Šausminoši notikumi Anglijā - medmāsa atzīta par vainīgu septiņu mazuļu slepkavībā

© Scanpix

Medmāsa Lūsija Letbija ir atzīta par vainīgu septiņu mazuļu slepkavībā jaundzimušo aprūpes nodaļā, padarot viņu par mūsdienās ražīgāko bērnu sērijveida slepkavu Lielbritānijā, ziņo bbc.com.

33 gadus vecā sieviete ir arī notiesāta arī par slepkavībām Česteras grāfienes slimnīcā no 2015. gada jūnija līdz 2016. gada jūnijam.

Letbija apzināti injicēja zīdaiņiem gaisu, piespiedu kārtā baroja ar pienu un divus no zīdaiņiem saindēja ar insulīnu.

8. augustā pēc 76 stundu ilgas apspriedes Letbijai tika nolasīts pirmais spriedums. Tiesa nespēja pierādīt medmāsas vainu divu zīdaiņu slepkavībā un sešās apsūdzībās par slepkavības mēģinājumu.

Tiesas prāvas laikā, kas sākās 2022. gada oktobrī, Letbija tika dēvēta kā "aprēķinātāja un viltīga" oportūniste, kas "nonievāja" savus kolēģus, lai slēptu savus "slepkavnieciskos uzbrukumus".

Viņa tika notiesāta pēc ilgstošas Češīras policijas veiktās izmeklēšanas par satraucošo un neizskaidrojamo nāves gadījumu skaita pieaugumu priekšlaicīgi dzimušiem zīdaiņiem slimnīcā - pirms 2015. gada jūnija jaundzimušo nodaļā bija mazāk nekā trīs mazuļu nāves gadījumi gadā.

Viņas aizsardzības komanda apgalvoja, ka nāves gadījumi bija "aprūpes sērijveida kļūmju" rezultāts, un Letbija cieta no "sistēmas kļūdas, kas neveiksmes gadījumā gribēja novelt uz viņu vainu".

Tiesas process ilga vairāk nekā 10 mēnešus, un tiek uzskatīts, ka tas ir visilgākais slepkavības izmeklēšanas process Apvienotajā Karalistē. Jāpiebilst, ka Letbija atteicās ierasties tiesas zālē vai sekot tiesas procesam līdzi ar video palīdzību no cietuma kameras.

Dvīņubrāļu vecāki, kuri bija starp 13 Letbijas upuriem, BBC stāstīja, ka medmāsa bijusi "naidīgs cilvēks", kas viņiem atņēmusi "visu".

Letbija nogalināja vienu no viņu mazuļiem, bet nākamajā dienā mēģināja nogalināt otru dvīni.

Viņi sacīja, ka viņu bērnam, kuram tagad ir septiņi gadi, Letbija nodarījis lielu kaitējumu, un viņam ir nopietnas mācīšanās grūtības un "daudz sarežģītu vajadzības".

"Ir sekas, un viņš ar tām sadzīvo," sacīja viņa māte.

Dženeta Mūra, Češīras policijas ģimenes sakaru virsniece, runājot mazuļu ģimeņu vārdā, sacīja, ka tas bijis "garš, mokošs un emocionāls ceļojums".

"Mēs esam salauzti, izpostīti, dusmīgi un jūtamies sastinguši," viņa sacīja.

Izmeklēšanas laikā Letbijas mājās tika atrasta ar viņas roku rakstīta zīmīte, kur starp atzīšanos “es to izdarīju” rakstīti arī vārdi “es esmu ļauna”.

Vecākais prokurors Paskāls Džounss sacīja, ka medmāsa "darīja visu iespējamo, lai slēptu savus noziegumus, mainot veidus, kā viņa atkārtoti nodarīja kaitējumu viņas aprūpē esošajiem zīdaiņiem".

Detektīvi turpina pārskatīt aptuveni 4000 slimnīcā ievietoto zīdaiņu aprūpi, kamēr Letbijs strādāja par jaundzimušo medmāsu Česteras grāfienes slimnīcā no 2012. gada janvāra līdz 2016. gada jūnija beigām, un tajā ietilpst divas prakses Liverpūles sieviešu slimnīcā 2012. gadā un 2015. gadā.

Pirmo reizi bažas par Letbijas darbu un rīcību tika izteiktas 2015. gada oktobrī, taču nekas netika darīts, un viņa [ēc tam nogalināja vēl divus mazuļus.

Dr Ravi Jajaram, slimnīcas pediatrs konsultants, sociālajos tīklos rakstīja, ka patiesība par notikušo jūs "šokēs līdz sirds dziļumiem".

"Visās dzīves jomās ir slikti cilvēki, un daudzi no viņiem ļoti labi prot paslēpties redzamā vietā," viņš teica.

Svarīgākais