Vai Īlons Masks pakļāvies Putina spiedienam? Miljardiera atzīšanās

© Scanpix

Miljardieris Īlons Masks sarunā ar ASV amatpersonām atzina, ka runājis ar Vladimiru Putinu pēc pilna mēroga iebrukuma Ukrainā, raksta “The New Yorker”.

Īlons Masks iesaistījās karā neilgi pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022. gada februārī. Kad Kremlis veica kiberuzbrukumus Ukrainas digitālajai infrastruktūrai, Ukrainas amatpersonas un viņu sabiedrotie atrada potenciālu risinājumu - SpaceX, kas veido Starlink mobilā interneta termināļu līniju - tā varēja izglābt Ukrainu no pilnīgas sakaru pārtraukšanas. Tomēr pastāvēja bažas, ka Maska noskaņojuma izmaiņu gadījumā viņš varētu izstāties no darījuma, raksta “The New Yorker”. Neskatoties uz to, pēc kāda laika Ukrainas bruņotie spēki saņēma tūkstoš Starlink vienību, kas nopietni palīdzēja Ukrainas aizstāvjiem.

Sākotnēji Masks izrādīja bezierunu atbalstu Ukrainai, taču, jo ilgāk turpinājās karš, jo biežāk SpaceX runāja par izmaksām.

"Mēs nevaram turpināt ziedot Ukrainai termināļus vai finansēt esošos termināļus uz nenoteiktu laiku," vēstulē Pentagonam 2022. gada septembrī sacīja SpaceX valdības pārdošanas direktors. Masks arī arvien vairāk bija noraizējies par viņa tehnoloģiju izmantošanu militāriem mērķiem. Konferencē Aspenā viņš pat pauda atbalstu Putinam. "Viņš bija uz skatuves un teica - mums ir jāvienojas. Putins vēlas mieru - mums ir jāvienojas par mieru ar Putinu,” atgādina Reids Hofmans.

Nedēļu vēlāk miljardieris tviterī ievietoja pats savu miera plāna priekšlikumu, kas paredzēja jaunus referendumus, lai mainītu Ukrainas robežas un piešķirtu Krievijai kontroli pār Krimu. Tad Maska nostāja sāka izpausties arī kaujas laukā. Rezultātā Ukrainas bruņotie spēki, virzoties uz priekšu dienvidos, pēkšņi palika bez sakariem.

"Mēs bijām ļoti tuvu frontes līnijai," sacīja sakarnieks Nikolajs. "Mēs šķērsojām šo robežu, un Starlink pārstāja darboties. Sakari pazuda, vienības tika izolētas. Kad atrodaties uzbrukumā, jums ir nepieciešama pastāvīga informācija no bataljonu komandieriem. Man bija jādodas uz kaujas lauku, lai atrastos radio pārklājuma zonā, riskējot ar savu dzīvību."

Kolins Kāls, toreizējais Pentagona aizsardzības ministra vietnieks politikas jautājumos, risināja sarunas ar Masku. Viņš pateicās miljardierim par palīdzību un lūdza laiku līguma izstrādei, lai SpaceX neciestu zaudējumus.

"Ja jūs pārtraucat savienojumu, tas neizbeigs karu," teica Kāls. Neskatoties uz strīdiem, miljardieris nepadevās. Kāls uzskata - Masku uztrauca fakts, ka Starlink Krievijas Federācijā varētu atzīt par Ukrainas bruņoto spēku palīdzību, un tāpēc viņš mēģināja atrast veidu, kā nomierināt Maskavu.

Vēlāk Masks atzina, ka viņš personīgi runājis ar Putinu pēc iebrukuma Ukrainā - vairākas nedēļas iepriekš, pirms viņš publicēja savu miera plānu, turklāt viņa konsultācijas ar Kremli esot bijušas regulāras, lai gan 2022.gada oktobrī Masks sacīja, ka pēdējo reizi viņš ar Putinu runājis pirms pusotra gada, saistībā ar kosmosu.

Pasaulē

ASV prezidents Džo Baidens piektdien televīzijas intervijā noraidīja aicinājumus izstāties no pārvēlēšanas kampaņas, kurus izprovocēja viņa katastrofālais sniegums pagājušās nedēļas debatēs ar republikāņu kandidātu Donaldu Trampu.

Svarīgākais