Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Krievijas drošības spēki vēlas gāzt Šoigu

© Scanpix

Krievijas Federālais drošības dienests devis rīkojumu Vladimiram Putinam atlaist aizsardzības ministru Sergeju Šoigu, lai Kremlis varētu izsludināt pilna mēroga mobilizāciju karam Ukrainā, vēsta ziņu portāls “Bloomberg”.

Atsaucoties uz avotiem Krievijas elitē, kuri esot vīlušies par Putina "vājo" reakciju uz Jevgeņija Prigožina vadītās “Vāgnera” grupas dumpi, kas notika jūnijā, tagad viņi ierosina atstādināt no amata Šoigu un Ģenerālštāba priekšnieku Valēriju Gerasimovu, lai varētu sākt ātrāku pilnīgu mobilizāciju.

Saskaņā ar cilvēkiem, kas pārzina situāciju, viņi vēlas aizstāt Šoigu, pārejot uz agresīvāku karu, tostarp pilnīgu mobilizāciju un karastāvokli, tomēr, kā vēsta ziņu portāls, šobrīd "nav nekādu pazīmju", ka Kremlis grasītos Šoigu un Gerasimovu atlaist no ieņemamajiem amatiem. Tā vietā politiskā vadība vēršas pret tiem, kas aktīvi kritizē karavadoņus Ukrainā.

Mediji piemin aizturētā terorista Igora Girkina un ģenerālpulkveža Sergeja Surovikina lietas - pirmais šobrīd atrodas aiz restēm saistībā ar apsūdzībām ekstrēmismā, bet otrais ir nopratināts un pazudis no sabiedrības redzesloka.

Kad sākās vērienīgā Krievijas agresija pret Ukrainu, tieši Gerasimovs vadīja Krievijas armiju, tomēr neveiksmju dēļ frontē viņš tika atcelts no amata. Par armijas vadītāju kļuva Krievijas Gaisa un kosmosa spēku komandieris armijas ģenerālis Sergejs Surovikins. 2023. gada janvārī Ģenerālštāba priekšnieks atkal tika iecelts par armijas komandieri, taču Krievijas armijas nemitīgo neveiksmju dēļ Gerasimovsl izjuta Krievijas prezidenta nepatiku. Pēc "Vāgnera" sacelšanās Jevgeņijs Prigožins pieprasīja Šoigu un Gerasimova atcelšanu, tomēr Gerasimovs saglabāja Ģenerālštāba priekšnieka amatu.