Ko noklusē Kremlis?

© Pixabay.com

"Mēs esam tas, par ko mēs nestāstām" - tieši tāda varētu būt aizvadītās nedēļas Kremļa propagandistu devīze. Šoreiz tieši noklusētais ir viszīmīgākais raksturlielums Krievijas sabiedrības ideoloģiskajai zombēšanai, kas variē amplitūdā no komiskā līdz traģiskajam

Svētdienas vakara galvenajā ziņu izlaidumā "Vesti" nebija atrodams ne vārda par to, ka Krievijas kosmosa zonde avarējusi uz Mēness. Krievi visu nedēļu lielījās ar kosmosa zondes "Luna-25" došanos uz Mēnesi un sauca sevi par kosmosa lielvalsti. Protams, ka par notikušo fiasko, par kuru smejas visa pasaule, propagandisti stāstīt neuzdrošinās. Tas ir ārkārtīgi uzskatāms piemērs, kā darbojas informatīvā telpa demokrātiskās valstīs un kā diktatūrās. Nevienā demokrātijā nebūtu iedomājams, ka šāda ziņa neparādītos medijos. Savukārt autokrātiskā valstī ar mediju cenzūru šāds notikums tiek vienkārši noklusēts, it kā tāda nebūtu.

Tāpat svētdienas vakara ziņās netika pieminēti dronu uzbrukumi Maskavai, tās reģionam, Kurskai un Rostovas apgabalam. Tā teikt, nav ko lieki tracināt godīgos pilsoņus. Toties ziņās bija plašs sižets par pirms gada nogalināto propagandisti Darju Duginu ar kārtējo histērisko izvērsumu par "ukranacistiem" un teroristiem, kas noslēdzās ar žēlabām par to, ka Rietumos tas nevienu neuztrauc.

Traģisks izvērtās Krievijas brutālais uzbrukums Ukrainas pilsētai Čerņihivai, kas kārtējo raizi šokējis Rietumu sabiedrību. Krievijas raķetes triecienā bojā gājuši septiņi cilvēki, tostarp sešus gadus veca meitenīte, bet ievainoti 148 civiliedzīvotāji. Krievijas ballistiskā raķete ietriecās pilsētas teātrī, kur notika dronu izstāde. Krievijas propaganda par bojā gājušajiem civilistiem klusē, tikai ciniski teju vienā teikumā piemin, ka Čerņihivā veiksmīgā uzbrukumā iznīcināts ienaidnieka militārais aprīkojums.

Uz propagandistu noklusēto notikumu fona traģikomiski izceļas 18.augusta raidījuma "60 minūtes" sižets par ASV rokgrupas "The Killers" uzstāšanos Gruzijā. Proti, Batumi koncerta izskaņā grupa uzaicināja tai pievienoties Krievijas bundzinieku, kurš pirms uzstāšanās runāja par "Gruzijas un Krievijas draudzību" un to, ka "mēs visi esam brāļi un māsas". Gruzīnu publika uz šiem vārdiem reaģēja ar skaļu būjināšanu un protesta saucieniem un liela daļa publikas pat pameta stadionu pirms koncerta beigām.

Tas, protams, bija kā medusmaize propagandistiem, spriežot par to, cik draudzīga ir amerikāņu rokgrupa un cik rusofobiski ir gruzīni. Taču arī te neiztika bez noklusētā. Sižeta autors un raidījuma vadītājs Jevgeņijs Popovs neuzskatīja par vajadzīgu pieminēt, ka pēc notikušā incidenta grupa atvainojās klausītājiem. Par protestiem "The Killers" koncerta laikā rakstīja arī britu laikraksts "The Guardian", publicējot grupas atvainošanās vēstuli.

Svarīgākais