Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Pasaulē

Parādījušās jaunas aizkulišu detaļas Šolca un Makrona sarunās par Putinu

© Scanpix

Vladimirs Putins šokēja pasauli 2022. gada februārī, kad uzbruka Ukrainai un draudēja noslaucīt kaimiņvalsti no pasaules kartes. Rietumu pasaules līderi centās atrunāt Kremļa valdnieku, tostarp Vācijas kanclers Olafs Šolcs, raksta “Bild”.

Žurnālists Stefans Lembijs guva nelielu ieskatu telefona sarunās starp Šolcu un Makronu, kuri apmainījās viedokļiem par Putinu 2022. gada 4. martā, devītajā dienā, kad Ukrainā norisinājās iebrukums. Lambi šo sarunu apraksta savā jaunajā grāmatā "Ārkārtas situācijas. Vadība kara laikā".

Sarunas laikā Makrons jautāja Šolcam, kā noritēja viņa saruna ar Putinu, uz ko Vācijas kanclers atbildēja: "Labāk nekļūs."

"Mani kaut kas uztrauc vairāk nekā sarunas - viņš (Putins) nesūdzas par visām sankcijām. Es nezinu, vai viņš tā darīja arī sarunā ar jums. Bet viņš pat nepieminēja sankcijas," toreiz sacīja Šolcs. Makrons atbildēja: "Ar mani tieši tāpat."

Vācijas kanclers arī žēlojās, ka Putins viņam tikai pastāstījis par savu skatījumu uz Ukrainu.

"Viņš man pastāstīja par visām savām idejām, kā rast kompromisu. Viņš runāja par demilitarizāciju, denacifikāciju... Un lūdza atzīt Krimu par Krievijas daļu. Un šo republiku neatkarību. Nekā jauna, atklāti sakot," Šolcs teica.

︎Šolcs arī atzīmēja, ka mēģinājis organizēt samita sanāksmi.

"Kad es viņam jautāju, vai agri vai vēlu vajadzētu organizēt tikšanos Ukrainai ar jums, ar mani, ar Zelenski un ar viņu (Putinu), viņš pilnībā neatteicās. Tomēr viņš nosauca divus nosacījumus. Pirmkārt, par pamieru tur nevarētu runāt. Tad viņš vienkārši runāja par mums trim: par tevi, mani un viņu. Bez Zelenska," Makronam sacīja Šolcs.

Pēc Šolca teiktā, Putins paudis arī sazvērestības teorijas idejas. "Tad viņš teica, ka Ukrainas delegācija devās uz Poliju, jo vēlas runāt ar ASV vadību, lai saņemtu viņu norādījumus..."

Makrons atbildēja: "Paldies, tas bija ļoti līdzīgi sarunai ar viņu vakar. Es domāju, ka viņš tagad ir apņēmības pilns iet līdz galam. Viņa televīzijas vēstījuma raksturs un brutalitāte, kā arī visas viņa iniciatīvas. Pēdējo stundu laikā notikušās sarunas ar civilajām organizācijām Krievijā rada lielas bažas.”

Tiek atzīmēts, ka Šolcam un Makronam bija skaidrs, ka Putins ir kļuvis radikāls un uzvedas neprognozējami.

Atgādinām, ka Vācijas kanclers Olafs Šolcs šā gada janvārī paziņoja, ka mēģinās izbeigt karu Ukrainā tiešās sarunās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Jūnija sākumā Šolcs sacīja, ka plāno "tuvākajā laikā" veikt telefonsarunu ar Putinu. Atbildot uz to, Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs sacīja, ka Kremļa diktators "pagaidām neplāno telefonsarunu ar Šolcu".