Ukrainas kara 546. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:12]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 23. augustā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:12 Informācija, ka Krievijā lidmašīnas avārijas rezultātā it kā likvidēts Vāgnera privātās militārās kompānijas vadītājs Jevgeņijs Prigožins, ir komentēta no Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska puses.

Mihails Podoljaks komentārā UNIAN nosauca incidentu par kontrolētu lidmašīnas avāriju. "... jau tagad var runāt par vairākiem būtiskiem secinājumiem. Vienīgais ieinteresētais ir tikai Krievijas diktators (Vladimirs Putins - Red.)."

Pēc viņa teiktā, "Putins nekad nepiedod savas bailes." "Turklāt viņš nepiedod liela mēroga publisku pazemojumu, kas bija saistīts arī ar vakardienas favorīta personīgo nodevību. Un Putins, atgādināšu, bija ārkārtīgi nobijies 2023. gada jūnijā, kad Prigožins organizēja gājienu uz Maskavu. Nobijies 2023. gada jūnijā. " sacīja Podoljaks.

21:18 Ukrainas Bruņoto spēku 47.brigāde savā "Telegram" kanālā trešdien paziņojusi, ka tās karavīri atbrīvojuši Zaporižjas apgabala Robotines ciemu, par kuru vairākus mēnešus notika sīvas kaujas.

Vienā no kanālā publicētajām fotogrāfijām redzams Ukrainas karogs, kas plīvo virs sagrautās ciema skolas ēkas.

Otrdien Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Hanna Maļara paziņoja, ka 47.brigādes karavīri ar kauju iegājuši ciemā un no turienes evakuējuši sešus iedzīvotājus.

Robotini 2022.gada martā ieņēma Krievijas karaspēks. Ciems ir neliels, tā platība ir tikai trīs kvadrātkilometri. Pirms kara saskaņā ar oficiālajiem datiem tajā dzīvoja mazāk nekā 500 cilvēku. Tomēr šis ciems ir stratēģiski svarīgs, jo tas ļauj kontrolēt autoceļu, kas ved uz okupēto Tokmaku, kas ir svarīga Krievijas armijas loģistikas bāze.

20:55 Militārās juridiskās izpētes centra vadītājs Oleksandrs Musijenko sacīja, ka Ukrainas jūras spēku bezpilota lidaparātus traucēs tas, ka okupanti appludina prāmjus, lai izveidotu aizsargjoslu Kerčas tiltam.

19:46 Aizvadītajā diennaktī Ukrainas militārpersonas Tauridas virzienā neitralizēja vairāk nekā 200 Krievijas iebrucējus, iznīcināja vairāk nekā 20 tehnikas vienības, kā arī munīcijas noliktavas.

Karaspēka operatīvi stratēģiskā grupējuma "Tavria" komandieris brigādes ģenerālis Aleksandrs Tarnavskis atzīmēja, ka aizvadītajā diennaktī šajā virzienā ienaidnieks Ukrainas pozīcijām uzbruka 14 reizes un veica 690 uzbrukumus, palaida vienu raķeti un deva 21 gaisa triecienu.

Pēc viņa teiktā, Aizsardzības spēku artilērijas vienības šajā rajonā diennakts laikā izpildīja 1439 misijas. Diennakts laikā tika neitralizēti vēl 204 Krievijas iebrucēji, no kuriem 67 tika likvidēti, bet 137 tika ievainoti.

18:53 Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sacīja, ka gadījumā, ja daļa Ukrainas karaspēka tiktu pārcelta no austrumu frontes uz kādu citu virzienu, Krievijas iebrucēji varētu izlauzties cauri aizsardzībai un ieņemt jaunas teritorijas.

18:00. Hersonas apgabala iedzīvotāji tiek aicināti 23.augustā, Valsts karoga dienā, un 24.augustā, Ukrainas Neatkarības dienā, neiziet no mājām iespējamās apšaudes palielināšanās dēļ, vēsta pravda.com.ua.

17:05. Krievija atkal paziņojusi par bezpilota lidaparāta uzbrukumu pie Šaikovkas, vēsta pravda.com.ua.

15:53. Krievijas uzbrukumos Ukrainas jūras un upju ostās mēneša laikā iznīcināti 270 000 tonnu graudu, trešdien paziņojusi Ukraina. Kopš jūlija vidus, kad pēc Krievijas izstāšanās sabruka "labības darījums", kas garantēja drošu ceļu kuģiem ar Ukrainas labības kravām, Krievija pastiprinājusi uzbrukumus Ukrainas jūras un Donavas upes ostām.

14:30. Izskatās, ka Krievija šobrīd karā Ukrainā sev izvirzījusi jaunu mērķi - revanšu, kas paredz atkarot zaudētās teritorijas un iegūt laiku, aģentūrai LETA norādīja Latvijas Zemessardzes štāba virsnieks, majors Jānis Slaidiņš.

