Ukrainas kara 542. diena. Jaunākā informācija [20:42]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 19. augustā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:42 Krievija ir kā benzīntanks, kura īpašniekam ir atombumba, intervijā spāņu laikrakstam "El Pais" atzina Eiropas Savienības (ES) augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels.

"Pirmkārt, Ķīna - tā nav Krievija. Ķīna ir reāls ģeopolitiskais spēlētājs, kamēr Krievija - ekonomikas punduris, kā benzīntanks, kura īpašniekam ir atombumba," sacīja ES augstākais diplomāts.

Viņš arī pauda pārliecību, ka Krievija karā pret Ukrainu nespēs gūt panākumus.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins, sākot pilna mēroga karu pret Ukrainu, "kļūdījās teju visā", arī attiecībā uz iespējām kontrolēt ES valstis enerģētiskās atkarības dēļ, skaidroja Borels.

"Putins grasās ziedot savu tautu un armiju personīgās un politiskās izdzīvošanas labad, un tieši tāpēc ir tik grūti risināt sarunas par mieru," norādīja diplomāts.

Borels atzinīgi izteicās par nule Saūda Arābijā notikušajām sarunām par Ukrainas "miera formulu", kā arī vērsa uzmanību uz Ķīnas piedalīšanos šajā forumā.

"Kaut arī Ķīna nekad neteiks tieši, ka tā samazina savu atbalstu Krievijai vai sekmē tās klaju zaudējumu, Pekinu nebūt neapmierina patlabanējā situācija," uzsvēra Borels.

19:56 Čerņigovā ienaidnieka Iskander raķetes trāpījuma vietā tika pabeigta meklēšanas un glābšanas operācija - ievainoti 136, tostarp 7 bojāgājušie.

19:11 Okupētajā Ukrainas Hantimansijskas autonomajā apgabalā apritē laista atlaižu karte, saskaņā ar kuru Krievijas okupanti un viņu ģimenes locekļi varēs saņemt atlaidi, pērkot pārtiku.

Kā vēsta propagandas Krievijas mediji, karte tika saukta par "Zobota" un ir paredzēta tikai tā dēvētā "SVO" biedriem un viņu ģimenēm. Ar kartes palīdzību okupanti un viņu tuvinieki varēs saņemt atlaides pārtikai, apģērbam, apaviem, medikamentiem un braukšanai sabiedriskajā transportā.

Zīmīgi, ka atlaide ir tikai 3 procenti. Tiek ziņots, ka šī "sociālā atbalsta" izpausme ir partijas "Vienotā Krievija" reģionālās nodaļas iniciēts projekts.

18:03 Krievijas aizsardzības ministra paziņojums par visu krievu karagūstekņu atgriešanos liecina, ka Kremlis šobrīd nerēķinās ar situācijas iesaldēšanu.

To intervijā UNIAN norādīja fonda "Demokrātiskās iniciatīvas" starptautiskās drošības eksperts. Ilka Kučeriva Tarass Žovtenko, vienlaikus norādot, ka Kremlis tagad gaida ASV prezidenta vēlēšanas.

"Šajā posmā krievi, visticamāk, nerēķinās ar kara iesaldēšanu. Acīmredzot viņi sagaida vēlēšanu ciklu noslēgšanos vairākās Rietumeiropas un Austrumeiropas valstīs. Pirmkārt, viņi vadās pēc vēlēšanu rezultātiem. 2024. gadā gaidāmajām ASV prezidenta vēlēšanām,» sacīja eksperts.

17:07 Krievijā Novgorodas apgabalā sestdien noticis drona trieciens armijas lidlaukam, tā rezultātā izraisījies ugunsgrēks un nodarīti bojājumi vienai lidmašīnai, pavēstīja Krievijas Aizsardzības ministrija.

Kā platformā "Telegram" vēsta Krievijas ziņu kanāli, uzbrukums noticis Novgorodas apgabala Soļcu lidlaukā, kur bāzējas raķešnesēji bumbvedēji "Tu-22m3". Šo lidmašīnu bruņojumā ir raķetes H-22.

Trieciens veikts ap plkst.10.

Sociālajos tīklos izskanējuši pieņēmumi, ka cietusi lidmašīna "Tu-22m3".

