Lietuva iesniedz notu Baltkrievijai

© Dmitrijs Suļžics/F64

Lietuvas Ārlietu ministrija iesniegusi notu Baltkrievijas pagaidu pilnvarotajā lietveža pienākumu izpildītājam, protestējot pret robežas novērošanas kameru stabu nozāģēšanu.

"Ārlietu ministrija ir stingri pieprasījusi Baltkrievijai pēc iespējas ātrāk izskaidrot incidentu un veikt visus nepieciešamos pasākumus, lai novērstu tādu incidentu atkārtošanos nākotnē," piektdien informēja Lietuvas Ārlietu ministrijā.

Incidents notika otrdien, kad divas personas no Baltkrievijas nelikumīgi šķērsoja Lietuvas robežu. Personas ar akumulatora instrumentiem nozāģēja divus stabus, uz kuriem izvietotas novērošanas kameras, un aizbēga atpakaļ uz Baltkrieviju.

Kā informēja Lietuvas Valsts robežsardzes dienests, divas personas, kas nebija ģērbtas formastērpos, Lietuvā iekļuva Varēnas rajonā pie Čepkeļu purva, kur dabisko vides apstākļu dēļ nav iespējams izbūvēt fizisku norobežojumu vai betona sienu. Uz Lietuvas un Baltkrievijas robežas vairākos posmos kopumā apmēram 150 kilometru garumā nav iespējams izveidot norobežojumu.

Dienestā norādīja, ka tas ir trešais tāda veida gadījums šogad, kad personas ar akumulatora instrumentiem mēģina iznīcināt robežas uzraudzības infrastruktūru Lietuvas pusē, nozāģējot kameru stabus.

Saistībā ar otrdien notikušo ir sākta pirmstiesas izmeklēšana par nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu un īpašuma bojāšanu vai iznīcināšanu.

Fizisku norobežojumu, ko papildina videonovērošanas sistēma, Lietuva nolēma izveidot pēc tam, kad 2021.gadā sākās nelegālo migrantu plūsma no Baltkrievijas. Lietuvas varasiestādes to raksturo, kā Minskas režīma īstenotu hibrīduzbrukumu.