“AliExpress” iekļauts kara sponsoru sarakstā

© Scanpix

Izmantojot tiešsaistes tirdzniecības platformu, “AliExpress” pārdod preces, kas izgatavotas no vara, kas tika nogādātas uz Ķīnu no Krievijas okupētā Doņeckas apgabala, vēsta unian.net.

Ķīnas uzņēmumu grupu Alibaba Group Holding Limited, kurai pieder tiešsaistes tirdzniecības platforma “AliExpress”, atzīta par starptautisku kara sponsoru, jo tā turpina darbu Krievijas Federācija, turklāt AliExpress īpašnieks nodrošina savas platformas preču pārdošanai, kas izgatavotas no vara, kas eksportēta no Ukrainas okupētajām teritorijām.

Krievijas teritorijā “AliExpress” ir visizplatītākā tiešsaistes tirdzniecības platforma, kuru pārvalda Alibaba grupas LLC Alibaba meitas uzņēmums Krievijā. Tās īpašnieks ir Singapūrā reģistrēts uzņēmums Aliexpress Russia Holding Private Ltd.

Kopš 2023. gada uzņēmums turpina darbību Krievijā, nodrošinot starptautisku platformu ārvalstu preču pārdošanai. Alibaba LLC peļņa 2022. gadā sastādīja 16,3 miljardus rubļu - apmēram 160 miljoni ASV dolāru.

Tajā pašā laikā 2023. gada aprīlī Reuters ziņoja, ka Ķīnas uzņēmums Quzhou Nova no Debaļcevo metalurģijas mašīnbūves rūpnīcas (kuru kontrolē krievi) iegādājās vismaz 3220 tonnas vara sakausējuma par kopējo summu 7,4 miljoni ASV dolāru. Laika posmā no 2022. gada 8. oktobra līdz 2023. gada 24. martam, saskaņā ar muitas datiem, vara sakausējuma sūtījumi no rūpnīcas tika veikti caur Novorosijskas ostu. No vara, ko eksportē no okupētajām teritorijām, uzņēmums ražo preces, kuras pārdod uz Alibaba platformām.

2023. gada jūlija sākumā jau vairāk nekā 20 uzņēmumi bija iekļauti starptautisko kara sponsoru sarakstā - Austrijas banku grupa “Raiffeisen Bank”, Ķīnas tehnoloģiju gigants “Xiaomi”, franču korporācijaa “Yves Rocher”, “Procter & Gamble” (zīmoli Gillette, Fairy, Tide, Ariel, Lenor, Mr. Proper, Pampers, Always, Head & Shoulders, Old Spice un daudzi citi).