Kā vēsta "Telegram" kanāls VČK-OGPU, atbilstoši aculiecinieku vērtējumam pēc drona trieciena Soļcu lidlaukam sprāgušas vismaz divas lidmašīnas.

Pārējās lidmašīnas pēc sprādziena tiek pārvietotas uz Murmanskas apgabalu, vēsta kanāls

16:01 Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Anna Maļara, komentējot šodien notikušo Krievijas raķešu uzbrukumu bezpilota lidaparātu izstādei Čerņigovas centrā, atzīmēja, ka krievi saviem mērķiem vienmēr meklē vissimboliskākos vai neaizsargātākos objektus.

"Krievi cīnās ļoti emocionāli. Viņi nemērķē tikai uz civiliem objektiem, bet meklē tos, kas mums ir vissimboliskākie vai neaizsargātākie. Ne reizi vien ir palaiduši raķetes tieši uz tiem objektiem, par kuriem bija ļoti pozitīva publiska informācija. pirms tam," viņa rakstīja. Gleznotājs telegrammā.

Viņa atzīmēja, ka okupanti arī bez publicitātes zina, kur kurš objekts atrodas, taču viņiem svarīga ir emocionālā sastāvdaļa - sist pēc iespējas stiprāk.

15:07 Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Anna Maļara komentēja vienā no Rietumu publikācijām publicēto informāciju par "Ukrainas bruņoto spēku zaudējumiem" pilna mēroga kara laikā ar Krieviju.

Amatpersona savā Telegram kanālā rakstīja, ka šāda informācija karastāvokļa laikā ir valsts noslēpums. "... kara aktīvās fāzes laikā ienaidnieks izmanto mirušo un ievainoto skaitu, lai aprēķinātu mūsu iespējamās turpmākās darbības. Fakts ir tāds, ka militārajās lietās noteiktas darbības ir atkarīgas no mirušo un ievainoto procentuālā daudzuma attiecībā pret kopējo skaitu. Attiecīgi, ja šie skaitļi ir zināmi, ienaidnieks var iepriekš aprēķināt mūsu darbības," sacīja Maļara.

Pēc viņas teiktā, runa ir ne tikai par kopējo zaudējumu skaitu, bet arī par zaudējumu skaitu, piemēram, konkrētām vienībām, īpaši karadarbības laikā. "Ja ienaidniekam būs šāda informācija, viņi sāks saprast dažus mūsu nākamos soļus," uzsvēra viceministrs.

14:09 Ukrainas uzbrukums dienvidos ir sekmīgs, bet Krievijas uzbrukums Harkivas apgabalā tāds nav, teikts Lielbritānijas militārā izlūkdienesta ziņojumā par situāciju Ukrainas frontēs.

Aizvadītās nedēļas laikā liela daļa frontes līnijas palikusi nemainīga, "tomēr dienvidos Ukrainas karaspēks turpināja virzīšanos līdzās Mokri Jalu upei, noturot Urožaines ciemu, neraugoties uz krievu sīvo pretestību", teikts ziņojumā.

Savukārt Harkivas apgabala Kupjanskā Krievijas karaspēks turpināja izmēģinājuma uzbrukumus, tomēr būtisku panākumu tam nav, norāda britu izlūki.

"Visā frontē abas puses sastopas ar līdzīgām problēmām - tās cenšas sagraut labi nocietinātus spēkus, tomēr to rīcībā ir ierobežoti spēki, kas nevar sākt jaunus uzbrukumus," teikts ziņojumā.

16.augustā Ukrainas puse oficiāli paziņoja par Doneckas apgabala Urožaines atbrīvošanu. Pēc tam Ukrainas armija ziņoja, ka ukraiņu karavīriem bijuši panākumi uz dienvidiem no atbrīvotā ciema.

13:01 Krievijas karaspēka raidīta raķete sestdienas rītā trāpījusi Čerņihivas centrā, pavēstīja amatpersonas un mediji. Raķetes triecienā Ukrainas ziemeļdaļas pilsētā nogalināti un ievainoti vairāki cilvēki.

"Ienaidnieks apšaudīja Čerņihivas centru. Šķiet, ballistiskā raķete. Palieciet patvertnēs. Detaļas vēlāk," platformā "Telegram" pavēstīja Čerņihivas apgabala kara administrācijas vadītājs Vjačeslavs Čauss.

