Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Pasaulē

Starptautiskais aviācijas IT pakalpojumu sniedzējs atteicies apkalpot Krievijas lidmašīnas

© Scanpix

Rudenī globālais civilās aviācijas informācijas pakalpojumu sniedzējs SITA pārtrauks apkalpot Krievijas gaisa pārvadātājus, vēsta “Forbes”.

Krievijas aviokompānijas drīzumā sagaida nopietnas problēmas ārvalstu lidojumu organizēšanā - rudenī Šveices organizācija SITA, kas sniedz informācijas pakalpojumus civilajai aviācijai visā pasaulē, pārtrauks sadarbību ar Krieviju sankciju dēļ, kas tika ieviestas pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā. Tas nozīmē, ka Krievijas aviokompānijas tiks atslēgtas no starptautiskajām aviācijas IT pakalpojumu sistēmām: biļešu rezervēšanas, bagāžas uzskaites un citas informācijas apmaiņas starp pārvadātājiem un lidostām.

SITA ir pazīstama arī kā "aviācijas SWIFT". Slēgšanas dēļ Krievijas aviokompānijām tiks liegts ierastais datu apmaiņas kanāls.

Tajā pašā laikā ar šīm problēmām saskarsies arī ārvalstu pārvadātāji, kuri joprojām veic lidojumus uz Krievijas Federāciju. Krievijas Transporta ministrija norāda, ka tā strādā, lai nodrošinātu alternatīvus sakaru kanālus starp aviokompānijām un lidostām, un jo īpaši tiek strādāts pie Krievijas programmatūras izveides, kuru, kā cer Krievijas amatpersonas, neatteiksies izmantot ārvalstu uzņēmumi, kas lido uz Krieviju.

Jāpiebilst, ka šī nav vienīgā problēma, ar ko Krievijas aviokompānijas saskārās pēc iebrukuma Ukrainā. Kā vēsta laikraksts “The Moscow Times”, lidmašīnu bojājumu dēļ Krievijā masveidā aizkavējušies reisi, jo pēc noteiktajām sankcijām lainerus nevar pienācīgi uzturēt tehniski - Krievijā nav rezerves daļu ārzemēs ražotām lidmašīnām, un aviokompānijas ir spiestas aizņemties viena no otras lidmašīnas, lai uzņemtu lidostās iestrēgušos pasažierus, kuriem dienām ilgi jāgaida, lai sagaidītu savu lidojumu.