13:48. Krievijas Gaisa un kosmisko spēku komandieris Sergejs Surovikins ir atcelts no amata, trešdien ziņo Krievijas mediji. Surovikins, kurš savu nežēlīgo metožu dēļ nodēvēts par "ģenerāli Armagedonu", bija cieši saistīts ar algotņu grupējumu "Vagner", un pēc vagneriešu neveiksmīgā dumpja jūnijā viņš nozuda no sabiedrības redzesloka. Tika baumots, ka pēc dumpja viņš ticis atstādināts no amata.

12:48. Ne vien jāturpina palīdzība Ukrainai, bet arī jāsauc Krievija pie atbildības par pastrādātajiem noziegumiem, kā arī jānodrošina plaša starptautiskās sabiedrības iesaiste Ukrainas atbalstam un starptautiskās kārtības nodrošināšanai, šodien tikšanās laikā norādīja Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstniece Baiba Braže, Kanādas Pārstāvju palātas Nacionālās aizsardzības komitejas vadītājs Džons Makejs un Nacionālās aizsardzības komitejas pārstāvji.

Tikšanās laikā sarunas partneri apsprieda Latvijas un Kanādas sadarbību drošības stiprināšanai Baltijas reģionā un visā eiroatlantiskajā telpā, atbalstu Ukrainai, globālās dienaskārtības jautājumus, kā arī divpusējās sadarbības stiprināšanu. Amatpersonas uzsvēra, ka Latvija un Kanāda ir līdzīgi domājošas valstis, kuras vieno kopīgas vērtības.

12:15. Ukrainas armija guvusi panākumus Novoprokopivkas virzienā Zaporižjas apgabalā un nostiprinās ieņemtajās pozīcijās, trešdien paziņojis ģenerālštāba pārstāvis Andrijs Kovaļovs.

Ukrainas armija turpina uzbrukumu arī Bahmutas un Melitopoles virzienā.

11:06. Lietuvas prezidents Gitans Nausēda trešdien ieradās Kijivā, kur piedalīsies Ukrainas Neatkarības dienas svinībās un starptautiskā foruma "Krimas platforma" samitā.

Nausēdam paredzēta tikšanās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, lai pārrunātu palīdzības sniegšanu Ukrainai tās cīņā pret Krievijas agresiju, kā arī Ukrainas sarunas par dalību Eiropas Savienībā (ES), informēja Lietuvas prezidenta birojā.

"Tikko ierados Kijivā, kur tikšanos ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, svinēšu Ukrainas Neatkarības dienu kopā ar Ukrainu un piedalīšos starptautiskās "Krimas platformas" samitā," Lietuvas prezidents trešdien rakstīja sociālajā tīklā "Facebook", uzsverot, ka "Lietuva atbalsta un atbalstīs Ukrainu tik ilgi, cik tas būs nepieciešams, līdz uzvarai".

09:35. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 258 820 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 480 iebrucēji.

08:08. Krievijas armija otrdienas vakarā ar artilēriju apšaudīja divus ciemus pie Doneckas apgabala Limanas pilsētas, nogalinot trīs civiliedzīvotājus un ievainojot vēl divus, paziņoja Ukrainas varas iestādes.

"Trīs cilvēki tika nogalināti un viens ievainots Torskē, vēl viens civiliedzīvotājs tika ievainots Zakitnē," lietotnē "Telegram" paziņoja Doneckas apgabala kara administrācijas vadītājs Pavlo Kirilenko.

07:00. Maskavā un vairākās Maskavas apgabala apdzīvotajās vietās naktī uz trešdienu notika jauni dronu uzbrukumi, vēstīja Maskavas mērs Sergejs Sobjaņins un Krievijas mediji.

"Šonakt pretgaisa aizsardzība notrieca dronu Maskavas apgabala Možaiskas rajonā. Otrs bezpilota lidaparāts trāpīja būvniecības stadijā esošai ēkai [biznesa rajonā] "Moscow City"," lietotnē "Telegram" paziņoja Sobjaņins.

00:10 Lai saprastu nepieciešamību pēc pilnīgas Ukrainas uzvaras, Rietumu partneriem jāpaskaidro, ka Krievijas sakāve ir mazāks ļaunums nekā tās saglabāšana. Šādu viedokli intervijā UNIAN paudis Eiroatlantiskās sadarbības institūta politiskais analītiķis Vladimirs Gorbahs.

"Jāveic diplomātiskais un politiskais darbs (un arī ekspertu līmenī). Bet galvenokārt politiskais. Ir jāmeklē argumenti," atzīmēja eksperts. "Mums ir jāmeklē savi argumenti. Sakāve, kas tā var būt - ja nekontrolēta, tad sabalansēta, un pateicoties kam, pateicoties kādiem ģeopolitiskajiem faktoriem to var sabalansēt, tajā skaitā Ukrainas ietekmei uz Krievijas Federācijas teritoriju."

Svarīgākais