Igaunijas premjerministres Kallasas vīrs iekūlies skandālā; viņam pārmet līdzdalību preču pārvadāšanā uz Krieviju

© Scanpix

"Man ir paveicies, jo dzīve mani ir savedusi kopā ar tik daudziem jaukiem cilvēkiem," pirms dažiem gadiem sacīja Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa par savu vīru Arvo Halliku. Tomēr tagad skandāls, kas izcēlies ap Halliku un viņam daļēji piederošo uzņēmumu, izraisījis sabiedrības interesi un met ēnu arī pār Kallasu.

Lai gan premjerministre Kaja Kallasa jau ilgus gadus ir sabiedrības uzmanības centrā gan Igaunijā, gan ārzemēs, Halliks arvien mēdza palikt otrajā plānā. Tomēr šobrīd, pēc 23. augustā izskanējušām ziņām, ka Arvo Hallikam daļēji piederošā transporta kompānija “Stark Logistics” arī kara laikā turpināja sadarbību ar Krieviju, tas metis nopietnu ēnu arī uz Kallasu ziņo err.ee un postimees.ee.

Pēc “Stark Logistics” izpilddirektora Kristjana Krāga teiktā, viņi nav pilnībā apturējuši satiksmi un pašreizējie daži reisi ir pēdējās piegādes. "Mēs izvedam atlikumus no rūpnīcām, lai pabeigtu darbību," viņš norādīja.

“Pirms kara mums bija normāli veikt 60-70 piegādes mēnesī uz Krieviju un atpakaļ. Šodien no tā ir atlikušas apmēram viena vai divas piegādes nedēļā, un tās visas ir saistītas ar vienu klientu - Igaunijas uzņēmumu AS “Metaprint”, kas arī medijiem publiski stāstījis par ražošanas pārtraukšanas procesu Krievijā,” komentēja Krāgs.

Pagājušajā nedēļā Postimees žurnālisti runāja ar vieglo metālu iepakošanas uzņēmuma “Metaprint” vadītāju un “Stark Logistics” vienīgo Krievijas klientu Marti Lemendiku, kurš lika saprast, ka uzņēmuma darbību Krievijā lielā mērā virza inerce, un tas prasīs laiku, lai to izbeigtu.

"Mēs runājam par lielām sistēmām, un tās apstāsies tikai tad, kad resursi beigsies," Lemendiks atbildēja uz Postimees jautājumu par to, vai “Metaprint” joprojām darbojas Krievijā.

“Kā zināms, mūs ietekmē Eiropas Savienības sankcijas un ierobežojumi, un mēs nedrīkstam sūtīt izejvielas vai materiālus uz Krieviju. Apstrāde notika tik ilgi, kamēr bija iespējams izmantot pieejamos noliktavas atlikumus,” atzīmēja Lemendiks un atzina, ka uzņēmumam nav īpašu iespēju saņemt naudu no Krievijas. "Tas ir ļoti grūti," viņš teica.

Savukārt Krāgs intervijā sacīja, ka viņu piegādes Krievijai vēsturiski ir saistītas ar apkalpošanas koncerniem, kas atrodas Igaunijā: "Tā kā Krievijas pilsoņi nav ieguvēji no šiem pārvadājumiem, Igaunija neienes naudu Krievijai."

Jāpiebilst, ka jūnijā veiktā ekonomisko interešu deklarācija liecina, ka Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa sava vīra Arvo Hallika uzņēmumam aizdevusi 350 000 eiro. Pēc Hallika teiktā, uzņēmums nodarbojas ar investēšanu, taču šobrīd nauda tiks izmantota mājas celtniecībai, raksta ERR.

Kā liecina Kajas Kallasas deklarācija, viņa aizdevusi 350 000 eiro Hallikas uzņēmumam “Novaria Consult”, kas, saskaņā ar komercreģistra datiem, sniedz finanšu pakalpojumus.

Halliks aģentūrai ERR sacīja, ka tā ir holdinga kompānija, kuras pamatdarbība ir līdzdalība un ieguldījumi finanšu instrumentos. Pēc Hallika teiktā, viņš un viņa sieva ir ieguldījuši vairākos uzņēmumos.

Lai gan Halliks ir precējies ar Kaju Kallasu kopš 2018. gada rudens, par viņu zināms ir ļoti maz. Pirmo reizi Kallasa publiski parādījās kopā ar Halliku prezidenta pieņemšanā 2017. gada februārī. Mazāk nekā gadu vēlāk Halliks nometās uz viena ceļa un lūdza Kallasas roku.

Pāris apprecējās 2018. gada 14. septembrī, tomēr Kallasa nepārgāja vīra uzvārdā.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais