Ukrainas kara 541. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:23]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 18. augustā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:23 Bumbošana Maskavā un reģionā uzņem apgriezienus, un tas notiek trāpīgi. To ēterā par bezpilota lidaparātu uzbrukumu Maskavai sacīja Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas direktorāta pārstāvis Andrejs Jusovs.

Bumbošana Maskavā un Piemaskavā - galvaspilsētas piepilsētās turpinās un uzņem apgriezienus. Un tas notiek diezgan trāpīgi," viņš teica. Tajā pašā laikā Jusovs sacīja, ka nav ieteicams apspriest tālākos apšaudes mērķus, jo arī ienaidnieku interesē, kas notiks tālāk.

Viņaprāt, visi objekti, kas saistīti ar Krievijas militāro agresiju, ar struktūrām, kas ir iesaistītas šajā agresijā, ir neaizsargāti.

20:25 Šahtiorskas virzienā krievu okupanti veica neveiksmīgus mēģinājumus atjaunot zaudētās pozīcijas Doņeckas apgabala Urožainojes apgabalā, par kura atbrīvošanu tika ziņots 16.augustā.

Pēc Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštāba datiem, diennakts laikā frontē notikušas 30 sadursmes.

Tiek atzīmēts, ka Kupjanskas virzienā ienaidnieks veica ofensīvas operācijas Sinkovkas apgabalā, Harkovas apgabalā un Limanskas virzienā, Luhanskas apgabala Belogorovkas rajonā. Iebrucējiem nebija panākumu.

19:40 Vairākas Baltā nama amatpersonas ir skeptiski noskaņotas par Ukrainas mēģinājumiem izjaukt Krievijas armijas loģistiku ar triecieniem īslaicīgi okupētajai Krimai un Kerčas tiltam.

Baidena administrācija uzskata, ka šī nav pārāk veiksmīga stratēģija, kas labākajā gadījumā novērš ienaidnieka uzmanību, bet sliktākajā - padara Ukrainas armiju vājāku, kas tērē vērtīgus resursus uzbrukumiem Krimai. Par to ziņo CNN.

Saskaņā ar augsta ranga ASV aizsardzības amatpersonas teikto, uzbrukumi pussalai ir izsituši krievus no līdzsvara, taču tas nav noteicošais karā.

18:31 Atvaļinātais ASV ģenerālleitnants Bens Hodžs netic laikraksta "The Washington Post" publikācijas precizitātei, kas atsaucoties uuz amerikāņu izlūkdienestu prognozēm, paredz Ukrainas aizsardzības spēku pretuzbrukuma neveiksmi..

Hodžess, kurš bija ASV armijas komandieris Eiropā, aicināja nodrošināt Ukrainai ieročus, lai tā varētu deokupēt Krimu.

17:53 Pēdējo nedēļu laikā Ukrainas armija saņēmusi gūstā vairāk nekā 200 krievu iebrucēju, no kuriem piektdaļa padevusies brīvprātīgi, piektdien pavēstījis Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GUR) pārstāvis Andrijs Jusovs.

Jusovs piebildis, ka katru dienu trīs līdz pieci krievu karavīri padodas gūstā, izmantojot Ukrainas izveidoto valsts programmu "Gribu dzīvot".

Viņš arī izteicies, ka gūstekņu skaita pieaugums atvieglos krievu gūstā esošo ukraiņu karavīru atbrīvošanu.

16:42. Lietuvas Migrācijas departaments atteicies piešķirt patvērumu baltkrievu aktīvistei Volhai Karačai, kas jau deviņus gadus dzīvo Lietuvā un vada Starptautisko pilsonisko iniciatīvu centru "Mūsu mājas" ("Naš dom").

2014.gadā Karačai tika piešķirta pastāvīgās uzturēšanās atļauja Lietuvā, kas regulāri pagarināta, un, pēc viņas teiktā, viņa dzīvojusi pārmaiņus Lietuvā un Baltkrievijā līdz 2020.gada pavasarim, kad pilnībā pārcēlusies uz Viļņu.

2022.gadā viņa iesniegusi lūgumu piešķirt patvērumu.

Karača sacīja, ka Lietuvas Valsts drošības departaments kā iemeslu draudiem valsts drošībai minējis viņas agrākos braucienus uz konferencēm Krievijā.

15:24. Atzīmējot Ukrainas Neatkarības dienu, biedrība "Tavi draugi" sadarbībā ar Ukrainas vēstniecību un Rīgas domi ceturtdien, 24.augustā, no plkst.15.30 aicina uz gājienu "Saulespuķu ceļš" un labdarības koncertu Ukrainas armijas atbalstam.

Koncerta apmeklējums ir bez maksas. Skatītāji ir aicināti līdzi ņemt un ziedot higiēnas preces, kas ļoti nepieciešamas Ukrainas karavīriem - dušas želejas un šampūnus (vēlams "divi vienā"), skuvekļus un skūšanās putas, zobu birstes un zobu pastu, kā arī mitrās salvetes. Tāpat koncertā varēs veikt mērķa finanšu ziedojumus Ukrainas armijas atbalstam.

14:18. Tā kā Lietuvas politiķi gatavojas vienādot ierobežojumus Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem, no Minskas režīma uz Lietuvu aizbēgušie Baltkrievijas pilsoņi lūdz viņus tomēr nepielīdzināt Krievijas pilsoņiem.

Preses konferencē piektdien Viļņā baltkrievu organizāciju pārstāvji uzsvēra, ka Baltkrievijas un Krievijas sabiedrības attieksme pret Krievijas izvērsto karu Ukrainā ir atšķirīga, turklāt baltkrievi ir orientēti uz Rietumiem.

Baltkrievijas opozīcijas partijas "Narodnaja Hramada" pārstāvis Jauhens Viļskis sacīja, ka baltkrievi Lietuvā nav tās ienaidnieki un nerada draudus valsts drošībai, gluži pretēji - viņi ir gatavi aizstāvēt valsti agresijas gadījumā.

13:21. Bauskas novads sadarbībā ar nevalstiskajām organizācijām uz Ukrainas pilsētu Malinu nogādās otro autobusu ar humānās palīdzības precēm.

Bauskas novada pašvaldībā 7.augustā no Malinas pašvaldības saņemta vēstule ar lūgumu rast iespēju sniegt humanitāro palīdzību. Ukrainā turpinās karš, kā rezultātā Malinas pašvaldības budžets ir nepietiekams, lai varētu nodrošināt visas sociālās vajadzības. Ievērojot minēto, Malinas pašvaldībai tās funkciju nodrošināšanai ir nepieciešams autobuss.

Deputāti vienbalsīgi atbalstīja 18 750 eiro piešķīrumu no pašvaldības 2023.gada budžeta līdzekļiem neparedzētajiem gadījumiem autobusa iegādei Malinas pašvaldībai. Iecerēts, ka autobuss Malinai tiks nogādāts līdz mācību gada sākumam, ārkārtas domes sēdē informēja pašvaldības izpilddirektors Ivars Romānovs.

12:07. Liels ugunsgrēks pārņēmis kravu termināli Krievijas Federācijas Novorosijskas ostā, uguns izplatījiess 1,3 tūkstošu kvadrātmetru platībā, vēsta pravda.com.ua.

11:00. ASV ir apstiprinājušas iznīcinātāju F-16 nosūtīšanu uz Ukrainu no Dānijas un Nīderlandes, tiklīdz būs pabeigtas ukraiņu pilotu apmācības, ceturtdien paziņojusi ASV amatpersona.

10:00. Krievija un Ķīna noorganizējušas kopīgas jūras spēku mācības Klusajā okeānā, izspēlējot glābšanas operācijas un gaisa uzlidojumu atvairīšanu, piektdien paziņojusi Krievijas Aizsardzības ministrija.

09:00. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 256 510 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 460 iebrucēji.

08:23. Lietuva no piektdienas uz nenoteiktu laiku slēgusi divus kontrolpunktus uz robežas ar Baltkrieviju. Šumskas un Tverečas kontrolpunkti tika slēgti pusnaktī. Lēmumu par abu kontrolpunktu slēgšanu Lietuvas valdība pieņēma trešdien, ņemot vērā iespējamos draudus no Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" kaujiniekiem.

07:47. Šveice neatzīs Krievijas pases, kas izsniegtas okupētajās Ukrainas un Gruzijas teritorijās, ceturtdien paziņoja Šveices Federālās padomes preses dienests. "Personas no Krievijas okupētajiem Ukrainas reģioniem vai Gruzijas separātiskajiem reģioniem vairs nevarēs saņemt Šengenas vīzu vai šķērsot Šengenas zonas ārējo robežu ar ceļošanas dokumentu, kuru izsniegusi Krievija," teikts paziņojumā.

07:17. Krievijas pretgaisa aizsardzības spēki naktī uz piektdienu notriekuši dronu virs Maskavas, paziņoja Maskavas mērs Sergejs Sobjaņins. Pirms tam Krievijas patruļas kuģis notrieca dronu, kas mēģināja uzbrukt Krievijas karakuģiem Melnajā jūrā, paziņoja Krievijas Aizsardzības ministrija

00:10 Lielbritānijas Aizsardzības ministrija parakstījusi trīs līgumus par pretgaisa aizsardzības tehnikas piegādi Ukrainai. To summa pārsniedz 114 miljonus dolāru.

Kā vēsta "El Confidencial", visdārgākais izrādījās līgums ar Norvēģijas aizsardzības uzņēmumu "Kongsberg". Tas piegādās pretaizsardzības sistēmas vairāk nekā 71 miljona ASV dolāru vērtībā.

Tiek atzīmēts, ka, pateicoties šiem līgumiem, Ukraina varēs palielināt savu bezpilota lidaparātu floti frontē. Tos var izmantot reljefa izsekošanai un kā uzbrukuma ieročus.

Svarīgākais