai ne," sacīja Osinovskis.

"Galvenais uzsvars publiskās varas kontekstā tiek likts uz to, ka uzticības pamats ir godīgums, tāpēc premjeministrei ir godīgi jāatbild uz visiem jautājumiem," viņš norādīja.

"Cik ilgi būs jāatbild uz šiem jautājumiem? Tas ir atkarīgs no viņas atbildēm," sacīja Osinovskis, piebilstot, ka tas var ieilgt uz vairākām nedēļām.

Osinovska teica, ka krīze joprojām ir attīstības stadijā.

"Es ceru, ka skaidrība tiks panākta tuvāko nedēļu laikā," viņš rezumēja.

Jau vēstīts, ka Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija ERR pagājušajā nedēļā ziņoja, ka Kallasas vīram Arvo Hallikam daļēji piederošais loģistikas uzņēmums "Stark Logistics" kara Ukrainā laikā turpina pārvadājumus uz un no Krievijas.

Lai gan Krievijai noteiktās sankcijas nav pārkāptas, opozīcija pieprasījusi Kallasas demisiju, norādot, ka premjere pastāvīgi iestājas par to, ka jebkādas biznesa attiecības ar agresorvalsti Krieviju jāpārtrauc.

Savukārt Kallasa aicinājumus atkāpties noraida, uzsverot, ka nekādu pārkāpumu nav izdarījusi.

Premjere izpelnījusies kritiku par to, ka neieradās uz divu parlamenta komisiju kopīgo sēdi, kurā bija iecerēts viņu iztaujāt saistībā ar viņas vīra biznesa attiecībām ar Krieviju.