Traģēdija Haiti: Baznīcas locekļiem bruņojoties ar mačetēm, izceļas asiņainas sadursmes ar vietējo bandu

© AP/Scanpix/Leta

Haiti bandas locekļi atklāja uguni uz evaņģēliskās baznīcas locekļu protesta gājienu galvaspilsētā Portoprensā, nogalinot vēl nezināmu skaitu cilvēku, pirmdien paziņoja Haiti policija.

Sestdien notikušais uzbrukums ir jauns vardarbības incidents no bandu puses, kuras kontrolē lielāko daļu Haiti galvaspilsētas.

Protesta gājienu pret bandu vardarbību organizēja evaņģēliskās baznīcas mācītājs Marko Zidors. Viņš sapulcināja savus piekritējus, no kuriem vairāki apbruņojās ar mačetēm vai mietiem, lai dotos gājienā uz bandas "Kanaāna" ieņemtu rajonu pilsētas ziemeļos.

Pūlim ierodoties, bandīti atklāja uguni ar automātiskajiem ieročiem. Bandas izplatītos video bija redzami daudzi līķi.

Haiti Nacionālā policija pirmdien nosodīja "nožēlojamo traģēdiju" un paziņoja, ka bija mēģinājusi novērst asinspirti.

Policija bija izveidojusi drošības perimetrus un mēģinājusi pārliecināt protestētājus apstāties, "lai novērstu asinsizliešanu no bandītu puses, kuru rīcībā bija kara ieroču arsenāls", teikts policijas paziņojumā. Demonstranti tomēr ieradās iecerētajā vietā, lai iesaistītos konfrontācijā ar bandas locekļiem.

Policija paziņoja, ka šajā konfrontācijā "vairāki demonstranti tika nošauti un vairāki citi ievainoti", un "daži ticīgie ir sagrābti kā ķīlnieki".

Starp izdzīvojušajiem bija Zidors, un valdības prokurors Rūzvelts Zamors viņu pirmdien izsauca uz tiesu, lai mācītājs atbildētu uz apsūdzībām, ka viņš ievedis savus sekotājus nāvē.

Cilvēktiesību organizācija "La Fondasyon Je Klere" aicināja prokurorus vērsties pret atbildīgajiem un atzīmēja, ka "musināšanas uz vardarbību sprediķos ir noziedzīgas darbības, par kurām sodu paredz Haiti Kriminālkodekss".

ANO šomēnes informēja, ka šogad Haiti bandu vardarbībā ir nogalināti vairāk nekā 2400 cilvēku. Bandas kontrolē apmēram 80% Portoprensas.

Pasaulē

Tagad jau Maskavas labumus baudošais Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns negaidīti izvēlējās Kijivu par pirmo ārvalstu vizītes galamērķi pēc tam, kad Ungārija kļuva par Eiropas Savienības prezidējošo valsti. Šī bija viņa pirmā ierašanās Ukrainā kopš Krievijas agresijas sākuma.

Svarīgākais