Somālijas pirāti draud nogalināt dāņu burātājus

© Scanpix

Somāliešu jūras laupītāji, kuri sagrābuši jahtu, uz kuras atrodas septiņi Dānijas pilsoņi, to skaitā trīs bērni, piedraudējuši nogalināt gūstekņus, ja tiks veikts mēģinājums viņus atbrīvot ar militāra spēka palīdzību, vakar vēstīja laikraksts The Copenhagen Post.

Dānijas Ārlietu ministrija nesniedz informāciju, vai tai izdevies nodibināt sakarus ar gūstekņiem, tāpat nav ziņu, vai pirāti jau paspējuši pieprasīt izpirkuma naudu un, ja tā, cik lielu summu viņi vēlas saņemt. Dānijas ārlietu ministre Lēne Espersene pagaidām aprobežojusies ar paziņojumu, ka valsts ar pirātiem sarunas nerisina.

Aģentūra AP telefoniski sazinājusies ar vienu no Somālijas pirātu līderiem Abdullahu Mohamedu. Viņš paziņojis, ka jebkurš mēģinājums gūstekņus atbrīvot nenovēršami beigsies ar viņu nāvi, un aicinājis kara flotes kuģus, kas uzrauga nolaupīto jahtu, turēties tālāk no tās.

Drošības kompānijas Risk Intelligence galvenais analītiķis Nīss Lērskovs Matiesens norādījis, ka draudu primārais mērķis ir uzsākt sarunu procesu. "Tas ir kā rituāls – skaidra zīme, ka pirāti apzinās, ko viņi dara un ko vēlas panākt," viņš sacījis. Tomēr AP uzsver, ka pret šiem draudiem jāattiecas ļoti nopietni, – pagājušonedēļ pirāti, tiklīdz konstatēja, ka sākts uzbrukums, netālu no Somālijas krastiem nogalināja četrus amerikāņu burātājus.

Uz dāņu jahtas ING, kas 2009. gadā sāka ceļojumu apkārt pasaulei, atrodas Johansonu ģimene (vecāki, kā arī trīs bērni vecumā no 12 līdz 16 gadiem) un vēl divi pieauguši apkalpes locekļi. Jahta bijusi ceļā no Maldīvijas uz Sarkano jūru, un burātāji labi apzinājušies, ka var kļūt par pirātu upuriem, liecina viņu ieraksti elektroniskajā ceļojuma dienasgrāmatā. Informāciju par savu pārvietošanos viņi ik dienu snieguši īpašai britu flotes vienībai, kuras uzdevums ir pasargāt kuģotājus no pirātiem. Eiropas Savienības antipirātisma spēku pārstāvis Padijs O"Kenedijs vakar atkārtoti brīdinājis, ka burāšana Arābijas jūrā un Adenas līcī ir riskanta, tādēļ ceļotājiem labāk vajadzētu izvēlēties citus maršrutus.