Krievu propagandisti atraduši ko vainot Prigožina nāvē

© Scanpix

Viens no aizvadītās nedēļas intriģējošākajiem jautājumiem par Krievijas propagandu, protams, bija par to, kā tiks atspoguļota privātā algotņu grupējuma "Vagner" līderu, ieskaitot Jevgeņiju Prigožinu, nāve aviokatastrofā Krievijā. Izrādās, ka pēc Kremļa propagandistu domām aiz tā stāv Rietumu valstis un tas ir bijis kārtējais "banderoviešu terora akts".

24.augusta divos propagandas raidījumos "60 minūtes" un "Vakars ar Vladimiru Solovjovu" Prigožina nāve tika atspoguļota dažādos, lai gan ne atšķirīgos veidos. Proti, raidījumā "60 minūtes" uzsvars tika likts uz aviokatastrofas tehniskajiem apstākļiem, citēta Šveices kompānijas "Flightradar" informācija, kā arī bija sižets no notikuma vietas par to, kā notiek izmeklēšana, kādi operatīvie dienesti ieradušies un kas vada izmeklēšanu. Tāpat arī tika demonstrēts Krievijas prezidenta Vladimira Putina teiktais, ka vagneriešu ieguldījums cīņā ar ukraiņu "nacistiem" esot neizmērojams, Prigožins esot bijis "smaga likteņa" cilvēks, ar daudz kļūdām, bet ļoti talantīgs. Putins arī uzsvēra, ka izmeklēšana noteikti tikšot novesta līdz galam un vainīgie aviokatastrofā tikšot sodīti.

Tikmēr Vladimirs Solovjovs, reaģējot uz Rietumu politiķu, žurnālistu un politikas analītiķu izteikumiem, ka Prigožina nāvē vainojams Putins - cita starpā to komunicēja arī ASV domnīca "Kara pētījumu institūts" (ISW) -, paziņoja, ka "Vagner" šefu "novākušas" pašas Rietumvalstis. Solovjova ieskatā Prigožins bijis varonis saistībā ar savu darbošanos Āfrikā un tur pildījis "valstiskus uzdevumus", tostarp Āfrikas valstu atbrīvošanu no Rietumu kolonizatoriem. Tas, protams, ir bijis milzīgs traucēklis neģēlīgajiem rietumniekiem, kas nevēlas izlaist no savām ķetnām bijušās kolonijas. Tādēļ tieši Rietumu kolonizatori, pēc Solovjova domām, esot visvairāk ieinteresēti Prigožina nāvē, jo viņš nesot ļāvis rietumniekiem izlaupīt un pakļaut Āfriku.

Jāatgādina, ka Rietumu sabiedrības nosodīto valsts apvērsumu Nigērā, pie varas nākot militārai huntai, tostarp ar "Vagner" palīdzību, krievu propagandisti slavēja un dēvēja par "dekolonizācijas" procesu. Solovjovs arī bilda, ka Francijas prezidents Emanuels Makrons noteikti pēc Prigožina nāves ir atkorķējis šampanieti, jo nu vairs nekas nestāvēs viņam ceļā šajā kontinentā.

Ja šādas pasaciņas un sazvērestības teorijas var iebarot krievu publikai, tad Rietumu skatījums ir pilnīgi cits. Vienojošais gan ir tas, ka notikuma centrā ir Āfrika. Proti, kā raksta Rietumu politiskie analītiķi, Kremlis ir sapratis, ka Prigožinam bija pārāk liela ietekme Āfrikā un viņš pārvaldīja pārāk lielus ekonomiskos resursus. Laikraksts "Financial Times" novērtēja Prigožina ienākumus no dabas resursu ieguves Āfrikā un Tuvajos Austrumos 250 miljonu dolāru apmērā. Oficiālā Maskava pati vēlas būt noteicēja Āfrikā un nedalīties labumos ar visādiem prigožiniem.

Ziņu portāls "Meduza" ir publicējis rakstu, kur tā autors ir anonīmi aprunājies ar kādu Krievijas Aizsardzības ministrijas pārstāvi. "Lidmašīna tika uzspridzināta - nav ko līst uz Āfriku bez atļaujas," šādi uz "Meduza" korespondenta jautājumu par incidentu atbildēja avots Aizsardzības ministrijā. "Viņš bija pārēdies, bet tomēr turpināja ēst un vicināja Krievijas Federācijas karogu," turpināja sarunu biedrs. "Bez karoga viņš nav nekas, un visi viņa algotņi nav nekas", raksta ziņu portāls. "Meduza" arī citē anonīmo ministrijas avotu, ka to, kurš tieši deva rīkojumu notriekt lidmašīnu, neviens nekad neuzzinās.

Pasaulē

Paejot trīsdesmitajai gadskārtai kopš prāmja “Estonia” bojāejas rudens vētrā, ir redzams: Zviedrijas valdība arī šodien turpina konsekvento politiku — darīt visu iespējamo un neiespējamo, lai novērstu patiesības noskaidrošanu par to, kas īstenībā izraisīja 852 cilvēku nāvi.

Svarīgākais