Ungārija atbrīvojusi vairāk nekā 1400 cilvēku kontrabandistu, jo cietumi esot pārpildīti un "tas nodokļu maksātājiem izmaksā ļoti dārgi"

© Scanpix

Ungārija atbrīvojusi no cietumiem vairāk nekā 1400 cilvēku kontrabandistu, trešdien paziņojušas Ungārijas varasiestādes.

Eiropas Komisija (ES) ir paudusi bažas par šo Ungārijas lēmumu un pieprasījusi paskaidrojumu.

Ungārijas valdība aprīlī nolēma atbrīvot līdz 700 ārzemnieku, kas notiesāti par cilvēku kontrabandu, ar nosacījumu, ka viņi pamet valsti 72 stundu laikā. Ungārija toreiz paziņoja, ka tās pārpildītajos cietumos atrodas 2600 cilvēki no 73 valstīm, sastādot 13% no ieslodzīto kopskaita, un tas nodokļu maksātājiem izmaksā ļoti dārgi.

"Mēs esam atbrīvojuši 1468 aizturētos ārvalstniekus, kuri ir notiesāti par cilvēku kontrabandu," aģentūrai AFP apstiprināja Ungārijas Ieslodzījuma vietu pārvalde.

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns ir apsūdzējis Briseli tādu noteikumu virzīšanā, kas, viņaprāt, veicina migrāciju.

"Ungārijai nācās pieņemt šo lēmumu par cilvēku kontrabandistiem, jo Brisele nepiedalās robežu aizsardzības izmaksās, bet soda Ungāriju, kad cietumi ir pārpildīti," norādīja iekšlietu ministra vietnieks Bence Retvari.

EK norādīja, ka nav ieviestas nekādas sistēmas, lai uzraudzītu, vai cilvēku kontrabandisti atlikušo sodu izcietīs savā dzimtenē. Austriju jo sevišķi ir saniknojis kaimiņvalsts lēmums, un tā ir pastiprinājusi kontroli uz savas robežas.

EK ir devusi Ungārijai divus mēnešus laika, lai paskaidrotu, kā tā plāno risināt Briseles bažas, pretējā gadījumā EK varētu ierosināt lietu pret Budapeštu.

Orbāns bieži konfliktē ar Eiropas Komisiju. Jūnijā ES augstākā tiesa nolēma, ka Ungārija, kavējot cilvēkus lūgt patvērumu, nav izpildījusi savas saistības saskaņā ar bloka tiesību aktiem.