Raķetes triecienā nogalināti un ievainoti vairāki cilvēki, no notikumu vietas vēsta Ukrainas sabiedriskās raidsabiedrības korespondenti.

"Krievu raķete trāpīja tieši pilsētas centrā, mūsu Čerņihivā," platformā "Telegram" pavēstīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Laukums, politehniskā universitāte, teātris. Parasta sestdiena, ko Krievija pārvērtusi sāpju un zaudējuma dienā. Ir bojāgājušie, ir ievainotie," norādīja prezidents.

Ukrainas Gaisa spēki brīdināja par raķešu triecienu draudiem Čerņihivas, Poltavas un Sumu apgabalos. Vēlāk arī par dronu triecienu draudiem Čerņihivas apgabalā.

12:39 Ukrainas specdienesti Krimas tilta uzspridzināšanai 2022.gada oktobra pirmajā pusē izmantoja 21 tonnu sprāgstvielu, kas bija nomaskēts par polietilēna plēves kravu. Šis nelikumīgi izbūvētais šķērsojums ir viens no galvenajiem koridoriem Krievijas militāro preču piegādei uz okupēto pussalu.

Speciālās operācijas detaļas intervijā pastāstīja Ukrainas Drošības dienesta vadītājs Vasilijs Maļuks. Pēc tam kravas automašīnas eksplozija sabojāja vagonu laidumus un aizdedzināja kravas vilcienu ar degvielas tvertnēm.

10:39 Diennakts laikā Ukrainas aizsardzības spēki Bahmutas virzienā iznīcināja 75 Krievijas iebrucējus, bet Kupjanskas virzienā - 36. Par to informatīvā teletona ēterā paziņoja Ukrainas Bruņoto spēku austrumu karaspēka grupas spīkers Serhijs Čerevatijs.

"Bahmutas virzienā Aizsardzības spēki turpina izdarīt spiedienu uz ienaidnieku, noturēt iniciatīvu un trāpīt viņam. Ienaidnieks cenšas spēcīgi atvairīt mūsu uzbrukumus un, pirmkārt, ar artilēriju. Šīs dienas laikā ienaidnieks veica 578 uzbrukumi, 10 uzlidojumi. Pavisam bija 11 sadursmes, kuru laikā iznīcinājām 75 iebrucējus, 152 tika ievainoti, trīs tika saņemti gūstā," uzsvēra Čerevatijs.

09:56 Naktī uz sestdienu, 19.augustu, krievu iebrucēji atkārtoti uzbruka Hmeļņickas apgabalam, vairākos Hmeļņickas apgabala ciemos sprādziena triecienvilnī tika bojātas 30 mājas, 32 mājsaimniecībām izsisti logi un durvis.

Divas sievietes guvušas ievainojumus no stikla lauskām, bet vēl seši cilvēki šoka stāvoklī nonākuši slimnīcā, sacīja Hmeļņickas apgabala militārās administrācijas priekšnieka pirmais vietnieks Sergejs Tjurins.

08:59 Vācijas kanclers Olafs Šolcs sacīja, ka centīsies novērst Vācijas kā konflikta puses iesaistīšanos karā Ukrainā un uzsvēra, ka vācu karavīri Ukrainā noteikti nekaro.

"Mana vēlme ir novērst, tāpēc, piemēram, Ukrainā nav vācu karavīru - un nebūs," DW citē Šolcu.

Turklāt Šolcs sacīja, ka Vācija neplāno iejaukties Krievijas iekšpolitikā vai mainīt valdību.

00:10 Kopš pilna mēroga kara sākuma kopējais nogalināto un ievainoto Ukrainas un Krievijas militārpersonu skaits tuvojas 500 000.

Par to raksta "The New York Times", atsaucoties uz Amerikas Savienoto Valstu amatpersonām. Pēc viņu domām, ir grūti novērtēt zaudējumu apmēru, jo Krievija tos novērtē par zemu, bet Ukraina tos neatklāj.

Krievijas militārpersonu zaudējumi, pēc amatpersonu domām, tuvojas 300 tūkstošiem (apmēram 120 tūkstoši bojāgājušo un 170-180 tūkstoši ievainoto). Ukraina zaudēja aptuveni 70 tūkstošus nogalināto karavīru un 100-120 tūkstošus ievainoto.

Svarīgākais