Viceministrs: Lietuva slēgs kontrolpunktus uz robežas ar Baltkrieviju atbilstoši apdraudējumam

© Dmitrijs Suļžics/F64

Lēmumi par kontrolpunktu slēgšanu uz Lietuvas robežas ar Baltkrieviju tiks pieņemti, ja tiks konstatēts apdraudējums, kas atbildīs kritērijiem, ko noteiks starpinstitūciju darba grupa, otrdien paziņoja Lietuvas iekšlietu viceministrs Vitālijs Dmitrijevs.

"Vienojāmies, ka, lai turpinātu slēgt robežkontroles punktus vai ierobežotu to darbību, nosakot noteiktas stundas, lai kontrolpunkts, piemēram, strādātu līdz plkst.20 vai plkst. 18, acīmredzot ir nepieciešams visu kopīgs viedoklis," pēc vairāku ministriju, robežsardzes un citu dienestu pārstāvju tikšanās aģentūrai BNS sacīja Dmitrijevs.

Mēs nolēmām, ka mums ir vajadzīga darba grupa, kurā speciālisti izstrādās kritēriju sistēmu, tie būs sabalansēti tā, lai tad, kad notiek konkrēts notikums, sekotu noteiktas sekas: vai tas ir darba laika ierobežojums, vai punktu pilnīga slēgšana, bet tikai reaģējot uz šo notikumu,

paskaidroja viceministrs.

Pēc viņa teiktā, šādi notikumi varētu būt sankcijām pakļauto preču pārvadājumi un kontrabandas pieaugums. Tāpat, pēc viceministra sacītā, tiks reaģēts arī uz militārajiem draudiem, bet šim nolūkam reģionālie lēmumi tiks pieņemti kopīgi ar abām pārējām Baltijas valstīm un Poliju.

Dmitrijevs piebilda, ka kritērijus robežpunktu slēgšanai plānots sagatavot dažu nedēļu laikā.

Lietuva 18.augustā slēdza divus no sešiem autotransportam domātajiem kontrolpunktiem uz robežas ar Baltkrieviju Šumskā un Tverečā. Iekšlietu ministre Agne Bilotaite pirmdien paziņoja, ka viņas vadītā ministrija ierosinās slēgt vēl divus kontrolpunktus - Lavorišķos un Raigardā..

Pēc ministres teiktā, priekšlikums slēgt vēl divus kontrolpunktus saistīts ar nepieciešamību optimālāk izmantot cilvēkresursus un samazināt kontrabandas apjomu, kas tiek pārvadāts pāri robežai.

Tikmēr Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte otrdien sacīja, ka tuvākajā laikā netiks pieņemti valdības lēmumi par jaunu kontrolpunktu slēgšanu uz robežas ar Baltkrieviju, bet plāni par robežkontroles punktu slēgšanu būs spēkā, līdz apdraudējums mazināsies.

Prezidents Gitans Nausēda otrdien aicināja valdību izsvērt lēmumus un nepārvērst kontrolpunktu slēgšanu par "sava veida sportu".