Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Zinātnieki beidzot noskaidrojuši, kāpēc iedegums neparādās uzreiz

© Pixabay.com

Pētnieki saka, ka šo sensacionālo atklājumu varēs izmantot, lai ārstētu radiācijas bojājumu ietekmi uz ādu, raksta unian.net.

Ādas reakcija uz saules iedarbību var šķist novēlota, taču zinātnieki ir atklājuši, ka tam ir labs iemesls. Izrādījās, ka iedegums parādās tikai pēc tam, kad āda ir parūpējusies par ārkārtas DNS remontu - par to raksta “ScienceAlert”, atsaucoties uz pētījuma rezultātiem, ko veikusi zinātnieku grupa, kuru vadīja molekulārā bioloģe Nadava Elkoši no Telavivas universitātes Izraēlā.

Zinātnieki secināja, ka iedeguma aizkavēšanās ir šūnu resursu prioritāšu noteikšanas rezultāts. Tiek atzīmēts, ka sākotnēji visi šūnas resursi tiek mobilizēti iespējami ātrākai radiācijas bojājumu atjaunošanai, un tikai pēc šī uzdevuma pabeigšanas šūna piešķir resursus melanīna ražošanai, norāda pētnieki.

"Ģenētiskā informācija ir jāaizsargā no mutācijas, tāpēc šim labošanas mehānismam ir prioritāte šūnas iekšienē saules ultravioletā starojuma iedarbības laikā," skaidro Telavivas universitātes bioķīmiķis un molekulārais biologs.

Zinātnieki uzskata, ka šo atklājumu var izmantot, lai pētītu, izprastu, novērstu un ārstētu radiācijas radīto kaitējumu ādai.